Categorized | Internaţional

Jurnalism plătit cu sânge. 66 de ziarişti ucişi şi 119 răpiţi în 2014!

Şaizeci şi şase de jurnalişti au fost ucişi în 2014, dintre care doi au fost decapitaţi, un bilanţ mai mic decât în 2013, dar răpirile au crescut la 119 cazuri, iar 40 de jurnalişti sunt în continuare ţinuţi ostatici în întreaga lume, a anunţat organizaţia Reporters Sans Frontières.

În comparaţie, 71 de jurnalişti au fost ucişi în 2013 şi 87 răpiţi, potrivit raportului anual publicat marţi de Reporters Sans Frontières (RSF).

„Rareori moartea reporterilor a fost comisă cu un sentiment atât de barbar al propagandei”

a apreciat organizaţia, făcând referire la înregistrările video cu decapitările jurnaliştilor americani James Foley şi Steven Sotloff.

De asemenea, două treimi dintre asasinatele vizând jurnalişti au avut loc în zone de conflict: în Siria, ţara care rămâne, ca şi anul trecut, cea mai periculoasă pentru jurnalişti, cu 15 asasinate, în teritoriile palestiniene, în special Gaza (unde au fost înregistraţi şapte morţi în rândul jurnaliştilor), în estul Ucrainei (cu şase morţi), în Irak (cu patru morţi) şi în Libia (cu patru victime) unde, în cinci luni, trei jurnalişti au fost asasinaţi în plină stradă.

Autorii acestor acte au urmărit

„să împiedice transmiterea informaţiei din surse independente şi descurajarea atenţiei din exterior. Intimidările sunt atât de diverse încât numărul jurnaliştilor care şi-au părăsit ţara s-a dublat, în raport cu 2013”

subliniază RSF.

Numeroase cazuri de răpire, în creştere cu 37%, au fost înregistrate în Ucraina (33), Libia (29) şi în Siria (27), precum şi în Irak (20), în special din cauza ofensivei grupării Stat Islamic şi a deteriorării situaţiei de securitate în Libia.

În acest moment, 40 de jurnalişti şi trei bloggeri sunt ţinuţi ostatici în întreaga lume.

În majoritatea cazurilor este vorba despre jurnalişi locali: în Siria, dintre cei 22 de jurnalişti deţinuţi în continuare de grupări armate, 16 sunt sirieni.

În Irak, toţi cei opt jurnalişti ţinuţi ostatici sunt irakieni.

Pe lângă cazurile de răpiri şi asasinate, 178 de jurnalişti profesionişti şi 178 de bloggeri se află în închisoare, iar 139 şi-au părăsit ţara, în special în Libia şi în Siria, de două ori mai mult decât în 2013, iar 853 au fost arestaţi, în creştere cu 3% faţă de anul trecut, în timp ce 1.846 jurnalişti au fost ameninţaţi sau agresaţi (cifră în scădere cu 15%,).

This post was written by:

- who has written 4408 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Iranul, butoiul cu pulbere al Orientului!

Modul de acțiune al Iranului pare a fi copiat după cel rusesc. Deși știau clar că au încălcat legea încercând să livreze petrol unui stat care se afla în embargou, au reacționat violent sechestrând o navă britanică și punând în pericol întreaga securitate a strâmtorii Ormuz pe unde tranzitează o treime din petrolul transportat pe cale maritimă în toată lumea. Atacul cu drone s-a făcut prin intermediari, neasumat, la fel cum a făcut Putin când a anexat Crimeea, utilizând militari „anonimi” fără însemnele țării. Retorica internațională a ministrului Iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, și a președintelui Hassan Rouhani pare a fi copiată după cea utilizată de Vladimir Putin și Sergey Lavrov.

Citește mai mult