Categorized | Educatie

Simpozioane de anvergură la Facultatea de Protecţia Mediului din Oradea. 195 de lucrări ştiinţifice!

Facultatea de Protecţia Mediului a Universităţii din Oradea organizează două spimpozioane internaţional la care sunt prezentate 195 de lucrări ştiinţifice, organizate pe 8 secţiuni. Participă, pe lângă reprezentanţi ai marilor universităţi de profil din ţară, invitaţi din Ungaria, Grecia, Spania, Slovacia şi Olanda.

Festivitatea de deschiderea a simpozioanelor „Factori de risc pentru mediul înconjurător şi siguranţa alimentară” (ediţia a VII-a) şi „Resurse naturale şi dezvoltare durabilă” (ediţia a XIV-a) a avut loc vineri, 7 noiembrie, de la ora 10.00, la Hotelul Continental. Au participat în jur de 130 de persoane printre care prorectorul Universităţii din Oradea – Marcela Prada, reprezentantul Senatului Universităţii – Ioan Sarca, decanul Facultăţii organizatoare – Ioan Chereji şi Cornel Domuţa – secretarul ştiinţific al celor două evenimente.

Pe parcursul festivităţii s-a vorbit în română, engleză şi maghiară iar lejeritatea cu care s-a desfăşurat evenimentul a fost o dovată clară că, pe de o parte, organizatorii au experienţă în organizarea simpozioanelor de acest calibru iar pe de altă parte că niciun detaliu nu a fost lăsat la mâna sorţii.

„Pentru cele 122 de cadre didactice de la Facultatea de Protecţia Mediului a sosit ora bilanţului. În acest an, la facultatea noastră, s-au susţinut peste 200 de lucrări ştiinţifice, au fost publicate 58 de cărţi în domeniu, s-au susţinut 9 teze de doctorat şi au început, s-au finalizat, sau sunt în curs de derulare 7 proiecte mari de cercetare”

a spus, în deschiderea simpozioanelor, decanul Facultăţii de Protecţia Mediului – Ioan Chereji.

Lucrările se desfăşoarăt pe opt mari secţiuni: Ingineria Mediului, Agricultură, Horticultură, Zootehnie, Silvicultură, Tehnologia şi Controlul Alimentelor, Agroturism şi Diverse.

Plenul simpozionului cuprinde lucrările a 5 oaspeţi importanţi: prof. Gal Jozsef de la Universitatea din Szeged, prof. dr. Tarcali Gábor de la Universitatea din Debrecen, prof. dr. Ion Dona de la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Bucureşti şi prof. dr. Emilian Merce împreună cu Cristian Merce, de la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Cluj-Napoca.

Lucrările primului simpozion vor fi publicate în Analele Universităţii din Oradea, fascicula Protecţia Mediului şi fascicula Ecotoxicologie, Zootehnie şi Tehnologii de Industrie Alimentară iar lucrările celui de al doilea simpozion în revista „Natural Resources and Sustainable Development”, pentru care se fac demersuri să fie inclusă între publicaţiile ISI Proceeding, publicaţie cu cele mai ridicate cote de recunoaştere a valorii ştiinţifice a articolelor.

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4408 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Iranul, butoiul cu pulbere al Orientului!

Modul de acțiune al Iranului pare a fi copiat după cel rusesc. Deși știau clar că au încălcat legea încercând să livreze petrol unui stat care se afla în embargou, au reacționat violent sechestrând o navă britanică și punând în pericol întreaga securitate a strâmtorii Ormuz pe unde tranzitează o treime din petrolul transportat pe cale maritimă în toată lumea. Atacul cu drone s-a făcut prin intermediari, neasumat, la fel cum a făcut Putin când a anexat Crimeea, utilizând militari „anonimi” fără însemnele țării. Retorica internațională a ministrului Iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, și a președintelui Hassan Rouhani pare a fi copiată după cea utilizată de Vladimir Putin și Sergey Lavrov.

Citește mai mult