Categorized | Sanatate

Spitalul Judeţean din Oradea dotat cu un aparat unic în Estul Europei!

Instalaţie radiologică digitală unică în România, inaugurată luni, 26 august 2014, la Spitalul Judeţean. Aceasta este dotată cu un post grafie de tip Discovery XR 656, seria 110851, şi este capabilă de expuneri tridimensionale în aplicaţii pulmonare, medicii putând da astfel un diagnostic complet, fără a fi necesară folosirea computerului tomograf, şi cu o expunere la radiaţii mult mai redusă.

Noua aparatură permite o productivitate şi beneficii mult mai mari legate de fluxul de lucru datorită FlashPad-ului, un detector wireless care a fost proiectat pentru imagistică digitală avansată.

Aparatul a fost prezentat luni, 25 august 2014, în cadrul unei conferinţe de presă, în care managerul spitalului, Gheorghe Carp, a explicat că noua achiziţie poate efectua expuneri tridimensionale în aplicaţii pulmonare, medicii putând da astfel un diagnostic complet, fără a fi necesară expunerea la computerul tomograf.

Totodată, instalaţia oferă mai multe imagini anatomice într-o singură rotire şi într-o doză mică de radiaţie, inclusiv ale pieptului, abdomenului, extremităţilor şi coloanei vertebrale. Prin intermediul ei sunt eliminate structurile care se suprapun şi se permite o mai bună vizualizare a anatomiei dinspre partea din faţă spre partea din spate.

„Achiziţia noului aparat a fost necesară pentru că cel existent are o vechime de aproximativ 20 de ani şi a fost destul de solicitat, cu ajotorul lui tratând zilnic în jur de 100-120 de bolnavi. Mai mult, el corespunde perfect nevoilor actuale ale pacienţilor, pentru că odată cu trecerea timpului şi nevoile acestora s-au schimbat”

a spus dr. Gheorghe Carp.

Foarte importantă este şi expunerea redusă la radiaţii a pacienţilor.

„Aparatul permite ca printr-o singură expunere să am întregul schelet al pacientului ceea ce înseamnă că doza de radiaţie folosită este foarte mică”

a declarat Aida Gustoiu, director la Medist Imaging, firma care s-a ocupat de noul aparat.

Fabricat în 2014, aparatul are o valoare de 1.449.051 lei cu TVA, iar achiziţia acestuia s-a realizat din veniturile proprii ale spitalului şi ale bugetului local.

Urmează o perioadă de testare, în paralel organizându-se şi cursuri de calificare pentru corpul medical din spital, după care aparatul va fi pus în funcţiune.

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4411 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Iranul, butoiul cu pulbere al Orientului!

Modul de acțiune al Iranului pare a fi copiat după cel rusesc. Deși știau clar că au încălcat legea încercând să livreze petrol unui stat care se afla în embargou, au reacționat violent sechestrând o navă britanică și punând în pericol întreaga securitate a strâmtorii Ormuz pe unde tranzitează o treime din petrolul transportat pe cale maritimă în toată lumea. Atacul cu drone s-a făcut prin intermediari, neasumat, la fel cum a făcut Putin când a anexat Crimeea, utilizând militari „anonimi” fără însemnele țării. Retorica internațională a ministrului Iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, și a președintelui Hassan Rouhani pare a fi copiată după cea utilizată de Vladimir Putin și Sergey Lavrov.

Citește mai mult