Categorized | Anchetă/Poliţie

Contractul cu firma CIAC a adus Universităţii din Oradea acuze de fals intelectual şi instigare la fals

După ce jurista Universităţii din Oradea, Ramona Bacter, a fost implicată într-un caz de corupţie, profesorul Constantin Romanul prins în flagrant în timp ce lua mită de la studenţi iar medicinistul Călin Hozan acuzat de plagiat, mai mulţi universitari au ajuns să dea cu subsemnatul într-un caz de fals intelectual.

De vină este contractul încheiat de Universitatea din Oradea în 1998 cu firma CIAC pentru construirea noului cămin. Contractul a tot fost prelungit prin mai multe acte adiţionale ca urmare a faptului că Universitatea a avut bani puţini şi nu a putut finanţa cursiv investiţia.

Conform rectorului Constantin Bungău, poliţiştii Serviciului de Investigare a Fraudelor Bihor, înainte de începerea anului universitar, au făcut percheziţii şi au verificat contractul şi anexele acestuia având informaţii că universitarii ar fi antedatat noul act adiţional încheiat cu CIAC.

Concret, poliţiştii susţin că în conformitate cu contractul încheiat, acesta ar fi trebuit să se întrerupă şi să fie organizată o nouă licitaţie. În loc să se întâmple aşa, aflând că că vor primi fonduri de la Ministerul Educaţiei şi că vor putea continua lucrările, reprezentanţii Universităţii ar fi preferat să antedateze actul adiţional încheiat cu constructorul, pentru ca vechiul contract să nu înceteze de drept.

Doar interpretări ale oamenilor legii

Constantin Bungău a explicat la sfârşitul săptămânii trecute, vineri, 31 octombrie, într-o conferinţă de presă, că acuzele de fals intelectual care se aduc universitarilor Mircea Gordan, Crina Gherlea şi Andrei Kraus şi cea de instigare la fals intelectual ca i se aduce lui, sunt doar interpretări ale oamenilor legii.

„Prevederile dintr-un document din 2012 ne-au dat de furcă. Aveam un contract cu nişte clauze care nu puteau fi încălcate, contractul neputând fi întrerupt din motive ce nu puteau fi imputate executantului.

Ei spun că actul adiţional prin care s-a prelungit contractul nu ar fi valabil pentru că a fost semnat în mai 2014 şi are număr de înregistrare din decembrie 2013. Reţinerea unui număr de înregistrare nu este o infracţiune mai ales că a fost reţinut exclusiv pentru acest contract.

Nu este fals intelectual sau instigare la fals intelectual. I-am dat număr de înregistrare pentru că am vrut să prevedem clar ce este de făcut. Cele câteva luni luni au fost necesare pentru precizări suplimentare. În fond, am vrut doar să dăm în folosinţă măcar o parte a căminului”

a explicat Constantin Bungău.

Dacă este sau nu fals intelectul vor stabili organele în drept, cert este că dacă luăm în considerare implicarea Ramonei Bacter în cazul de corupţie al fostului director de la Andrei Şaguna – Răzvan Vonea, flagrantul în care profesorul de la Facultatea de Medicină – Constantin Romanul a fost prins în timp ce lua şpagă sau acuzele de plagiat la adresa profesorului Călin Hozan, toate petrecute în 2014, ajungem la concluzia că Universitatea din Oradea revine la „zilele de glorie” de pe vremea răposatului Teodor Maghiar.

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4349 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Cum să iei de proști 200.000 de orădeni!

Un oraș de proști. Asta cred despre orădeni atât miticii de la Tarom cât și conducerea Aeroportului, incompetenți puși acolo pe un singur criteriu, carnetul de membru de partid! Un oraș de proști pe care poți să îi duci de nas distribuind presei un fake news pe care să-l rostogolească în ziarele lor și pe rețelele de socializare.
Aeroportul din Oradea este la un pas de a deveni un fânaț pe care să mai pască doar vitele și oile țăranilor din zonă. Din marea realizare a alianței UDMR-PSD-ALDE care conduce județul a mai rămas doar o rută de zbor spre București pe care cei de la Tarom au scumpit-o atât de tare încât nu va mai zbura nici dracu din Oradea. În acest context, cei vinovați, atât marionetele politice cât și cei care le-au pus acolo, în loc să explice cum s-a ajuns la situația de față și ce fac pentru a schimba lucrurile, trimit presei fake-news-uri în care se ceartă cu primarul Ilie Bolojan.

Citește mai mult