Categorized | Sanatate

Judeţeanul şi Municipalul se unesc în Consorţiu. Analize cu 30% mai ieftine!

Oradea va fi primul oraş din România care va avea un laborator central pentru analize medicale. Cele două mari spitale din oraş se vor uni într-un Consorţiu, pe model Occidental, care va duce la o eficientizarea majoră a sistemului medical orădean, ţinta fiind reducerea cu peste 200 de mii de euro a cheltuielilor şi scăderea costurilor pentru analizele medicale.

Ideea centrală de la care a pornit proiectul a fost reducerea cheltuielilor astfel încât banii pe care spitalele îi primesc de Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) să fie suficienţi, iar unităţile medicale să fie mai eficiente.

„Nu creştem veniturile în sistemul medical local pentru că banii pe care îi primim de la CAS sunt insuficienţi. Cu banii pentru 2.700 de pacienţi, decontaţi de CAS, trebuie trataţi 4.000 de oameni, ceea ce este foarte dificil. Nu trebuie să ne lamentăm sau să căutăm metode de a protesta ci să căutăm soluţii.

Am vizitat împreună cu Gheorghe Carp Spitalul de Szeged şi am văzut cum merg acolo lucrurile. Avem exemple de bună practică în jurul nostru, trebuie doar să deschidem ochii”

a spus, într-o conferinţă de presă ţinută la Primăria Oradea, primarul Ilie Bolojan.

Nu vor fi daţi oameni afară!

Primul pas pentru crearea Consorţiului a fost deja făcut, consiliile de administraţie ale celor două spitale dându-şi deja acordul de principiu. Noul Consorţiu nu va presupune fuziunea celor două spitale, fiecare dintre ele continuând să aibă personalitate juridică, ci doar gestionarea în comun a mai multor domenii.

„Ideea creării acestui Consorţiu nu este una nouă. Ne propunem ca pentru început să gestionăm în comun patru domenii. Primul este laboratorul de analize medicale. Aici, concurenţa dintre cele două spitale va fi transformată în complementaritate. În toată Europa, laboratoarele se specializează şi se concentrează pe anumite oraşe sau chiar regiuni. Oradea va fi primul oraş din România care va avea un astfel de laborator central.

Chiar dacă vor fi multe voci împotrivă, mai ales că va afecta laboratoarele private, saltul calitativ va fi evident. Vom unifica apoi şi unităţile de preparare a hranei, mărind astfel numărul de paturi la anumite secţii. Achiziţiile publice se vor face în comun, ceea ce înseamnă că nu vom mai avea un număr dublu de persoane care să facă acelaşi lucru. Al patrulea domeniu pe care îl vom gestiona în comun va fi domeniul resurselor umane.

În SUA există şi câte 18 spitale care au un singur serviciu de personal, ceea ce face ca spitalele să fie mult mai eficiente. Mai ales acum când nu mai sunt cărţi de muncă şi totul se face informatizat”

a spus managerul Spitalului Judeţean Gheorghe Carp.

Conform aceleiaşi surse niciunul dintre angajaţii celor două unităţi medicale nu va fi dat afară ci, eventual, îşi va schimba domeniul de activitate, va fi redistribuit.

Economii de cel puţin 100.000 de euro pe an

Concurenţa pe care o va crea Consorţiul va duce la dispariţia unor laboratoare private, dar asta nu va fi neapărat un lucru rău pentru cabinetele particulare.

„Vom pune la punct linii robotizate pentru că în alte ţări acestea reduc personalul cu 60%. Acest lucru va duce şi la o creştere a calităţii analizelor. Vom avea un singur laborator la Spitalul Municipal. Toate probele vor fi luate la spitalel din oraş sau din afara oraşului şi vor fi aduse la Municipal, la anumite ore, urmând ca rezultatele să le fie comunicate la ore prestabilite, în format electronic, medicilor care au nevoie de ele.

Preconizăm că pentru fiecare dintre cele două spitale crearea acestui Consorţiu va duce la economii de cel puţin 100.000 de euro pe an. Asta ne va permite să scădem costul analizelor cu 30%. În acest fel, multe laboratoare particulare se vor închide, dar privaţii îşi vor putea face analizele la noi, ceea ce va însemna şi pentru ei costuri mai mici (decât să întreţină un laborator privat) şi pentru noi venituri în plus”

a mai spus Gheorghe Carp.

Municipalitatea îşi propune ca înfiinţarea Consorţiului să treacă prin şedinţa Consiliului Local al Municipiului Oradea la sfârşitul acestei luni, urmând ca din toamnă să înceapă punerea la punct a detaliilor organizatorice. Consorţiul va fi coordonat de Gheorghe Carp şi de cele două consilii de administraţie ale Spitalelor care vor lucra în şedinţe comune.

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4313 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Cum să iei de proști 200.000 de orădeni!

Un oraș de proști. Asta cred despre orădeni atât miticii de la Tarom cât și conducerea Aeroportului, incompetenți puși acolo pe un singur criteriu, carnetul de membru de partid! Un oraș de proști pe care poți să îi duci de nas distribuind presei un fake news pe care să-l rostogolească în ziarele lor și pe rețelele de socializare.
Aeroportul din Oradea este la un pas de a deveni un fânaț pe care să mai pască doar vitele și oile țăranilor din zonă. Din marea realizare a alianței UDMR-PSD-ALDE care conduce județul a mai rămas doar o rută de zbor spre București pe care cei de la Tarom au scumpit-o atât de tare încât nu va mai zbura nici dracu din Oradea. În acest context, cei vinovați, atât marionetele politice cât și cei care le-au pus acolo, în loc să explice cum s-a ajuns la situația de față și ce fac pentru a schimba lucrurile, trimit presei fake-news-uri în care se ceartă cu primarul Ilie Bolojan.

Citește mai mult