Categorized | Cultură

„Mesaj către tineri: Redescoperiţi literatura!”. Cartea lui Alex. Ştefănescu va fi lansată şi la Oradea

Veste bună pentru iubitorii literaturii de calitate. Alex. Ştefănescu vine la Oradea pentru a lansa cea mai nouă carte a sa: „Mesaj către tineri: Redescoperiţi literatura!”. Întâlnirea cu publicul va avea loc miercuri, 22 octombrie, de la ora 17.00, în Sala Mare a Primăriei.

Volumul va fi prezentat de Dan-Liviu Boeriu – cronicar literar al revistei Literatura de azi şi Ioana Revnic – autoarea volumului Convorbiri cu Alex. Ştefănescu.

„Această carte reprezintă o ultimă încercare a mea de a trezi interesul tinerilor pentru literatură. Sunt prea în vârstă ca să mai fac și alte încercări.

Când eram copil și am descoperit literatura mi s-a părut ceva atât de frumos, încât am hotărât, cu un egoism ingenuu, să nu mai vorbesc nimănui de existența ei. Voiam ca literatura să rămână numai a mea.

Odată cu trecerea anilor, am ajuns, dimpotrivă, să doresc ca toată lumea să se bucure de frumusețea literaturii. Cum să te uiți la o auroră boreală fără să-i chemi și pe alții să o vadă?”

mărturiseşte scriitorul Alex. Ştefănescu.

Deviza „Hai să ne bucurăm împreună de frumuseţea literaturii!” a fost adoptată şi urmată de Alex. Ştefănescu încă de la începutul carierei sale de critic literar. Cea mai recentă carte a sa este o reluare a acestui îndemn.

Cartea „Mesaj către tineri. Redescoperiţi literatura!” de Alex. Ştefănescu a fost publicată anul acesta, la Curtea Veche Publishing.

Lansarea va avea loc în Sala Mare a Primăriei din Oradea, de la ora 17.00, evenimentul fiind organizat de Fundaţia Academia Civică Bihor, Primăria Municipiului Oradea şi Direcţia Judeţeană pentru Cultură Bihor.

Dacă nu ştiaţi

Alex. Ştefănescu este critic şi istoric literar, prozator, dramaturg, publicist, realizator de emisiuni TV. S-a născut la 6 noiembrie 1947 şi încă din 1990 este redactor al revistei România literară. Autor a mii de articole şi a 24 de cărţi, între care „Istoria literaturii române contemporane. 1941-2000” cu un mare ecou, apărută în 2005 (Premiul Uniunii Scriitorilor, Premiul Academiei) dar şi volumele „Jurnal secret”, (2009) şi „Bărbat adormit în fotoliu” (2010), cărţi care s-au epuizat repede din librării fiind reeditate la cererea publicului.

Emisiunea „Un metru cub de cultură” difuzată de Realitatea TV i-a adus Premiul APTR pentru talk-show-uri pe 2004, iar emisiunea realizată pentru TVR Cultural, „Istoria literaturii române contemporane povestită de Alex. Ştefănescu”, i-a adus Premiul APTR pentru emisiuni culturale pe 2008.

În 2009 a publicat o carte despre două sute cincizeci de cărţi proaste, „Cum te poţi rata ca scriitor”. Tot în 2009 a început să realizeze şi o emisiune TV pe această temă, „Tichia de mărgăritar”. A urmat, între 2011 şi 2013, emisiunea „Iluminatul public”, consacrată celor mai bune cărţi apărute după 1989.

Cele mai recente titluri din biografia sa sunt: „Convorbiri cu Alex. Ştefănescu” (de Ioana Revnic), „Texte care n-au folosit la nimic” şi „Un scriitor, doi scriitori” (cu desene de Bogdan Petry), apărute la Editura ALL, în 2013 şi 2014.

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4398 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Iranul, butoiul cu pulbere al Orientului!

Modul de acțiune al Iranului pare a fi copiat după cel rusesc. Deși știau clar că au încălcat legea încercând să livreze petrol unui stat care se afla în embargou, au reacționat violent sechestrând o navă britanică și punând în pericol întreaga securitate a strâmtorii Ormuz pe unde tranzitează o treime din petrolul transportat pe cale maritimă în toată lumea. Atacul cu drone s-a făcut prin intermediari, neasumat, la fel cum a făcut Putin când a anexat Crimeea, utilizând militari „anonimi” fără însemnele țării. Retorica internațională a ministrului Iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, și a președintelui Hassan Rouhani pare a fi copiată după cea utilizată de Vladimir Putin și Sergey Lavrov.

Citește mai mult