Categorized | Educatie

Gojdişti în sărbătoare. 95 de ani de existenţă a Colegiul Naţional „Emanuil Gojdu”!

Joi şi vineri, 16-17 octombrie, Colegiul Naţional „Emanuil Gojdu” va serba cei 95 de ani de la înfiinţare printr-un şir de evenimente artistice, culturale şi sportive. În cadrul acestora, în Aula Magna a Universităţii din Oradea, va fi lansată cartea „Nicolae Balotă și literele române”, a profesoarei Carmen Elena Andrei.

Evenimentele vor începe joi, la ora 11.00, când va fi organizat un concurs intitulat „C.N. Emanuil Gojdu – 95 de ani de existență”, organizat de catedra de istorie, urmat de vernisarea unei expoziţii de arte vizuale în sala de festivităţi, „Şcoala mea”. În paralel cu lecția de dirigenție cu tema „De la Liceu la Colegiu Național, traseul excelenței”, se vor desfăşura jocuri sportive pentru elevii de gimnaziu, organizate de catedra de educaţie fizică şi sport, sub genericul „Gojdişti în arenă”.

De la ora 11.00, în Aula Magna a Universităţii din Oradea, profesoara gojdistă Carmen Elena Andrei va lansa cartea „Nicolae Balotă și literele române”. Invitatul de onoare al evenimentului va fi academicianul D. R. Popescu, absolvent al C.N.Emanuil Gojdu, prezentarea cărţii urmând a fi făcută de prof. univ. dr. Ion Simuț.

O oră mai târziu, în sala festivă a Colegiului, va începe spectacolul „Gojdiștii au talent” organizat de profesori şi Consiliul Elevilor. Olimpicii la chimie vor prezenta şi ei o lucrare de laborator în cadrul unor experimente distractive, eveniment urmat de un „Târg de idei”, mai exact un concurs de proiecte pentru elevii claselor a VII-a, coordonaţi de profesorii de fizică.

La ora 13.00 va avea loc inaugurarea festivă a noului spațiu dedicat muzeului C.N. „Emanuil Gojdu”, sub genericul „Cartea de aur ilustrată E. I. Roșescu, la moment aniversar”. Absolvenții promoției 1953 se vor întâlni apoi cu elevii şi profesorii şcolii, activitate în cadrul căreia va fi prezentată ediţia a II-a a „Monografie promoției 1953”, autor Adrian Herescu şi „Monografia promoției 1964”, autor Ioan Cohut.

Ziua se va încheia cu prezentarea unor volume aparţinând lui Titus L. Roşu, fost profesor al Colegiului, prezentare făcută de David Voicu.

Mâine, evenimentele se vor muta în Sala Traian Moşoiu a Primăriei Oradea, unde va avea loc festivitatea omagială „Colegiul Național Emanuil Gojdu în peisajul valorilor naționale și universale” urmată de lansarea numărului omagial al revistei „Ţara visurilor noastre” şi al cărţii „Profile de dascăli”, coordonată de gojdista Doina Damian. Şirul de evenimente se va închia cu un moment artistic susținut de elevii Colegiului.

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4423 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Iranul, butoiul cu pulbere al Orientului!

Modul de acțiune al Iranului pare a fi copiat după cel rusesc. Deși știau clar că au încălcat legea încercând să livreze petrol unui stat care se afla în embargou, au reacționat violent sechestrând o navă britanică și punând în pericol întreaga securitate a strâmtorii Ormuz pe unde tranzitează o treime din petrolul transportat pe cale maritimă în toată lumea. Atacul cu drone s-a făcut prin intermediari, neasumat, la fel cum a făcut Putin când a anexat Crimeea, utilizând militari „anonimi” fără însemnele țării. Retorica internațională a ministrului Iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, și a președintelui Hassan Rouhani pare a fi copiată după cea utilizată de Vladimir Putin și Sergey Lavrov.

Citește mai mult