Categorized | Educatie

Scrisoare deschisă Bogdan Manafu: „Nu transformaţi Universitatea în şcoală postliceală!”

Cel mai tânăr consilier judeţean, Bogdan Manafu, a trimis conducerii Universităţii din Oradea o scrisoare în care solicită ca aceasta să nu aplice ordonanţa prin care elevii de la postliceală devin peste noapte studenţi în anul doi. Consilierul susţine că acest lucru ar aduce un prejudiciu de imagine şi o ofensă elevilor care au învățat și au reușit să ia BAC-ul, înscriindu-se apoi la facultate.

Bogdan Manafu a decis să ia atitudine ca urmare a afirmaţiilor făcute de preşedintele Senatului Universităţii din Oradea, Sorin Curilă care a declarat pentru o publicaţie centrală că în şedinţa de Senat de ieri vor fi puse în discuţie propunerile de la două facultăţi de a organiza programe de studii postliceale.

„Sunt trei programe de studii de la Medicină, pe direcţia Cosmetică Medicală, şi mai sunt propuneri de la Facultatea de Ştiinţe pe Analist programator. Le vom aproba în Senat, apoi va avea loc demararea actelor pentru înaintare către Minister, urmând să fie organizate”

a spus Sorin Curilă care, întrebat dacă Universitatea din Oradea le va da posibilitatea cursanţilor, dacă iau bacalaureatul, să le fie echivalat un an făcut la colegiu cu un an făcut la facultate, a răspuns:

„Pentru aceste programe se vor aloca nişte credite şi, în măsura în care ei vor obţine creditele şi diploma de bacalaureat, se vor putea înscrie la licenţă şi li se vor recunoaşte creditele şi înmatricularea. Vor susţine examen de admitere, dar pot trece în anul II”.

Ofensă adusă elevilor care au învățat ca să ajungă la facultate

Măsura, despre care mulţi specialişti spun că este una aberantă, părând a fi concepută de Guvern pentru a mai atenua din dezastrul anual pe care îl înregistrează promovabilitatea la bacalaureat şi pentru a „hrăni” Universităţile aflate în criză de „lichidităţi pe două picioare”, adică studenţi, a fost aspru criticată de un absolvent de succes al Universităţii din Oradea, ajuns om de afaceri şi consilier local.

„Am hotărât să vă adresez această scrisoare în speranța că veți remedia o parte din nenorocirile aduse de OUG 49/2014 asupra învățământului românesc care periclitează viitorul multor generații de acum înainte. Aceste prevederi sunt o ofensă adusă elevilor care au învățat și au reușit trecerea examenului de bacalaureat înscriindu-se la o facultate, respectând normele europene.

Prin admiterea elevilor fără aceasta diploma, Universitatea din Oradea se degradează din punct de vedere academic transformându-se într-o simplă școală postliceală care doar oferă diplome universitare fără valoare.

Consider că exigențele Universității din Oradea trebuie să crească, nu să fie coborâte astfel încât să afecteze negativ viitorul studenților care obțin diplome de absolvire aici”

spune Bogdan Manafu într-o scrisoare deschisă adresată rectorului Universităţii din Oradea, Constantin Bungău şi preşedintelui Senatului, Sorin Curilă.

Consilierul spune că înţelege nevoia de bani a instituţiei dar că aceasta nu ar trebui să primeze în faţa standardelor acesteia.

„Ca absolvent al Universitătii din Oradea, fost membru al Senatului universității, iar acum şi în calitatea de cel mai tânăr consilier judeţean al Bihorului vă rog nu aplicați aceste prevederi pentru că Oradea are nevoie de o universitate cu prestigiu, cu credibilitate, inclusiv internațională, iar studenții care obțin diplome la aceasta să nu fie stigmatizati datorită deciziei de a admite elevi fără diplomă de bacalaureat.

Universitatea din Oradea este un bun al oraşului şi al județului, reprezentând cel mai important reper academic al zonei, nu periclitați aceste atribute prin decizii pripite care nu sunt în folosul comunitații”

mai spune Manafu.

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4409 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Iranul, butoiul cu pulbere al Orientului!

Modul de acțiune al Iranului pare a fi copiat după cel rusesc. Deși știau clar că au încălcat legea încercând să livreze petrol unui stat care se afla în embargou, au reacționat violent sechestrând o navă britanică și punând în pericol întreaga securitate a strâmtorii Ormuz pe unde tranzitează o treime din petrolul transportat pe cale maritimă în toată lumea. Atacul cu drone s-a făcut prin intermediari, neasumat, la fel cum a făcut Putin când a anexat Crimeea, utilizând militari „anonimi” fără însemnele țării. Retorica internațională a ministrului Iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, și a președintelui Hassan Rouhani pare a fi copiată după cea utilizată de Vladimir Putin și Sergey Lavrov.

Citește mai mult