Categorized | Anchetă/Poliţie

Administratorul Episcopiei Greco-Catolice de Oradea, reţinut de DNA, a fost eliberat. Adrian Domocoş rămâne în arest

Tribunalul Bihor a hotărât în seara zilei de 16 decembrie, după 7 ore de audieri şi mai multe ore de deliberări, cercetarea în libertate a administratorului Episcopiei Greco-Catolice de Oradea, Constantin Mircea Ovidiu Mihăilă, după ce acesta fusese reţinut pentru 24 de ore de către DNA. Primarul Beiuşului, Adrian Domocoş, a fost trimis după gratii pentru 30 de zile.

Pe lângă deţinerea ilegală de arme neletale şi muniţie, conform comunicatului DNA din 15 decembrie 2014, primarul din Beiuş este acuzat că „în perioada 2011-2014 […] a pretins şi primit de la o persoană din conducerea Bisericii Greco-Catolice Beiuş, un imobil, proprietatea bisericii, cu titlu de concesiune pentru o perioadă de 29 ani, în favoarea societăţii comerciale SC Alge Dom Com SRL Beiuş” şi că „în perioada iunie-august 2014 […] a pretins şi primit de la inculpatul Constantin Mircea Ovidiu Mihăilă, administrator al Episcopiei Române Unite cu Roma Greco-Catolică, Oradea, un imobil, proprietatea bisericii, printr-un contract de parteneriat pe o perioadă de 25+5 ani, în favoarea aceleiaşi societăţi comerciale pe care o controla.”

Comunicatul DNA nu menţionează numele celui care a făcut contractul din 2011, însă Episcopia Greco-Catolică de Oradea a arătat, în comunicatul din 16 decembrie 2014, că e vorba de Mada Ioan, fost preot la Beiuş.

Înţelegere fără ştirea Episcopiei

În 2011, Mada Ioan, protopop greco-catolic de Beiuş la acea vreme, a oferit firmei SC Alge Dom Com SRL Beiuş – în termeni defavorabili Bisericii – un imobil, aflat pe raza Municipiului Beiuş, ce aparţine de drept Episcopiei Greco-Catolice de Oradea. Mada Ioan a făcut înţelegerea cu firma respectivă fără anunţarea în prealabil şi fără aprobarea Episcopiei.

Contractul a fost descoperit în iunie 2014, când Constantin Mircea Ovidiu, administratorul Episcopiei Greco-Catolice de Oradea, a condus un control la Beiuş din partea Episcopiei, ocazie cu care s-a constatat că se lucrează la imobilul în cauză şi aşa s-a aflat despre acel contract întocmit în 2011 de preotul Mada Ioan.

În urma analizării contractului s-a constatat că acesta era în defavoarea proprietarului de drept, Episcopia Greco-Catolică de Oradea, şi că s-a făcut fără aprobarea Episcopiei.

Preotul Mada Ioan solicitase de la firma în cauză o chirie de 250 de lei pe lună, sau 3.000 de lei pe an, pe o perioada de 29 + 14,5 ani, pentru un imobil de 353 de metri pătraţi aflat în centrul Municipiului Beiuş, Calea Bihorului nr. 14-16.

Episcopia a notificat administratorul SC Alge Dom Com SRL Beiuş, Pop Raveca, să se prezinte pe data de 18 iunie 2014 la Episcopie pentru rezilierea pe cale amiabilă a contractului întocmit de preotul Mada Ioan.

Dat fiind că firma SC Alge Dom Com SRL Beiuş deja investise bani în lucrări de reparare a imobilului respectiv, Episcopia Greco-Catolică de Oradea – de bună credinţă – a anunţat firma în cauză că e gata să păstreze colaborarea de ordin comercial, dar cu aplicarea unor prevederi care să fie şi în favoarea proprietarului, nu numai a chiriaşului.

În acest sens a fost semnat un nou contract de parteneriat pe o perioadă de 25 de ani, cu posibilitate de prelungire pe încă 5 ani. Contravaloarea contractului a fost stabilită la 30% din valoarea cu care partenerul, firma SC Alge Dom Com SRL Beiuş, va închiria imobilul după reabilitarea acestuia făcută din banii proprii.

Pe data de 1 decembrie 2014, în urma controlului intern al Episcopiei Greco-Catolice de Oradea, preotul Mada Ioan din Beiuş a fost demis din funcţie şi i s-a desfăcut contractul de muncă.

Episcopia are încredere în sistemul de justiţie din Romania

Conform unor surse, Mada Ioan ar fi făcut autodenunţul la DNA, acuzându-l pe administratorul Episcopiei, Mircea Ovidiu Constantin, de acte de corupţie în favoarea primarului din Beiuş.

Sub aceste acuzaţii, după cum rezultă din comunicatul DNA, administratorul Episcopiei Constantin Mircea Ovidiu a fost reţinut pe 15 decembrie pentru 24 de ore, iar pe data de 16 decembrie Tribunalul Bihor a decis cercetarea acestuia în libertate.

„Episcopia Greco-Catolică de Oradea împărtăşeşte întru totul principiul DNA „că punerea în mişcare a acţiunii penale […] nu poate, în nici o situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie” a unei persoane acuzate.

Episcopia are încredere în sistemul de justiţie din Romania şi pune la dispoziţia organelor de anchetă orice documente i se solicită pentru ca adevărul să iasă la iveală în acest caz şi speră în judecarea lui cu celeritate, pentru a afla dacă vreun reprezentant al ei, preot sau nu, s-a folosit de calitatea pe care o are pentru a înstrăina sau folosi bunurile Bisericii în folos propriu.

Episcopia Greco-Catolică de Oradea va continua auditul intern pentru a vedea modul cum au fost administrate restul proprietăţilor de pe raza Municipiului Beiuş”, se afirmă într-un comunicat remis de biroul de presă al Episcopiei Greco-Catolice.

Aceştia mai susţin că instituţia pe care o reprezentă manifestă toleranţă zero faţă de cei care profită de încrederea care li s-a acordat în Biserică, iar în cazul în care o persoană angajată a Episcopiei, indiferent că este preot sau nu, s-a folosit de bunurile Episcopiei pentru foloase proprii necuvenite va suferi rigorile legii.

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4388 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Iranul, butoiul cu pulbere al Orientului!

Modul de acțiune al Iranului pare a fi copiat după cel rusesc. Deși știau clar că au încălcat legea încercând să livreze petrol unui stat care se afla în embargou, au reacționat violent sechestrând o navă britanică și punând în pericol întreaga securitate a strâmtorii Ormuz pe unde tranzitează o treime din petrolul transportat pe cale maritimă în toată lumea. Atacul cu drone s-a făcut prin intermediari, neasumat, la fel cum a făcut Putin când a anexat Crimeea, utilizând militari „anonimi” fără însemnele țării. Retorica internațională a ministrului Iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, și a președintelui Hassan Rouhani pare a fi copiată după cea utilizată de Vladimir Putin și Sergey Lavrov.

Citește mai mult