Categorized | Internaţional

Jurnalism plătit cu sânge. 66 de ziarişti ucişi şi 119 răpiţi în 2014!

Şaizeci şi şase de jurnalişti au fost ucişi în 2014, dintre care doi au fost decapitaţi, un bilanţ mai mic decât în 2013, dar răpirile au crescut la 119 cazuri, iar 40 de jurnalişti sunt în continuare ţinuţi ostatici în întreaga lume, a anunţat organizaţia Reporters Sans Frontières.

În comparaţie, 71 de jurnalişti au fost ucişi în 2013 şi 87 răpiţi, potrivit raportului anual publicat marţi de Reporters Sans Frontières (RSF).

„Rareori moartea reporterilor a fost comisă cu un sentiment atât de barbar al propagandei”

a apreciat organizaţia, făcând referire la înregistrările video cu decapitările jurnaliştilor americani James Foley şi Steven Sotloff.

De asemenea, două treimi dintre asasinatele vizând jurnalişti au avut loc în zone de conflict: în Siria, ţara care rămâne, ca şi anul trecut, cea mai periculoasă pentru jurnalişti, cu 15 asasinate, în teritoriile palestiniene, în special Gaza (unde au fost înregistraţi şapte morţi în rândul jurnaliştilor), în estul Ucrainei (cu şase morţi), în Irak (cu patru morţi) şi în Libia (cu patru victime) unde, în cinci luni, trei jurnalişti au fost asasinaţi în plină stradă.

Autorii acestor acte au urmărit

„să împiedice transmiterea informaţiei din surse independente şi descurajarea atenţiei din exterior. Intimidările sunt atât de diverse încât numărul jurnaliştilor care şi-au părăsit ţara s-a dublat, în raport cu 2013”

subliniază RSF.

Numeroase cazuri de răpire, în creştere cu 37%, au fost înregistrate în Ucraina (33), Libia (29) şi în Siria (27), precum şi în Irak (20), în special din cauza ofensivei grupării Stat Islamic şi a deteriorării situaţiei de securitate în Libia.

În acest moment, 40 de jurnalişti şi trei bloggeri sunt ţinuţi ostatici în întreaga lume.

În majoritatea cazurilor este vorba despre jurnalişi locali: în Siria, dintre cei 22 de jurnalişti deţinuţi în continuare de grupări armate, 16 sunt sirieni.

În Irak, toţi cei opt jurnalişti ţinuţi ostatici sunt irakieni.

Pe lângă cazurile de răpiri şi asasinate, 178 de jurnalişti profesionişti şi 178 de bloggeri se află în închisoare, iar 139 şi-au părăsit ţara, în special în Libia şi în Siria, de două ori mai mult decât în 2013, iar 853 au fost arestaţi, în creştere cu 3% faţă de anul trecut, în timp ce 1.846 jurnalişti au fost ameninţaţi sau agresaţi (cifră în scădere cu 15%,).

This post was written by:

- who has written 4363 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Cum să iei de proști 200.000 de orădeni!

Un oraș de proști. Asta cred despre orădeni atât miticii de la Tarom cât și conducerea Aeroportului, incompetenți puși acolo pe un singur criteriu, carnetul de membru de partid! Un oraș de proști pe care poți să îi duci de nas distribuind presei un fake news pe care să-l rostogolească în ziarele lor și pe rețelele de socializare.
Aeroportul din Oradea este la un pas de a deveni un fânaț pe care să mai pască doar vitele și oile țăranilor din zonă. Din marea realizare a alianței UDMR-PSD-ALDE care conduce județul a mai rămas doar o rută de zbor spre București pe care cei de la Tarom au scumpit-o atât de tare încât nu va mai zbura nici dracu din Oradea. În acest context, cei vinovați, atât marionetele politice cât și cei care le-au pus acolo, în loc să explice cum s-a ajuns la situația de față și ce fac pentru a schimba lucrurile, trimit presei fake-news-uri în care se ceartă cu primarul Ilie Bolojan.

Citește mai mult