Categorized | Reportaj

Unică în Europa, rezervaţia din Băile 1 Mai a ajuns o groapă în care se mai văd câteva cioate!

Deşi Lacul cu nuferi scade văzând cu ochii (de la 1,5 m în august la 1,2 m în noiembrie) Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM) continuă războiul cu Muzeul Ţării Crişurilor (custodele lacului) despre care spune că se comportă ca un stăpân, că face mereu scandal, că nu-l interesază soarta rezervaţiei şi că se rezumă la verificarea şi închiderea unor foraje ilegale, care, de fapt, nu ar reprezenta cauza reală a problemei.

Reprezentanţii ANRM au organizat joi, 27 noiembrie 2014, în Sânmartin, o conferinţă de presă în care au prezentat detalii despre monitorizările rezervaţiei Peţea şi a lacului cu nuferi Ochiul Mare din Băile 1 Mai.

„În urma monitorizării am constatat că există o necorelare între nivelele măsurate în forajele efectuate în PP2 Izbuc şi PP3 Ştrand şi evoluţia nivelului în cadrul lacului Peţa. Ele se datorează faptului că în cursul lunii trecute în lac au fost pompaţi 12 mii de metri cubi de apă din forajul PP2 (foraj al SC Turism Felix), evoluţia nivelului apei din lac fiind inflenţată de perioada de timp în care se pompează această apă.

Pentru a realiza o monitorizare corectă am propus executarea unui foraj în incinta jandarmeriei, pe un teren public aparţinând comunei Sânmartin. Vor fi două foraje în aceeaşi gaură de sondă, unul urmând să monitorizeze acviferul geotermal şi unul acviferul freatic. Se vor monta senzori ca şi la forajele de exploatare iar execuţia acestor foraje este condiţionată de obţinerea fondurilor de la ANRM. Costul unui astfel de foraj se ridică la aproximativ 12.000 de lei. Sperăm ca date noi să vă putem pune la dispoziţie în prima parte a anului 2015”

a spus Florian Malancu, inginer hidrogeolog în cadrul Asociaţiei Hidrogeologilor din România.

Şeful filialei Bihor a ANRM, Radu Miron a spus că în prezent „nivelul lacului este la cota 1 şi 20”, cota cea mai de jos din septembrie, de când se fac măsurătorile, iar lacul are acum o suprafaţă de 200-250 de metri pătraţi.

Afirmaţia este cu atât mai îngrijorătoare cu cât la sfârşitul lunii august, reprezentanţii Muzeului Ţării Crişurilor susţineau că nivelul din lac atinsese un minim istoric de 1,5 m. Vorbim aici de o diferenţă de 0,3 m în doar patru luni.

„Chiar nu-i interesează ce facem?”

Florian Malancu (adus în Bihor de ANRM), nu a uitat nici să dea replica Muzeului Ţării Crişurilor care în august, prin vocea directorului Aurel Chiriac, susţinea că:

„Întrucât nu ne-am aliniat la un punct de vedere oficial și anume că schimbările climatice și seceta sunt cauza dispariției lacului, teză susținută de ANRM, am fost amendați de Garda de Mediu și considerați vinovați de dezastrul ecologic din Băile 1 Mai”

adăugând că, în toată această perioadă, s-au acordat noi licențe de explorare/exploatare/dezvoltare și s-au avizat noi foraje de apă geotermală din zăcământul Felix – 1 Mai,

„deși lacul intrase în declin, iar specialiștii muzeului au atenționat toate instituțiile cu responsabilități în domeniu că, dacă se continuă în acest ritm, lacul va seca în totalitate”.

Reprezentanţii ANRM au ironizat însă ieri, în conferinţa de la Sânmartin, controalele efectuate de autorităţi pentru verificarea celor care au făcut forări (o parte dintre ei având avize date chiar de ANRM).

„Custodele (n.r. Muzeul Ţării Crişurilor) se comportă ca un stăpân care face mereu scandal şi noi trebuie să venim şi să-l spălăm pe picioare. Eu sunt de două luni aici şi nu a venit odată acolo. Chiar nu-i interesează ce facem? Ei doar fac reclamaţii. Că nu e cutare, că se exploatează, fără să aibă nicio dată concretă. Nu participă cu nimic, nu îi interesează. Au făcut trei foraje de monitorizare în centrul rezervaţiei, nu ştiu de unde au avut dreptul, dar nu vor să ne pună la dispoziţie datele obţinute.

Că aveam şi noi nişte date suplimentare. Sunt secret de serviciu, de stat? Se fac atâtea comisii interguvernamentale din 2013 în care singura acţiune reală a fost de două ori câte o săptămână de verificare a sesizărilor la cei care au foraje ilegale.

Au verificat 199 de amplasamente şi au găsit şase foraje ilegale dintre care 3 au fost cimentate şi, în rest, nimeni nu a mai făcut nimic”

a spus Florian Malancu.

Specii unicat, la… acvariu!

Lacul termal din Băile 1 Mai este unic în Europa datorită unor specii rare care îl populau. Conform Digi24 Oradea din melcii relicţi şi peştii pe care naturalistul român Emil Racoviţă i-a descoperit la început de secol XX au mai rămas doar câteva zeci de exemplare într-un acvariu de un metru cub din biroul unui naturalist de la Muzeul Ţării Crişurilor. Acolo încearcă să supravieţuiască 40 de melci şi 30 de peşti din specia Roşioara lui Racoviţă.

„Le-am creat condiţiile din habitatul lor natural şi încercăm să-i menţinem cât putem în viaţă în ideea că vreodată lacul se va reface cumva. Cel puţin avem câteva exemplare care să salveze genetica acestor specii”

a spus Radu Huza, custodele Rezervaţiei Naturale Pârâul Peţea.

Situaţia Lacului cu nuferi este cunoscută şi la nivel naţional. În şedinţa din luna august 2014 de la Ministerul Mediului, organizată în urma sesizărilor Muzeului Ţării Crişurilor şi având ca temă salvarea rezervației naturale, ministrul secretar de stat Anne Rose Marie Jugănaru i-a atenționat pe participanți că distrugerea Rezervației Naturale Pârâul Pețea, unicul habitat acvatic termal din Europa, va putea duce la penalizarea României de către Comisia Europeană, prin declanșarea procedurii de infringement, statul român urmând să suporte o amendă extremă, cu mult mai mare decât costurile de reabilitare a rezervației naturale.

De asemenea, Comisia Europeană ar putea aplica inclusiv sistarea exploatării zăcământului geotermal, cu consecințe mult mai grave decât restricționarea exploatării.

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4425 posts on Presa Oradea.


Contact the author

One Response to “Unică în Europa, rezervaţia din Băile 1 Mai a ajuns o groapă în care se mai văd câteva cioate!”

  1. adrian platona spune:

    Pasztor ur,intreprindeti ceva,macar de aceasta data sa va dovediti profesionalismul daca legat de Intubarea paraului Paris v-ati cam facut de cacao,sau o sa va faceti cand va trebui sa va justificati solicitarea MINCINOASA ,in fata Curtii de Conturi europene de la Luxembourg si apoi OLAF.Primarul Bolojan,promotorul acestei initiative nu are sa va mai cunoasca.Deci,mergand pe firul gandiri Dvs. ma astept la initiative „destepte” pentru „proiecte destepte” vorba Dvs si a gospodarului nr. 1 al Oradiei,Ilie Bolojan – deci intubarea paraului Peta si platforme de parcare auto,piste de biciclete pe aceste lacuri (balti ) care numai probleme ne aduc,reclamatii si amenzi.De asta avem nevoie?Agentia pentru Protectia Mediului Bihor -Oradea,nici o initiativa?Pasztor ur,va propun sa mergeti in Ungaria (in schimb de experienta) si sa costatati, cum este posibil sa se pastreze ecosistemul geoteremal din Budapetsta si multe alte localitati din tara vecina.Daca nu va descurcati cu limba,va punem la dispozitie un traducator,de-al nostru.Acolo nu veti gasi insa personaje care sa-l interpreteze pe IUDA asa de bine ca Dvs.care sa vanda interesele comunitatii pe trei arginti ,diavolului.Dar ,de asemenea nu veti gasinici Primari pe pozizia de diavol. La treaba,Dle ministru Secretar de Stat…..fiu al Oradiei Mari !

Trackbacks/Pingbacks


Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Iranul, butoiul cu pulbere al Orientului!

Modul de acțiune al Iranului pare a fi copiat după cel rusesc. Deși știau clar că au încălcat legea încercând să livreze petrol unui stat care se afla în embargou, au reacționat violent sechestrând o navă britanică și punând în pericol întreaga securitate a strâmtorii Ormuz pe unde tranzitează o treime din petrolul transportat pe cale maritimă în toată lumea. Atacul cu drone s-a făcut prin intermediari, neasumat, la fel cum a făcut Putin când a anexat Crimeea, utilizând militari „anonimi” fără însemnele țării. Retorica internațională a ministrului Iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, și a președintelui Hassan Rouhani pare a fi copiată după cea utilizată de Vladimir Putin și Sergey Lavrov.

Citește mai mult