Categorized | Internaţional

Proruşii recunosc că sunt „sprijiniţi” de „poporul rus”!

Dacă până acum nu existau declaraţii clare privind implicare lui Putin în războiul din estul Ucrainei, săptămâna aceasta situaţia a devenit mai limpede. Aleksandr Borodai, „premierul” aşa-numitei republicii autoproclamate Doneţk, a recunoscut că este în contact regulat cu membrii serviciilor ruse de securitate şi că forţele sale primesc sprijin de la poporul rus, conform BBC News Online.

Borodai spune că nu primeşte ajutor de la stat ci doar de la „oameni de bine”. „Voluntarii ni se alătură”, a declarat Borodai pentru BBC, descriindu-se unul dintre ei, „un locuitor al oraşului Moscova”.

„Numai că s-a întâmplat ca, în loc să stau în tranşee cu o puşcă sau o mitralieră în mână, să deţin postul de premier. Asta-i soarta”

a adăugat el. Borodai a negat că ar fi membru al vreunei agenţii de spionaj ruse, dar a recunoscut că are contacte cu alţi membri ai serviciilor secrete din Rusia, aşa cum trebuie să aibă „oricine are de-a face cu elita societăţii”.

Rebelii proruşi din estul Ucrainei au fost acuzaţi de doborârea cursei MH17 a companiei Malaysia Airlines, la 17 iulie, care a provocat moartea celor 298 de persoane aflate la bord. Rebelii au fost acuzaţi şi de blocarea accesului observatorilor Organizaţiei de Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) la locul catastrofei, precum şi că nu au protejat şi depozitat în mod adecvat corpurile victimelor.

Minciuni şi propagandă

 

Borodai a respins aceste acuzaţii şi a precizat că observatorii internaţionali i-au avertizat să nu mute cadavrele până la sosirea experţilor.

„Aşa că am aşteptat o zi, două, trei. Haideţi! Nici un expert (…). Să laşi cadavrele acolo, când erau 30 de grade Celsius, este absurd. Este inuman. Este o scenă dintr-un film de groază”

a precizat el, adăugând că experţii internaţionali au fost invitaţi rapid la locul tragediei, dar au fost blocaţi de Kiev.

Un purtător de cuvânt al OSCE a declarat însă că organizaţia nu i-a avertizat pe rebeli să nu mute trupurile.

„Nu este în mandatul nostru să le spunem oamenilor ce să facă. Noi suntem acolo să monitorizăm, să observăm şi să raportăm”

a afirmat Michael Bociurkiw.

De asemenea, Borodai a calificat drept „calomnie neruşinată” afirmaţiile preşedintelui american Barack Obama conform cărora rebelii ar fi încercat să ascundă adevărul despre tragedia aviatică.

„Nu vreau să-l acuz pe Obama de ceva direct, pentru că probabil nu cunoaşte toate faptele. Pur şi simplu propagă propaganda ucraineană”

a conchis liderul separatist.

This post was written by:

- who has written 4412 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Iranul, butoiul cu pulbere al Orientului!

Modul de acțiune al Iranului pare a fi copiat după cel rusesc. Deși știau clar că au încălcat legea încercând să livreze petrol unui stat care se afla în embargou, au reacționat violent sechestrând o navă britanică și punând în pericol întreaga securitate a strâmtorii Ormuz pe unde tranzitează o treime din petrolul transportat pe cale maritimă în toată lumea. Atacul cu drone s-a făcut prin intermediari, neasumat, la fel cum a făcut Putin când a anexat Crimeea, utilizând militari „anonimi” fără însemnele țării. Retorica internațională a ministrului Iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, și a președintelui Hassan Rouhani pare a fi copiată după cea utilizată de Vladimir Putin și Sergey Lavrov.

Citește mai mult