Categorized | Sanatate

Judeţeanul şi Municipalul se unesc în Consorţiu. Analize cu 30% mai ieftine!

Oradea va fi primul oraş din România care va avea un laborator central pentru analize medicale. Cele două mari spitale din oraş se vor uni într-un Consorţiu, pe model Occidental, care va duce la o eficientizarea majoră a sistemului medical orădean, ţinta fiind reducerea cu peste 200 de mii de euro a cheltuielilor şi scăderea costurilor pentru analizele medicale.

Ideea centrală de la care a pornit proiectul a fost reducerea cheltuielilor astfel încât banii pe care spitalele îi primesc de Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) să fie suficienţi, iar unităţile medicale să fie mai eficiente.

„Nu creştem veniturile în sistemul medical local pentru că banii pe care îi primim de la CAS sunt insuficienţi. Cu banii pentru 2.700 de pacienţi, decontaţi de CAS, trebuie trataţi 4.000 de oameni, ceea ce este foarte dificil. Nu trebuie să ne lamentăm sau să căutăm metode de a protesta ci să căutăm soluţii.

Am vizitat împreună cu Gheorghe Carp Spitalul de Szeged şi am văzut cum merg acolo lucrurile. Avem exemple de bună practică în jurul nostru, trebuie doar să deschidem ochii”

a spus, într-o conferinţă de presă ţinută la Primăria Oradea, primarul Ilie Bolojan.

Nu vor fi daţi oameni afară!

Primul pas pentru crearea Consorţiului a fost deja făcut, consiliile de administraţie ale celor două spitale dându-şi deja acordul de principiu. Noul Consorţiu nu va presupune fuziunea celor două spitale, fiecare dintre ele continuând să aibă personalitate juridică, ci doar gestionarea în comun a mai multor domenii.

„Ideea creării acestui Consorţiu nu este una nouă. Ne propunem ca pentru început să gestionăm în comun patru domenii. Primul este laboratorul de analize medicale. Aici, concurenţa dintre cele două spitale va fi transformată în complementaritate. În toată Europa, laboratoarele se specializează şi se concentrează pe anumite oraşe sau chiar regiuni. Oradea va fi primul oraş din România care va avea un astfel de laborator central.

Chiar dacă vor fi multe voci împotrivă, mai ales că va afecta laboratoarele private, saltul calitativ va fi evident. Vom unifica apoi şi unităţile de preparare a hranei, mărind astfel numărul de paturi la anumite secţii. Achiziţiile publice se vor face în comun, ceea ce înseamnă că nu vom mai avea un număr dublu de persoane care să facă acelaşi lucru. Al patrulea domeniu pe care îl vom gestiona în comun va fi domeniul resurselor umane.

În SUA există şi câte 18 spitale care au un singur serviciu de personal, ceea ce face ca spitalele să fie mult mai eficiente. Mai ales acum când nu mai sunt cărţi de muncă şi totul se face informatizat”

a spus managerul Spitalului Judeţean Gheorghe Carp.

Conform aceleiaşi surse niciunul dintre angajaţii celor două unităţi medicale nu va fi dat afară ci, eventual, îşi va schimba domeniul de activitate, va fi redistribuit.

Economii de cel puţin 100.000 de euro pe an

Concurenţa pe care o va crea Consorţiul va duce la dispariţia unor laboratoare private, dar asta nu va fi neapărat un lucru rău pentru cabinetele particulare.

„Vom pune la punct linii robotizate pentru că în alte ţări acestea reduc personalul cu 60%. Acest lucru va duce şi la o creştere a calităţii analizelor. Vom avea un singur laborator la Spitalul Municipal. Toate probele vor fi luate la spitalel din oraş sau din afara oraşului şi vor fi aduse la Municipal, la anumite ore, urmând ca rezultatele să le fie comunicate la ore prestabilite, în format electronic, medicilor care au nevoie de ele.

Preconizăm că pentru fiecare dintre cele două spitale crearea acestui Consorţiu va duce la economii de cel puţin 100.000 de euro pe an. Asta ne va permite să scădem costul analizelor cu 30%. În acest fel, multe laboratoare particulare se vor închide, dar privaţii îşi vor putea face analizele la noi, ceea ce va însemna şi pentru ei costuri mai mici (decât să întreţină un laborator privat) şi pentru noi venituri în plus”

a mai spus Gheorghe Carp.

Municipalitatea îşi propune ca înfiinţarea Consorţiului să treacă prin şedinţa Consiliului Local al Municipiului Oradea la sfârşitul acestei luni, urmând ca din toamnă să înceapă punerea la punct a detaliilor organizatorice. Consorţiul va fi coordonat de Gheorghe Carp şi de cele două consilii de administraţie ale Spitalelor care vor lucra în şedinţe comune.

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4270 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Mai crezi și acum că votul tău nu contează?

Acum, când niște „oameni în alb” au venit la tine în curte și ți-au omorât porcul promițându-ți bani la sfântu’ așteaptă, când ai văzut cu ochii tăi, oameni nevinovați, loviți cu bestialitate și gazați de jandarmi aflați în subordinea oamenilor din PSD, acum, mai crezi că votul tău nu contează?
Cum s-a ajuns la asta, cu un guvern care a mărit salarii și pensii (este drept, înghițite într-o bună parte de creșterea prețurilor, de mărirea ratelor la bancă) care are o creștere economică istorică, etc? Să fi ajuns românii la un nivel la care nu mai pot fi cumpărați atât de simplu și nu acceptă marea mită națională. „Vă dăm niște bani în plus, dar lăsați-ne și pe noi să ne scoatem hoții din pușcării, să furăm în continuare”. Toate astea s-ar mai fi întâmplat dacă ați fi ieșit la vot? Iar cei care ați votat PSD, ați votat pentru ca vouă sau celorlalți, oameni simpli și cinstiți, să li se ia porcul din curte sau copiii, părinții, nepoții, plecați în pribegie pentru o bucată de pâine mai bună, să fie bătuți cu bestialitate pentru simplul fapt că vor să aibă unde se întoarce, când tot exilul ăsta economic se va trermina? Ați votat pentru asta? Dacă da, înseamnă că meritați tot ce vi se întâmplă!

Citește mai mult