Categorized | Educatie

După sesiunea din iulie, 2.170 de locuri au rămas neocupate la Universitatea din Oradea

La 14 din cele 15 facultăţi ale Universităţii din Oradea, luni, 28 iulie, s-a tras linie. După aproximativ 15 zile în care absolvenţii de liceu cu bacalaureat s-au putut înscrie la facultăţi, au fost ocupate 3.982 din cele 6.152 de locuri disponibile. Asta înseamnă că 2.170 de locuri au rămas neocupate, conducerea instituţiei sperând ca ele să fie ocupate la sesiunea din toamnă.

Faţă de anul trecut, Universitatea din Oradea a făcut un pas înapoi în ceea ce priveşte numărul de înscrişi la facultăţi. Dacă în 2013, în sesiunea din iulie se înscriseseră 4.291 de absolvenţi pe 5.772 de locuri, în 2014 numărul acestora este cu 309 mai mic. A crescut însă, cu 19, numărul candidaţilor înscrişi la cea mai căutată facultate, cea de Medicină şi Farmacie.

În top la numărul de candidaţi înscrişi, prima este Facultatea de Medicină şi Farmacie cu 1170 de candidaţi pe 810 locuri (8 programe de studii). Ea este urmată de Facultatea de Geografie, Turism şi Sport unde s-au înscris 449 de candidaţi pe 495 de locuri la 7 programe de studii şi de de Facultatea de Ştiinţe Socio-Umane cu 433 de înscrişi la cele 8 programe de studii, totalizând 510 locuri.

La polul opus, facultăţile cu cei mai puţini înscrişi sunt Facultatea de Teologie Ortodoxă „Episcop Dr. Vasile Coman” cu 30 de înscrişi pe 85 de locuri (2 programe de studii), Facultatea de Inginerie Energetică şi Management Industrial cu 40 de înscrişi din 270 de locuri (6 programe de studii) şi Facultatea de Arte cu 75 de candidaţi înscrişi pe 162 de locuri (9 programe de studii). La Facultatea de Arte înscrierile s-au încheiat ieri aşa că s-ar putea ca numărul de candidaţi să fie, în final, mai mare.

Alături de cei 3.982 de candidaţi înscrişi la ciclul de studii universitare de licenţă, s-au mai înscris şi 1.271 de studenţi la masterat. Toţi cei înscrişi, fie la licenţă fie la master, trebuie să îşi confirme locul obţinut după calendarul propriu al fiecărei facultăţi, prin achitarea unei taxe de înmatriculare de 100 de lei şi a primei tranşe din taxa de şcolarizare (pentru cei care au intrat la taxă).

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4410 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Iranul, butoiul cu pulbere al Orientului!

Modul de acțiune al Iranului pare a fi copiat după cel rusesc. Deși știau clar că au încălcat legea încercând să livreze petrol unui stat care se afla în embargou, au reacționat violent sechestrând o navă britanică și punând în pericol întreaga securitate a strâmtorii Ormuz pe unde tranzitează o treime din petrolul transportat pe cale maritimă în toată lumea. Atacul cu drone s-a făcut prin intermediari, neasumat, la fel cum a făcut Putin când a anexat Crimeea, utilizând militari „anonimi” fără însemnele țării. Retorica internațională a ministrului Iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, și a președintelui Hassan Rouhani pare a fi copiată după cea utilizată de Vladimir Putin și Sergey Lavrov.

Citește mai mult