Categorized | Educatie

Universitatea din Oradea pe locul 2.204 în lume, în Clasamentul Scimago!

La sfârşitul lunii trecute a fost publicată a șasea ediție (2014) a clasamentului internațional Scimago, realizată pe baza productivității științifice a universităților și institutelor de cercetare din lume. Conform acestuia, Universitatea din Oradea este pe locul 2.204 în lume şi pe locul 18 în clasamentul pe ţară.

Scimago are la bază prestigioasa bază de date Scopus și publicațiile indexate de aceasta. După criteriul „output”, adică numărul de articole publicate, Universitatea din Oradea s-a clasat, ca și anul trecut, pe locul 18 (16 printre universități). În schimb, la nivel mondial a reușit să urce în clasament 9 poziții, de la 2.213 la 2.204.

După criteriul de excelență (excellence), determinat de procentul articolelor publicate în cele mai citate 10% de articole pe nivel mondial (output științific de nivel înalt), Universitatea Oradea ocupă locul 16 pe nivel național (12 printre universități).

Dacă luăm în considerare criteriul „leadership and excellence”, adică numărul de studii de excelență demarate de către cadrele didactice ale Universității din Oradea în calitate de coordonator principal, instituția se clasifică pe locul 8 (a 7-a ca universitate), foarte aproape de universitățile românești de prestigiu.

Prima în ţară, Politehnica din Bucureşti

La nivel naţional, la criteriul „output”, primele trei locuri sunt ocupate de Universitatea Politehnica din Bucureşti (locul 517 la nivel mondial), Academia Română (locul 800 la nivel mondial) şi Universitatea Babes Bolyai (locul 868 la nivel mondial).

După Universitatea din Oradea, urmează Universitatea Ovidius din Constanţa (2.451 la nivel mondial), Universitatea Lucian Blaga din Sibiu (2.565 la nivel mondial) şi Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj-Napoca (2.721 la nivel mondial).

Pe acelaşi criteriu (output), cea mai bună universitate din lume este Centre National de la Recherche Scientifique din Franţa, urmată de Chinese Academy of Sciences şi Russian Academy of Sciences.

Clasamentul Scimago ia în considerare mai multe criterii, cum este numărul de articole publicate în reviste cotate Scopus, numărul de citări, colaborarea internațională, diversitatea domeniilor de cercetare, dacă autorii principali aparțin instituției, criterii de excelență, etc.

Ediția 2014 a clasamentului cuprinde peste 5100 de universități și institute de cercetare din întreaga lume. Din România au fost incluse în ierarhizare în total 23 de instituţii din care 19 sunt universități.

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4363 posts on Presa Oradea.


Contact the author

One Response to “Universitatea din Oradea pe locul 2.204 în lume, în Clasamentul Scimago!”

Trackbacks/Pingbacks

  1. […] La sfârşitul lunii trecute a fost publicată a șasea ediție (2014) a clasamentului internațional Scimago, realizată pe baza productivității științifice a universităților și institutelor de cercetare din lume. Conform acestuia, Universitatea din Oradea este pe locul 2.204 în lume şi pe locul 18 în clasamentul pe ţară. Scimago are la bază prestigioasa bază de date …  […]


Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Cum să iei de proști 200.000 de orădeni!

Un oraș de proști. Asta cred despre orădeni atât miticii de la Tarom cât și conducerea Aeroportului, incompetenți puși acolo pe un singur criteriu, carnetul de membru de partid! Un oraș de proști pe care poți să îi duci de nas distribuind presei un fake news pe care să-l rostogolească în ziarele lor și pe rețelele de socializare.
Aeroportul din Oradea este la un pas de a deveni un fânaț pe care să mai pască doar vitele și oile țăranilor din zonă. Din marea realizare a alianței UDMR-PSD-ALDE care conduce județul a mai rămas doar o rută de zbor spre București pe care cei de la Tarom au scumpit-o atât de tare încât nu va mai zbura nici dracu din Oradea. În acest context, cei vinovați, atât marionetele politice cât și cei care le-au pus acolo, în loc să explice cum s-a ajuns la situația de față și ce fac pentru a schimba lucrurile, trimit presei fake-news-uri în care se ceartă cu primarul Ilie Bolojan.

Citește mai mult