Categorized | Educatie

Culmea! Chiar şi fără Mihnea Costoiu, anul universitar tot a început la Oradea!

850 de profesori, studenţi, părinţi şi reprezentanţi ai autorităţilor au participat miercuri, 1 octombrie 2014, de la ora 15.00, în Sala Polivalentă a Universităţii din Oradea la Festivitatea de deschidere a anului şcolar. Conducerea instituţiei a urat bun venit bobocilor dar a vorbit şi despre austeritatea pe care va trebui să o aplice în noul an iar primarul Ilie Bolojan i-a invitat să treacă de la vorbe la fapte şi să adapteze programele şcolare la realităţile economiei locale.

Evenimentul a început cu un moment tragi-comic, în contrast cu „festivismul” organizatoric. Preşedintele PSD – Ioan Mang a intrat alături de cei din prezidiu, crezând că va sta la aceeaşi masă cu oficialităţile, dar când a văzut că nu avea loc rezervat s-a strecurat prin spatele rectorului şi a plecat nervos acasă.

Sursele Oradea Press susţin că PSD-ista Lia Pop a insistat ca Ioan Mang să stea lângă Mihnea Costoiu ca să arate şi Universitatea din Oradea că are cu cine se lăuda (Mang a fost ministru al Educţiei) dar că devreme ce a picat venirea lui Mihnea Costoiu a picat şi locul la prezidiu al lui Mang, doar că senatorul nu a mai fost anunţat.

Alături de moderatorul festivităţii, prorectorul Sorin Şipoş, au mai ţinut cuvântări rectorul – Constantin Bungău, preşedintele Senatului Universitar – Sorin Curilă, prefectul Claudiu Pop, preşedintele Consiliului Judeţean – Cornel Popa, primarul Ilie Bolojan, preşedintele studenţilor din Senatul Universităţii – Romeo Filip şi boboaca Raluca Magyar de la Facultatea de Ştiinţe.

Constantin Bungău a fost primul care le-a urat bun venit bobocilor dar nu a uitat să vorbească şi despre situaţia dificilă prin care trece instuţia.

„În acest an universitar Universitatea porneşte cu mai multă întredere datorită calificativului obţinut de la ARACIS în 2013 dar şi locului 15 la nivel naţional pe care ne aflăm în ultimele clasamente.

Anul acesta, la cele 15 facultăţi avem 94 de specializări care acoperă în mod cert nevoile studenţilor dar care ne pun în dificultate pentru că avem cu 30 de titulari mai puţin decât în 2013. În acest context, trebuie să depunem un efort mai mare prin încărcarea normelor şi să ne implicăm mai multe în proiecte”

a spus, printre altele, rectorul.

Vă adaptaţi sau pieriţi!

Sorin Şipoş a citit apoi o scrisoare din partea ministrului delegat pentru învăţământ superior al Ministerului Educaţiei, Mihnea Costoiu, despre care a spus că nu a putut ajunge la festivitate „din motive obiective”. Costoiu a dat asigurări că Universitatea din Oradea este capabilă să îi ajute pe tineri în demersul lor dar că pregătirea depinde în cele din urmă de ei, de implicarea şi dăruirea lor.

Ca de obicei, primarul Ilie Bolojan a fost cel mai „tăios” în discursul rostit.

„Prezenţa mea este un semn de respect faţă de profesorii care predau aici şi faţă de studenţii care au ales să vină la Oradea. Cred că Universitatea este vitală pentru ca oraşul nostru să se dezvolte în ritm susţinut şi să ofere prosperitate locuitorilor din această regiune.

Există însă două probleme care ar trebui rezolvate astfel încât să nu ne prindă din urmă. Prima este neadaptarea disciplinelor la realităţile economice ale pieţei locale şi a doua reducerea bazei de recrutare de studenţi.

Aici, nu avem nevoie de discursuri ci de fapte şi trebuie să căutăm împreună soluţii dacă vrem să depăşim aceste situaţii”

a spus primarul Ilie Bolojan.

Înţepături în lipsă la adresa lui Costoiu!

 

Absenţa lui Costoiu a fost o surpriză neplăcută nu doar pentru cei care se pregătiseră îndelung să-l linguşească, ci şi pentru cei care se pregăteau să-i bată obrazul. Vicepreşedintele studenţilor din Senatul Universităţii din Oradea, Romeo Filip, avea în plan să îi facă mai multe observaţii pe care le convenise cu ceilalţi studenţi.

„Este de remarcat faptul ca vizitează instituții de cercetare dintre cele mai prestigioase (n.r. cu referire la Mihnea Costoiu), dar în același timp, în mod cu totul paradoxal face parte dintr-un minister care şi-a propus ca odată cu începerea anului universitar să introducă în circuitul academic absolvenți de clasa a 12-a care nu au promovat primul mare examen al vieții”

a spus Romeo Filip în discursul pe care l-a ţinut la festivitatea de deschidere a noului an şcolar şi care îl viza pe „invitatul special” al evenimentului.

O altă observaţie s-a referit la subfinanţarea sistemului.

„Ne mândrim cu cadre didactice de excepţie, a căror rezultate deosebite au adus prestigiu numelui Universităţii din Oradea și al României, însă a căror muncă este îngreunată de finanțarea inechitabilă a invățământului superior, ca să nu vorbim de subfinanțare”

a mai spus studentul.

După ce au vorbit ambii reprezentanţi ai studenţilor, decanii facultăţilor au oferit celor mai buni studenţi câte un carnet special care să ateste acest lucru iar conducerea Universităţii din Oradea a premiat câteva cadre didactice care au ieşit la pensie. Festivitatea s-a încheiat cu un spectacol susţinut de studenţii de la Facultatea de Arte, spectacol care a fost gustat de public.

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4202 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Jurnal de pe frontul neputinței

Indivizi lunecoși, cu cefe late, la costume, aleși pentru a-i reprezenta pe cei mulți și a duce cetatea spre bunăstare, sunt preocupați doar de propriul lor bine, caută modalități pentru a fura fără să fie prinși, iar dacă sunt prinși, să scape cât mai ieftin. Toate acestea în timp ce marea masă de manevră este ținută din bici, cât mai needucată cu putință pentru a nu cere socoteală, a nu se revolta, a nu deschide ochii.
Avari și inculți, incapabili să lege două vorbe, mint prostimea că România este o mașină de lux când, de fapt, e un hârb gata-gata să se dezmembreze la cea mai mică curbă. Cum să ai creștere economică de peste 5%, cea mai mare inflație din UE și să te împrumuți ca pe timpul crizei economice?
Ziua de mâine a celor, din ce în ce mai puțini, care țin în spate tot scheletul hidos al hienei numită stat, este amanetată de bișnițarii de moravuri ușoare puși în fruntea țării. Naționalizarea pensiilor private înseamnă de fapt confiscarea unui viitor ceva mai bun. Distrugerea și otrăvirea prezentului nu este suficientă, trebuie eradicată și șansa unui viitor mai bun.
Grupuri de oameni needucați dar cu influență, cu idei demne de evul mediu, vor să impună tuturor, ceea ce ei cred că este normalitate. Preocupați nu de rata mare de șomaj, de situația economică dezastruoasă, de mortalitatea infantilă, nu de familiile care au probleme sau de cauzele care îi fac pe tineri să nu mai întemieze familii, nu de copilele care devin mame în clasele primare, nu de copiii morți din fașă pentru că nu au fost vaccinați, ci de cine cu cine împarte cearceaful.
Rezultatul? Plecăm și nici nu mai vrem să știm unde e țara asta pe hartă. România este a doua țară, după Siria, ca număr de emigranți în Europa. Iar la noi nu este război.

Citește mai mult