Categorized | Sanatate

Ministerul Sănătăţii a pus din nou carul înaintea boilor. N-au internet dar va fi musai să-şi cumpere cititoare!

În Bihor au fost distribuite în jur de 4.000 de carduri de sănătate iar până la începutul anului viitor medicii de familie sunt obligaţi să dea între 50 şi 80 de euro pe cititoare. Chiar şi cei de la ţară, acolo unde, în multe cabinete medicale nu există internet.

Informatizarea şi digitalizarea sistemului public de sănătate va întâmpina cu siguranţă dificultăţi, şi nu doar din cauză că medicii vor fi obligaţi să cheltuie bani din buzunarele lor pentru a achiziţiona cititoare de carduri.

„Până la această oră au fost distribuite în jur de 4.000 de carduri dar distribuirea lor prin poştă va continua. De anul viitor, de pe 1 ianuarie, cardurile vor intra în folosinţă iar pacienţii vor fi nevoiţi să le aibă la ei când merg la doctor.

Deocamdată nu sunt utilizabile dar medicii de familie sunt obligaţi să îşi cumpere cititoare de carduri până pe 1 ianuarie. Nu sunt scumpe, undeva între 50 şi 80 de euro, iar beneficiile lor sunt incontestabile.

Cei care nu vor fi găsiţi acasă de poştaş ca să îşi primească cardul vor putea să şi le ridice de la CAS după 15 noiembrie. Dacă îşi vor pierde cardul nu va fi o tragedie. Sunt obligaţi ca în 30 de zile să declare pierderea lui şi, contracost, vor primi alte carduri. Important este că prin intermediul lui, corupţia din sistem se va diminua foarte mult”

a explicat Ionuţ Gheorghe, preşedintele Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) Bihor.

Furnizorii de carduri vor fi aleşi „pe sprânceană”

Lucrurile nu sunt însă chiar aşa de roz cum le prezintă şeful CAS Bihor. Mulţi medici din Oradea i-au rugat pe pacienţi să le aducă şi lor un card de sănătate ca să vadă cum arată şi, deşi preţul unui cititor de carduri nu este mare, mulţi medici cred că furnizorii acestora vor fi aleşi „pe sprânceană”.

„Cred că cei care implementează acest sistem ar trebui să ne furnizeze şi cititoarele de carduri gratuit. Cum a putut Direcţia de Sănătate Publică să ne distribuie gratuit laptop-uri pentru că aveau nevoie de baza de date ar putea să facă şi ei.

Eu personal, până acum am primit ofertă pentru a achiziţiona un cititor de carduri cu 270 de lei. Am înţeles că sunt şi mai ieftine, unde la 50 de lei, dar nu ştim dacă vor fi bune. Este oricum trist că şi în această situaţie alţii vor alege pentru noi iar noi vom fi nevoiţi să ne supunem”

spune medicul de familie Ramona Oşvat.

„Sunt mulţi medici care au cabinete în sate sau în localităţi mai mici unde nu există internet. Ce vor face acei medici cu cardurile şi cititoarele dacă nu se vor putea conecta la CAS? Să nu mai vorbim de imposibilitatea de a face controale la domiciliu”

afirmă medicul.

O nouă metodă de control a medicilor

Vicepreşedintele Consiliului Judeţean al Colegiului Medicilor Bihor, Carol Ilyes, care este şi medic de familie, susţine că prin intermediul cardurilor CAS-urile din toată ţara vor avea mai mult control asupra medicilor, pontându-i, ca la uzină, la locurile de muncă. Asta pentru că dovedirea calităţii de asigurat se poate face şi accesând site-urile CAS-urilor judeţene, fără să fie nevoie de niciun card.

„Preţurile cititoarelor sunt accesibile. 300 de lei nu este o sumă mare chiar dacă pe lângă cititoare vor trebui cumpărate şi softuri care ajung şi ele la 100 de lei. Problemele vor apărea după. Lucrăm cu programări şi avem alocate 15 minute pentru fiecare pacient, conform CAS-ului. Eu, în cabinet, am fişele pacienţilor ordonate pe ani de naştere şi 20% dintre pacienţi, când vin la cabinet, nu ştiu exact în ce an s-au născut.

Nu vorbesc doar de oameni tineri ci şi de oameni în vârstă, cu diferite deficienţe sau de părinţi care au mai mulţi copii şi nu ştiu exact în ce an s-a născut fiecare. Cum vor putea aceşti oameni să ţină minte codurile PIN ale cardurilor? În plus, cardul nu a fost gânit ca să dovedească calitatea de asigurat a pacientului pentru că ea se poate afla şi de pe site-ul CAS-ului, prin simpla introducere a CNP-ului. Cardurile au fost gândite ca o nouă modalitate a CAS-ului de a ne controla pe noi medicii, de a ne ponta, cum se făcea pe vremuri la uzină.

Nu sunt împotriva lor şi cred că se va diminua într-o anumită măsură corupţia în sistem, plus că vor scădea multe costuri, dar vă daţi seama cum va fi ca la câteva sute de pacienţi şi zeci care aşteaptă la cabinet tu, ca medic, să treci datele acestea pe card? În plus vor fi multe situaţii când vei sta 15 minute cu pacientul şi te vei chinui să ghiceşti ce cod are cardul lui.

Să nu mai vorbim de faptul că nu vei avea pe acest card un istoric al bolilor şi că vei lucra în paralel şi cu fişe până va fi pus la punct dosarul electronic al fiecăruia. Cred că cei din sistem s-au cam pripit când au declarat că până la 1 ianuarie 2015 cardurile vor fi funcţionale. Va fi nevoie de mult mai mult timp”

a explicat vicepreşedintele Consiliului Judeţean al Colegiului Medicilor Bihor.

În ceea ce priveşte consultaţiile la domiciliu, Carol Ilyeş este de acord cu Ramona Oşvat:

„Cum se vor face consultaţiile la domiciliu cu aceste carduri. Medicul de familie va lua cu el laptopul, softul aferent şi cititorul şi se va ruga de pacient să-i dea voie să se conecteze la internet?”.

Ca o concluzie, medicii consideră că introducerea cardului de sănătate nu este un lucru rău dar că, aşa cum s-a întâmplat şi în alte situaţii, mai marii de la Ministerul Sănătăţii au pus carul înaintea boilor şi nu au gândit în amânunt probleme importante pe care le vor întâmpina medicii atunci când le vor folosi.

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4408 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Iranul, butoiul cu pulbere al Orientului!

Modul de acțiune al Iranului pare a fi copiat după cel rusesc. Deși știau clar că au încălcat legea încercând să livreze petrol unui stat care se afla în embargou, au reacționat violent sechestrând o navă britanică și punând în pericol întreaga securitate a strâmtorii Ormuz pe unde tranzitează o treime din petrolul transportat pe cale maritimă în toată lumea. Atacul cu drone s-a făcut prin intermediari, neasumat, la fel cum a făcut Putin când a anexat Crimeea, utilizând militari „anonimi” fără însemnele țării. Retorica internațională a ministrului Iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, și a președintelui Hassan Rouhani pare a fi copiată după cea utilizată de Vladimir Putin și Sergey Lavrov.

Citește mai mult