Categorized | Sanatate

Bihorul este pe locul doi în ţară la numărul cazurilor de Hepatită B şi C!

Deşi sunt în scădere faţă de anii trecuţi, hepatitele A, B şi C rămân totuşi o problemă în Bihor. Conform Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Bihor, în 2013 au fost înregistrate 125 de cazuri noi, judeţul fiind pe locul doi la nivel naţional la numărul de cazuri de Hepatita B şi C.

De Ziua Mondială de Luptă împotriva Hepatitei, la DSP Bihor a avut loc o conferinţă la care au fost prezenţi, directorul executiv adjunct al instituţiei, Zoia Bitea, dr. conf Ciprian Brisc, dr. Elisabeta Tărău, dr. Mariana Fericean, precum şi specialişti de la DSP Bihor, dr. Dorel Ţîrţ, biolog Carmen Dinescu şi sociolog Adina Lazăr.

Conform specialiştilor bihoreni, cele mai multe cazuri înregistrate în Bihor, 86, au fost de Hepatită acută virală de tip A. Dintre acestea, 63 au fost înregistrate în mediul rural şi 23 în mediul urban. Faţă de 2012, numărul de cazuri depistate a scăzut la jumătate (de la 171 la 86), municipiul Oradea având cel mai mare procent de îmbolnăviri, 35%. Cei mai afectaţi de această formă de hepatită au fost copiii cu vârstă cuprinsă între 5 şi 9 ani.

„S-a intervenit în 18 focare de infecţie şi s-au administrat 13 doze de vaccin hepatic A pentru adulţi şi 221 pentru copii. Trebuie precizat că la această reducere drastică a cazurilor de Hepatită A a contribuit intervenţia rapidă şi colaborarea cu secţiile de infecţioase ale spitalelor, motiv pentru care nu am mai avut, ca în anii precedenţi, cazuri secundare”

a spus Zoia Bitea.

Infectaţi cu Hepatită în spitalele din Bihor!

 

În ceea ce priveşte hepatita acută virală de tip B, judeţul Bihor este al doilea pe ţară la numărul de cazuri descoperite. Asta nu înseamnă neapărat că numărul este mult mai mare ca în alte judeţe ci mai degrabă că aici se face o documentare mai riguroasă a cazurilor.

„În 2013 am avut 17 cazuri de Hepatită B, cele mai multe, 10, în Oradea. Aproape toate au avut ca şi căi de transmitere, cea sexuală, nosocomială şi manevre stomatologice. Chiar dacă din 2005 suntem pe un trend descrescător anul trecut au fost identificate mai multe cazuri decât în 2012 şi 2011.

Cele mai multe cazuri au fost în Oradea (59%) şi cele mai multe persoane au avut vârsta cuprinsă între 35 şi 44 de ani, adică persoanele cele mai active din punct de vedere sexual. Au fost identificate 15 focare, cele mai multe, 5 fiind cu transmitere nosocomială şi 5 cu transmitere sexuală. Au fost aplicate 227 de doze de vaccin”

a spus dr. Mariana Fericean.

La Hepatita C, România este pe un loc fruntaş în Europa iar până în 2012, judeţul Bihor a fost primul din ţară, fiind „detronat” de Buzău. În 2013 au fost înregistrate 15 cazuri de Hepatita C, din care 6 în Oradea (40%). Cele mai multe persoane au fost aici în categoria de vârstă 45-54 de ani, toate cazurile fiind transmise nosocomial (postoperatorii, posttratament injectabil efectuat în spital, postmanopere medicale invazive).

Toate cele 15 cazuri au fost înregistrate în cele două spitale din Oradea, mai pe înţelesul tuturor, au fost persoane care s-au internat sau au mers la o consultaţie cu o problemă şi s-au trezit cu Hepatită C.

„Este regretabil că se întâmplă aceste lucruri dar există anumite infecţii care nu pot fi evitate în spitale. Sunt mai multe cazuri de acest fel în ţări dezvoltate, cum sunt America sau Olanda. Important este ca aceste cazuri să fie repede depistate şi să nu ajungem la cazuri multiple”

a spus dr. Ciprian Brisc.

Există şi cazuri de hepatită care nu pot fi încadrate nici la A, nici la B sau C. În Bihor au fost, în 2013, 7 astfel de cazuri, 86% în Oradea şi 14% în Aleşd. Persoanele care au fost diagnosticate cu acest tip de hepatită au avut în majoritate între 25 şi 34 de ani.

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4363 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Cum să iei de proști 200.000 de orădeni!

Un oraș de proști. Asta cred despre orădeni atât miticii de la Tarom cât și conducerea Aeroportului, incompetenți puși acolo pe un singur criteriu, carnetul de membru de partid! Un oraș de proști pe care poți să îi duci de nas distribuind presei un fake news pe care să-l rostogolească în ziarele lor și pe rețelele de socializare.
Aeroportul din Oradea este la un pas de a deveni un fânaț pe care să mai pască doar vitele și oile țăranilor din zonă. Din marea realizare a alianței UDMR-PSD-ALDE care conduce județul a mai rămas doar o rută de zbor spre București pe care cei de la Tarom au scumpit-o atât de tare încât nu va mai zbura nici dracu din Oradea. În acest context, cei vinovați, atât marionetele politice cât și cei care le-au pus acolo, în loc să explice cum s-a ajuns la situația de față și ce fac pentru a schimba lucrurile, trimit presei fake-news-uri în care se ceartă cu primarul Ilie Bolojan.

Citește mai mult