Categorized | Editorial

Bihorul în zodia cancerului. Poliţişti, judecători şi procurori cu mâinile pătate!

Ştirea lunii octombrie, prim-procurorul Parchetului Tribunalului Bihor Vasile Popa, anchetat de DNA! În urmă cu şase luni o altă ştire cutremura Oradea, patru judecători erau anchetaţi, unul dintre ei primise şpaga în… păstrăvi. În 2013, adjunctul şefului poliţiei, Ioan Brândaş era reţinut pentru mită. Trei cazuri care ne arată cum s-a împărţit în ultimii ani dreptatea în judeţ. Lor însă li se adaugă multe alte cazuri care ne aştern în faţă un Bihor corupt în toate ungherele lui.

În acelaşi timp, aceste cazuri demonstrează că Bihorul nu e cu nimic superior celorlalte judeţe din România în privinţa cinstei şi onestităţii, în ciuda acelui „altfel” cu care ne place nouă să ne lăudăm. Apropierea de Occident nu ne-a atins într-atât încât să depăşim cutumele bacşişului Oriental. Dar, să le luăm pe rând.

În noiembrie 2013, inspectorului șef al Inspectoratului de Poliție al Județului (IPJ) Bihor, comisarul șef de poliție Ioan Brîndaş era reţinut de procurorii Direcției Naționale Anticorupție Oradea pentru luare de mită, favorizarea infractorului, operațiuni financiare incompatibile cu funcția şi folosirea de informații în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite.

Concret, Brîndaş acordase în mod repetat, prin intermediar, unei persoane care controla trei firme, suma totală de 45.000 euro, percepând în schimb dobândă (camătă). Pentru sumele de bani împrumutate în perioada ianuarie – noiembrie 2011, adjunctul inspectorului șef al IPJ Bihor a încasat periodic, până în luna septembrie 2013, dobânzi totalizând peste 75.000 euro.

În schimbul cametei, Brândaş proteja cele trei firme implicate în circuite evazioniste. Mai mult, după ce Serviciul de Investigare a Fraudelor a fost sesizat de instituțiile de control fiscal cu privire la evaziunea pe care o făceau cele trei firme, Ioan Brîndaș a informat evazioniştii că sunt urmăriţi penal și că vor fi efectuate percheziții la domiciliile lor.

Şpagă în păstrăvi şi… ceas cu cuc!

În martie, 2014, patru judecători şi un avocat din Oradea au încercat să scoată din închisoare un bărbat condamnat defintiv pentru tentativă de viol. Conform DNA, unul dintre magistraţi ar fi primit mita în bani, păstrăvi, băuturi alcoolice şi un ceas cu cuc.

Bărbatul condamnat la închisoare pentru viol a apelat la viitoarea lui soacră care era avocat şi cunoştea o judecătoare care, la rândul ei, a apelat la mai mulţi judecători de la Tribunalul Bihor. Avocatul a convins victima tentativei de viol să semneze un act prin care era de acord să se împace cu bărbatul iar judecătorii au acceptat o contestație în anulare și au închis ochii în fața unor probe care erau falsificate.

Al treilea caz şi cel mai nou, este cel al prim-procurorul Parchetului Tribunalului Bihor Vasile Popa care este urmărit penal pentru șantaj, luare de mită, instigare la efectuarea unei prelevări atunci când prin aceasta se compromite o autopsie medico-legală, abuz în serviciu, distrugere de înscrisuri şi favorizarea făptuitorului.

Concret, conform ordonanţei de efectuare a urmăririi penale, Vasile Popa a primit de la un denunțător, diferite foloase necuvenite, constând în principal, în plata periodică (de circa 2 – 3 ori pe lună) a unor sume de bani de 500 – 1.500 de euro. De asemenea, denunţătorul i-a construit și amenajat prim procurorului, pe cheltuiala sa, un teren de tenis de câmp, i-a plătit mai multe bilete de avion, cazări la hotel, precum şi alte servicii. Valoarea totală a foloaselor necuvenite pe care Popa Vasile-Constantin le-a primit de la denunţător este de circa 50.000 euro. În schimbul foloaselor, Popa ar fi protejat activitatea infracțională a denunţătorului.

Sistemul şi coruptul!

Lor li se adaugă alte cazuri de corupţie în alte sisteme, să ne reamintim doar de cel al lui Adrian Dume care a decontat cheltuieli fictive ca să le facă pe plac unor politicieni, cel al oamenilor de afaceri Alexandru Kiss, administratorului Lotus Market – Alexandru Mudura şi administratorului Selina – Beniamin Rus, pentru luare de mită şi spălare de bani, cel al preotului ortodox Ovidiu-Miron Pop de la Biserica cu Lună care conducea o reţea de evazionişti, cel al medicului Constantin Romanul de la Universitatea din Oradea, prins în timp ce lua mită de la studenţi sau cel al directorului şpăgar Răzvan Vonea de la Colegiului Tehnic „Andrei Şaguna”, care lua mită pentru ca anumiţi elevi să ia examenele.

Toate acestea s-au întâmplat doar în ultimii doi ani, de când DNA a început să facă curăţenie generală în toată ţara. Nu ştiu câte judeţe din România se pot lăuda cu astfel de „performanţe”. Cu corupţie şi corupţi în sistemul judiciar – acolo unde se aşteaptă a se face dreptate, în poliţie – acolo unde sunt anchetate ilegalităţile, în mediul economic, al oamenilor de afaceri – acolo unde ar trebui să fie construită bunăstarea societăţii, în culte – acolo unde ar trebui să sălăşluiască (măcar) frica de Dumnezeu, în Universitate – acolo unde ar trebui să fie pregătite elitele şi în sistemul local de educaţie – acolo unde copiii sunt pregătiţi să devină oameni.

Gândiţi-vă că vorbim aici despre o societate coruptă în toate ungherele ei, o societate în care primează relaţiile şi şpaga şi în care dorinţa de căpătuire peste noapte frânge principii şi coloane vertebrale, acolo unde ele există. O societate în care oamenii cinstiţi, cei care vor să trăiască şi să muncească cinstit, nu au nicio şansă.

Şi totuşi, deşi mai este mult de lucru, şi e greu de crezut că bihoreanul poate fi civilizat cu „bâta”, singura speranţă de normalizare a societăţii, de occidentalizare şi democratizare a ei, rămâne DNA-ul şi celelalte structuri asemănătoare.

Asta, dacă aceste structuri vor continua să îşi facă datoria ca şi până acum şi în următorii ani şi dacă bihorenii cu coloană vertebrală vor avea răbdarea să aştepte „deratizarea” şi nu vor pleca spre lumi în care cinstea, principiile, profesionalismul şi competenţa sunt răsplătite aşa cum se cuvine.

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4424 posts on Presa Oradea.


Contact the author

2 Responses to “Bihorul în zodia cancerului. Poliţişti, judecători şi procurori cu mâinile pătate!”

 1. Liviu spune:

  Buna ziua ,

  Culmea DNA-ului : au terminat toate cazurile mari de coruptie ( Alro , Petrom , Rompetrol , samd ), astfel incit nu mai exista in Romania decit cazuri de 100 -200 de euro cel mult , un kg -doua de peste samd .

  Se vede si de pe Luna ca acest serviciu este Politia Politica actuala , dar noi ziaristii ( nu e cazul meu, nu sint zuarist ) aratam cum nana Floarea a dat mita un morcov si o ceapa ( degerata) ,sau mos Tagirta da spaga o punga cu tarite .

  Daca dorim sa schimbam ceva trebuie sa ii scoatem la vedere pe adevaratii vinovati iar acestia sint marii sefi care conduc si ordona aceste servicii si cazuri , si nu pe papagalii care oricum nu pot face nimic din cauza legaturilor mafiote ( cazul Iacobescu ,Berbeceanu si altele )

  Si in final : cum este Bihorul asa este toata tara Din pacate aici ne-a adus perioada de „DEMOCRATIE„ aplicata de comunistii si securistii Ceausisti

 2. IchimV spune:

  Bună ziua
  Tocmai de asta am scris acest material, pentru că aproape toate persoanele de mai sus sunt persoane cu nume. Si, desi nu vorbim despre aceeasi gravitate, 100 de euro dați fără chitanță înseamnă tot evaziune. Nu ma intereseaza despre cat de politic este cazul, ma intereseaza daca are obiect. A furat, să facă pușcărie, fie că e dintr-un partid sau altul, că este plin de bani sau nu. Cât despre „Democrație”, aici aveți perfectă dreptate. Dar cred că se face curat și sper să se continue în aceeași notă.

Trackbacks/Pingbacks


Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Iranul, butoiul cu pulbere al Orientului!

Modul de acțiune al Iranului pare a fi copiat după cel rusesc. Deși știau clar că au încălcat legea încercând să livreze petrol unui stat care se afla în embargou, au reacționat violent sechestrând o navă britanică și punând în pericol întreaga securitate a strâmtorii Ormuz pe unde tranzitează o treime din petrolul transportat pe cale maritimă în toată lumea. Atacul cu drone s-a făcut prin intermediari, neasumat, la fel cum a făcut Putin când a anexat Crimeea, utilizând militari „anonimi” fără însemnele țării. Retorica internațională a ministrului Iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, și a președintelui Hassan Rouhani pare a fi copiată după cea utilizată de Vladimir Putin și Sergey Lavrov.

Citește mai mult