Categorized | Opinie/Pamflet

Cele 15 minute regale de întârziere

Lansarea cărții „Eticheta regală”, de Sandra Gătejeanu Gheorghe, a început cu întârziere, joi, 6 noiembrie, la Timișoara, datorită întârzierii ASR Principelui Radu și ASR Principesa Margareta. O întârziere ciudată, atunci când e vorba despre… etichetă.

Dar care ar fi trecut, poate, neobservată de nu s-ar fi întâmplat același lucru și dimineața, la parastasul în memoria mitropolitului Nicolae Corneanu al Banatului. Și de nu ne-am aduce aminte de penibilul în care persoane importante au fost lăsate la ușile regale, datorită unei presupuse întârzieri.

Acum trei ani și jumătate, episcopul greco-catolic Virgil Bercea era ținut la ușa Palatului Elisabeta din Bucureşti, unde Regele Mihai îl invitase la evenimentul în cadrul căruia urma să îi acorde o distincţie cântăreței de operă Virginia Zeani. Deși nu întârziase. Dar s-a evocat o întârziere. A sa și a altora. Episcopul a declarat atunci că era o eroare și că ajunsese în timp util. De altfel, este cunoscut pentru pedanteria sa în ale punctualității.

Astăzi, atât la parastas precum și la o lansare de carte vorbind, paradoxal, chiar despre etichetă, cuplul regal a întârziat 15 respectiv 5 minute. Sigur, sunt lucruri scuzabile, perfect omenești. Totuși, atunci când îți aduci aminte că oamenii din jurul Casei Regale au fost lăsați să se comporte ca și cu un infractor cu un episcop catolic, e puțin trist să consați că până și în jurul Regelui se lucrează cu dublu standard…

La începutul lui septembrie, la Timișoara a avut loc Conferința Episcopilor Catolici din România. Nunțiul papal, doi arhiepiscopi și aproape toți episcopii catolici din țara asta au fost și ei forțați să ajungă la Dom (în aceeași Piață a Unirii pe unde a venit azi cuplul regal), trecând printre aceiași deținuți aflați la muncă și aceleași utilaje și gropi, dar fiecare dintre liturghiile ce s-au ținut în Dom pe timpul lucrărilor Conferinței a început la ora anunțată.

Regalitatea e unul dintre puținele lucruri rămase curate în țara asta, o oază spre care românii își îndreaptă ochii, chiar fără multă speranță în a vedea restaurată monarhia, atunci când caută ceva statornic, bun, de urmat. Consecvența și grija adevărate, fie când e vorba de etichetă fie când nu, nu ar strica nici aici.

Ramona Băluțescu

This post was written by:

- who has written 4384 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Iranul, butoiul cu pulbere al Orientului!

Modul de acțiune al Iranului pare a fi copiat după cel rusesc. Deși știau clar că au încălcat legea încercând să livreze petrol unui stat care se afla în embargou, au reacționat violent sechestrând o navă britanică și punând în pericol întreaga securitate a strâmtorii Ormuz pe unde tranzitează o treime din petrolul transportat pe cale maritimă în toată lumea. Atacul cu drone s-a făcut prin intermediari, neasumat, la fel cum a făcut Putin când a anexat Crimeea, utilizând militari „anonimi” fără însemnele țării. Retorica internațională a ministrului Iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, și a președintelui Hassan Rouhani pare a fi copiată după cea utilizată de Vladimir Putin și Sergey Lavrov.

Citește mai mult