Categorized | Educatie

Universitatea din Oradea pe locul 2.204 în lume, în Clasamentul Scimago!

La sfârşitul lunii trecute a fost publicată a șasea ediție (2014) a clasamentului internațional Scimago, realizată pe baza productivității științifice a universităților și institutelor de cercetare din lume. Conform acestuia, Universitatea din Oradea este pe locul 2.204 în lume şi pe locul 18 în clasamentul pe ţară.

Scimago are la bază prestigioasa bază de date Scopus și publicațiile indexate de aceasta. După criteriul „output”, adică numărul de articole publicate, Universitatea din Oradea s-a clasat, ca și anul trecut, pe locul 18 (16 printre universități). În schimb, la nivel mondial a reușit să urce în clasament 9 poziții, de la 2.213 la 2.204.

După criteriul de excelență (excellence), determinat de procentul articolelor publicate în cele mai citate 10% de articole pe nivel mondial (output științific de nivel înalt), Universitatea Oradea ocupă locul 16 pe nivel național (12 printre universități).

Dacă luăm în considerare criteriul „leadership and excellence”, adică numărul de studii de excelență demarate de către cadrele didactice ale Universității din Oradea în calitate de coordonator principal, instituția se clasifică pe locul 8 (a 7-a ca universitate), foarte aproape de universitățile românești de prestigiu.

Prima în ţară, Politehnica din Bucureşti

La nivel naţional, la criteriul „output”, primele trei locuri sunt ocupate de Universitatea Politehnica din Bucureşti (locul 517 la nivel mondial), Academia Română (locul 800 la nivel mondial) şi Universitatea Babes Bolyai (locul 868 la nivel mondial).

După Universitatea din Oradea, urmează Universitatea Ovidius din Constanţa (2.451 la nivel mondial), Universitatea Lucian Blaga din Sibiu (2.565 la nivel mondial) şi Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj-Napoca (2.721 la nivel mondial).

Pe acelaşi criteriu (output), cea mai bună universitate din lume este Centre National de la Recherche Scientifique din Franţa, urmată de Chinese Academy of Sciences şi Russian Academy of Sciences.

Clasamentul Scimago ia în considerare mai multe criterii, cum este numărul de articole publicate în reviste cotate Scopus, numărul de citări, colaborarea internațională, diversitatea domeniilor de cercetare, dacă autorii principali aparțin instituției, criterii de excelență, etc.

Ediția 2014 a clasamentului cuprinde peste 5100 de universități și institute de cercetare din întreaga lume. Din România au fost incluse în ierarhizare în total 23 de instituţii din care 19 sunt universități.

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4420 posts on Presa Oradea.


Contact the author

One Response to “Universitatea din Oradea pe locul 2.204 în lume, în Clasamentul Scimago!”

Trackbacks/Pingbacks

  1. […] La sfârşitul lunii trecute a fost publicată a șasea ediție (2014) a clasamentului internațional Scimago, realizată pe baza productivității științifice a universităților și institutelor de cercetare din lume. Conform acestuia, Universitatea din Oradea este pe locul 2.204 în lume şi pe locul 18 în clasamentul pe ţară. Scimago are la bază prestigioasa bază de date …  […]


Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Iranul, butoiul cu pulbere al Orientului!

Modul de acțiune al Iranului pare a fi copiat după cel rusesc. Deși știau clar că au încălcat legea încercând să livreze petrol unui stat care se afla în embargou, au reacționat violent sechestrând o navă britanică și punând în pericol întreaga securitate a strâmtorii Ormuz pe unde tranzitează o treime din petrolul transportat pe cale maritimă în toată lumea. Atacul cu drone s-a făcut prin intermediari, neasumat, la fel cum a făcut Putin când a anexat Crimeea, utilizând militari „anonimi” fără însemnele țării. Retorica internațională a ministrului Iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, și a președintelui Hassan Rouhani pare a fi copiată după cea utilizată de Vladimir Putin și Sergey Lavrov.

Citește mai mult