Categorized | Educatie

Doar 41,2% din locuri au fost ocupate la Universitatea din Oradea!

Deşi situaţia era îngrijorătoare la sfârşitul sesiunii de înscrieri la facultăţile Universităţii din Oradea, când pe cele 6.152 de locuri se înscriseseră doar 3.976 de concurenţi, aceasta a devenit dezastruoasă când, din cei înscrişi, 1.436 au renunţat la loc. În concluzie, au rămas libere 58,7% din locuri.

În sesiunea din iulie a concursului de admitere 2014, studii universitare de licenţă, s-au înscris la Universitatea din Oradea 3.976 de candidaţi pe un număr de 6.152 locuri scoase la concurs, din care 1.600 bugetate. Din cele 1.600 de locuri fără taxă, 31 au fost pentru rromi.

La licență, din cei 3.976 de înscrişi, au confirmat ocuparea locurilor 2.540 de candidaţi (1.423 s-au răzgândit). Dintre aceştia, 1.403 au confirmat locuri bugetate (din care 12 rromi şi 8 tineri de origine română din Republica Moldova) şi 1.137 cu taxă.

Prin urmare, după prima sesiune au rămas neocupate 3.612 locuri, adică puţin peste 58,7%.

Din 3.976 câţi erau înscrişi la finalul perioadei de înscrieri, 1.436 nu şi-au confirmat locul, fie pentru că intraseră la o altă specializare în cadrul aceleiaşi universităţi, fie pentru că au ales o altă universitate, studenţii fiind liberi să îşi depună dosarele la mai multe instituţii de învăţământ superior.

Un alt calcul care mai merită făcut, deşi este oarecum relativ, este cel al studenţilor care au ales să rămână la Universitatea din Oradea chiar şi pe un loc cu taxă. Asta arată, pe de o parte dorinţa acerbă a tânărului de a studia la o universitate anume, sau pur şi simplu dorinţa de a-şi continua studiile cu orice preţ.

Nu însă şi calitatea sau pregătirea lui şcolară. Pe acest segment, confor informaţiilor primite de la Universitatea din Oradea, şi-au confirmat locul 1.137 de candidaţi pe un număr de 4.552 de locuri, ceea ce înseamnă că Universitatea din Oradea ar putea avea mai mulţi studenţi care să cotizeze la biroul de taxe, situaţie în care viitorul an universitar ar putea începe cu probleme.

Poate… la toamnă!

În ceea ce priveşte studiile universitare de masterat, situaţia este puţin mai stabilă. Aici s-au înscris 1.278 de candidaţi pe un număr de 3.471 locuri scoase la concurs, din care 750 bugetate. Dintre cei înscrişi, 1.107 au confirmat ocuparea locurilor, 718 bugetaţi (din care 5 tineri de origine română din Republica Moldova) şi 389 cu taxă. Numărul celor care au renunţat a fost aici de doar 171, dar a rămas totuşi un număr considerabil de locuri libere, 2364.

Ultima speranţă de a mai ocupa ceva din cele 58,7% locuri rămase libere se leagă de sesiunea din septembrie. Pentru aceasta, Universitatea va scoate la concurs 205 locuri bugetate (din care 19 pentru rromi) şi 3.415 cu taxă, studii de licență. La masterat vor fi scoase la concurs 37 locuri bugetate şi 1.645 cu taxă.

Totodată, în sesiunea din toamnă, Universitatea din Oradea va scoate la concurs și locuri pentru studii universitare de doctorat (15 locuri fără taxă, 2 locuri pentru românii de pretutindeni și 50 de locuri cu taxă).

Înscrierile vor începe pe 8 septembrie 2014, conform calendarului propriu al fiecărei facultăţi.

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4385 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Iranul, butoiul cu pulbere al Orientului!

Modul de acțiune al Iranului pare a fi copiat după cel rusesc. Deși știau clar că au încălcat legea încercând să livreze petrol unui stat care se afla în embargou, au reacționat violent sechestrând o navă britanică și punând în pericol întreaga securitate a strâmtorii Ormuz pe unde tranzitează o treime din petrolul transportat pe cale maritimă în toată lumea. Atacul cu drone s-a făcut prin intermediari, neasumat, la fel cum a făcut Putin când a anexat Crimeea, utilizând militari „anonimi” fără însemnele țării. Retorica internațională a ministrului Iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, și a președintelui Hassan Rouhani pare a fi copiată după cea utilizată de Vladimir Putin și Sergey Lavrov.

Citește mai mult