Categorized | Anchetă/Poliţie

„Reţeta fericirii” le-a adus mascaţii pe cap! Spitalul Municipal luat la puricat de DIICOT

Procurori, poliţişti, jandarmi şi inspectori antifraudă au efectuat, joi, 27 noiembrie, 67 de percheziţii domiciliare în Bihor, vizând farmacii, cabinete medicale şi domiciliile unor persoane implicate într-o reţea specializată în evaziune, înşelăciune şi fals. Pe lângă acestea, percheziţii s-au făcut şi la Spitalul Clinic Municipal „Dr. Gavril Curteanu”, de unde 30 de persoane au fost duse la audieri. Prejudiciu adus statului este de 5 milioane de euro.

Conform Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT), percheziţiile au vizat un grup infracţional format din 50 persoane, specializat în infracţiuni de evaziune fiscală, înşelăciune şi fals. Concret, mai mulţi administratori ai unor farmacii, respectiv medici şi farmacişti sunt bănuiţi de eliberarea unor reţete false pentru medicamente oncologice şi decontarea acestora de la bugetul Casei Naţionale a Asigurărilor de Sănătate.

„În cauză există suspiciunea rezonabilă că, în perioada 2012-2014, membrii grupării au generat activităţi de fraudare a Fondului Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate, prin creşterea artificială a cuantumului vânzărilor aferente, medicamentelor cu şi fără contribuţie personală utilizată în tratamentul ambulatoriu şi a medicamentelor şi materialelor sanitare specifice, care se acordă pentru tratamentul în ambulatoriu al bolnavilor incluşi în unele programe naţionale cu scop curativ (PNS) şi implicit a sumelor raportate şi ulterior decontate de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate”

se precizează în comunicatul DIICOT. Conform anchetatorilor, prejudiciul cauzat este în valoare de aproximativ 5 milioane euro. Procurorii au mai anunţat că la sediul DIICOT Oradea au fost duse în vederea audierii 30 de persoane, urmând a fi dispuse măsuri legale în cauză. Suportul de specialitate a fost asigurat de Serviciul Român de Informaţii.

Acţiunea a fost realizată cu sprijinul Grupării Mobile de Jandarmi Cluj-Napoca, precum şi Serviciul de Acţiuni Speciale din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Bihor.

Achiziţii fictive de medicamente oncologice

Ancheta procurorilor declanşată în acest caz a fost sprijinită de inspectorii din cadrul ANAF – Direcţia Generală Antifraudă Fiscală. Potrivit unui comunicat al instituţiei, ieri, 37 de echipe de inspectori din cadrul Direcţiei regionale antifraudă fiscală Oradea au asigurat sprijin de specialitate procurorilor în timpul percheziţiilor.

De asemenea, în acest caz, în perioada 07 octombrie – 12 noiembrie 2014, inspectorii antifraudă au identificat un prejudiciu de peste 2,1 milioane de euro cauzat bugetului de stat de către o reţea de opt firme din Bihor specializate în comerţ cu produse farmaceutice, prin evitarea plăţii impozitului pe profit datorat bugetului de stat şi TVA.

„În perioada 2012 – 2014, două dintre aceste firme au emis facturi pentru achiziţii fictive de medicamente oncologice, reumatologice şi neurologice (Glivec, Seroquel, Aranesp), produse parafarmaceutice şi diverse servicii în scopul atât al creşterii artificiale a cheltuielilor şi diminuarea bazei impozitabile, respectiv evitarea plăţii impozitului pe profit datorat bugetului de stat, cât şi al majorării artificiale a TVA deductibilă în vederea sustragerii de la plata obligaţiilor fiscale”

se arată în comunicatul Direcţiei Antifraudă. Potrivit aceleiaşi surse, facturile erau emise şase alte firme, fără angajaţi, depozite, magazine, medicamente sau marfă pe stoc, care nu funcţionau la sediul declarat, dar care erau controlate prin interpuşi de aceleaşi persoane.

Banii, reprezentând contravaloarea facturilor fictive emise, se ridicau de la bancă în numerar în baza unor borderouri fictive, cu nume şi serii de buletin false şi erau returnaţi reprezentanţilor celor două firme beneficiare.

Cu mascaţii în botoşei de unică folosinţă

Medicii de la Spitalul Municipal au rămas surprinşi joi când au văzut zeci de jandarmi în incinta spitalului.

„Au venit dimineaţă la ora 7.00. Din câte mi-au spus atunci când au intrat în spital, verificau prescrierile de medicamente făcute de medicii din unitatea medicală pentru pacienţii oncologici. Sunt vizate trei secţii care au legătură cu acest domeniu, respectiv oncologia, oncologia pediatrică şi hematologia.

Nu vă putem spune prea multe decât după ce vom avea o finalitate a acestor verificări, dar, deocamdată, vă pot confirma că nu a fost nominalizat niciun medic în parte. Cert este că ştiu exact ce caută. Deşi ne-au luat prin surprindere, controalele DIICOT nu au perturbat activitatea în spital. Medicii sunt la serviciu şi îşi desfăşoară normal activitatea”

a spus, managerul interimar al Spitalului Municipal „Dr Gavril Curteanu”, Elena Moldoveanu.

„Au venit şi la noi pentru că avem o subsecţie comună. Deocamdată nu avem acces acolo şi nici la oncologie. Nu ni s-a spus ce caută”

a precizat şi medicul Cristian Nicolae Sava, şeful de secţie al compartimentului Pediatrie.

„Nu ştiu nimic despre aceste percheziţii, sunt la cabinet. Pot, însă, să vă spun că sunt foarte surprinsă”

a declarat, joi, Eva Monica Vajda, preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Bihor.

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4338 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Cum să iei de proști 200.000 de orădeni!

Un oraș de proști. Asta cred despre orădeni atât miticii de la Tarom cât și conducerea Aeroportului, incompetenți puși acolo pe un singur criteriu, carnetul de membru de partid! Un oraș de proști pe care poți să îi duci de nas distribuind presei un fake news pe care să-l rostogolească în ziarele lor și pe rețelele de socializare.
Aeroportul din Oradea este la un pas de a deveni un fânaț pe care să mai pască doar vitele și oile țăranilor din zonă. Din marea realizare a alianței UDMR-PSD-ALDE care conduce județul a mai rămas doar o rută de zbor spre București pe care cei de la Tarom au scumpit-o atât de tare încât nu va mai zbura nici dracu din Oradea. În acest context, cei vinovați, atât marionetele politice cât și cei care le-au pus acolo, în loc să explice cum s-a ajuns la situația de față și ce fac pentru a schimba lucrurile, trimit presei fake-news-uri în care se ceartă cu primarul Ilie Bolojan.

Citește mai mult