Categorized | Naţional, Religie/Culte

Corespontenţă din Bruxelles. Ca un nufar pe ape, Regina Fabiola…

O poveste aparte a luat sfârşit. Asistenta-regină a Belgiei a murit. Ieri, la 2.30 pm ora locală, am fost de faţă la ultima sa intrare în Palatul Regal din Bruxelles, într-un sicriu simplu, lângă belgienii cu flori şi lumânări ce o aşteptau la porţile palatului. De aici, vineri, corpul neînsufleţit va ajunge la Catedrala Sf. Mihai şi Gudula, pentru ceremonia înmormântării.

Un nufăr albastru s-a desprins de pe tija lui şi a plecat pe ape, pe drumul ultim al nuferilor.

În copilărie, o carte de poveşti de care nu mi-am mai amintit până ieri avea prinţese şi ape şi nuferi albaştri, şi unul din numele prinţeselor era Fabiola. Cu nimic nu contrazice viaţa reginei scenariul unei poveşti, cu nimic nu atinge imaginea nufărului albastru de pe ape.

 

Asistenta spaniolă din familie nobilă nu era genul de fată dupa care să fugă prinţul cu pantoful de cleştar. Trăia într-un palat care, în curte, avea 50 de câini de pe stradă, în memoria inimii bune a tatălui Fabiolei. Ea lucra în spitale militare şi părea resemnată că nu se va mărita. Când… au venit solii regelui Belgiei.

 

Publicase şi o carte cu poveşti pentru copii – găsesc azi – dintre care una avea titlul „Nuferii indieni”.

S-a întâlnit cu regele, au vorbit mult, cândva, la Lourdes, i-a prins ploaia, au recitat rozariul în maşina lui. Cândva s-au luat. S-au iubit enorm, au fost fericiţi unul cu altul. Fără copii, au devenit „părinţii naţiunii”.

Fabiola a fost regină 33 de ani. La moartea soţului ei, Regele Baudouin, regina a purtat alb şi a rugat invitaţii să nu vină cu doliul clasic. A spus despre el, 10 ani mai tarziu: „Pentru mine el rămâne un dar unic, azi, mâine şi totdeauna”.

 

Regina iubită a Belgiei a avut pâine cu numele ei, ce se face şi azi în Spania, ţara ei natală. A avut munţi şi plante cărora li s-a dat numele ei. O catolică devotată, fusese soţia unui rege ce a renunţat temporar la titlul de rege pentru a nu semna legea avortului. A continuat să se ocupe de opere caritabile şi să se roage lui Dumnezeu.

 

Şase poliţişti pe motociclete au anunţat… că nufărul albastru al zilei de 9 decembrie va intra, pentru ultima dată, în palat.

Între Muzeul Magritte şi biserica catolică a pieţei din vecinătatea Palatului Regal, două tramvaie şi câteva maşini staţionau. Se aştepta maşina funerară. Poliţiştii au aflat pe staţie că mai sunt câteva minute până la venirea cortegiului şi nu au ţinut tramvaiele, le-au lăsat sa treacă. Decent. Firesc.

 

Belgieni tineri, bătrâni, străini, ziarişti. Tacere.

Cu o zi înainte, seara, pe gratiile porţilor palatului erau flori şi lumânări. Azi, ele erau duse pe esplanada din fata palatului, între noi şi locul unde a fost coborât sicriul.

Au apărut motocicliştii, maşinile, tramvaiele s-au oprit iar, maşinile, trecătorii – toţi şi toate s-au oprit nu mai mult de două-trei minute, poate mai scurt decât ţinerea unei respiraţii adânci.

Tramvaiele au ajuns, cu coada lor şi a maşinilor, până spre intrarea în Muzeul Regal al Artelor Frumoase. Acolo unde, la etaj, Icar cădea iar, cu decesul Reginei Fabiola. A murit o legendă. Două-trei minute pe ceas de întrerupere a traficului. Şi regina i-a respectat pe cei din jurul ei, era doar firesc să fie aşa…

 

Îi credem veşnici, ca poveştile. Dar moartea nu ocoleşte nici capetele încoronate, nici oamenii buni, nici măcar oamenii care se iubesc. La plecarea din faţa Palatului Regal, în dreapta, în faţa Muzeului Istoriei Belgiei, vase mari găzduiau plante de apă.

Fie-vă apa uşoară, Regina Fabiola! Un gând bun şi din partea României!

Ramona Băluţescu

This post was written by:

- who has written 4156 posts on Presa Oradea.


Contact the author

One Response to “Corespontenţă din Bruxelles. Ca un nufar pe ape, Regina Fabiola…”

  1. Oana Igretiu spune:

    Foarte fain scris! L-am citit pe nerasuflate si mi-am amintit perfect cartea „Reginei Fabiola” pe care o evocai. Da… era o poveste cu nuferi. Sa se odhineasca in pace.

Trackbacks/Pingbacks


Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

advert

Definiția incompetenței: săracii Europei, cu cea mai mare creștere economică din UE!

Avem o creștere a PIB-ului cu 8%. Economia duduie chiar dacă unii spun că, bazată pe consum, creșterea nu este sustenabilă. Cu toate acestea citesc că, în 2017 nu s-a dat în folosință niciun kilometru de autostradă, că am avut cel mai mic buget de investiții din ultimii ani, că organizațiile patronale sunt nemulțumite, că sinducatele vor continua să scoată oameni în stradă, că benzina s-a scumpit de 4 ori și încă mai crește, alimentele s-au scumpit și ele, ROBOR-ul a ajuns la cifre istorice, Euro este de nerecunoscut, utilitățile se vor scumpi în continuare, primăriilor li se confiscă peste noapte banii de investiții. Cum se poate să ai o asemenea creștere economică și țara să se prăbușească în mod vizibil, lucru confirmat și de statisticile (creșterea inflației sau a deficitului bugetar) și ingrijorările europene? Așa cum scria, pe 13 noiembrie, Oxford Analytica nu există decât o singură explicație: incompetența. Rezolvarea? Exact cum au făcut comuniștii, guvernanții au inventat un inamic imaginar: statul paralel. El este de vină pentru toate. Pentru că cei care fură sunt anchetați și băgați în pușcării, pentru prețul oului, pentru scumpirea benzinei, pentru oamenii care ies în stradă, pentru creșterea Euro, ROBOR și, probabil, și pentru confiscarea peste noapte a banilor din vistieriile primăriilor din toată țara. Trebuie să ai probleme serioase în a face diferența între realitate și povești ca să crezi că toate aceste entități diferite (naționale și internaționale, de stat și private, cu domenii atât de variate) au o singură treabă: să zădărnicească „râul de lapte cu maluri de mămăligă” al guvernului. Că tanti din colț, de la ABC, care dă mai scump oul ca luna trecută, este pe o mână cu Isărescu care „a mărit” Euro și ROBOR și că benzinarul din cartier se trage de bretele cu liderul sindicatului magistraților care scoate oamenii la proteste.

Citește mai mult