Categorized | Sanatate

În prag de sărbători. Bloc operator de 2,8 milioane de euro inaugurat la Spitalul Municipal din Oradea!

„De fiecare dată când intram aici, mă simţeam ca într-un muzeu medical al comunismului” a spus miercuri, 17 decembrie 2014, amintindu-şi de cei 16 ani petrecuţi în sălile de operaţie, medicul Gheorghe Carp, la inaugurărea noului bloc operator al Spitalului Municipal „Dr Gavril Curteanu”. Investiţia a costat aproape 2,8 milioane de euro, mai mult de jumătate din bani fiind fonduri europene nerambursabile.

Ştim cu toţii că nu e o fericire să cunoşti îndeaproape niciun spital. Nu poţi însă rămâne indiferent când vezi oameni care intră vlăguiţi şi bolnavi pe porţile lor şi ies apoi sănătoşi. Pentru a realiza aceste minuni nu este nevoie doar de medici şi de asistenţi pricepuţi ci şi de mijloace logistice, de aparatură şi de instrumente de investigat. Cu cât acestea sunt mai performante cu atât şansele de vindecare ale fiecărui om care ajunge pe patul spitalui sunt mai mari. Dotarea cu aparatură nu este la îndemâna oricui.

Există însă soluţia proiectelor europene, una de care Primăria Municipiului Oradea şi cele două mari spitale din oraş au beneficiat din plin. Peste 8 milioane de euro s-au investit în ultimii ani în spitalele din Oradea, ultima investiţiei făcându-se la Spitalul Municipal „Dr. Gavril Curteanu”.

„Cu acest proiect, reconstruirea Spitalului Municipal s-a încheuiat!”

Blocul Operator de la Municipal a fost inaugurat ieri, de la ora 14.00, în prezenţa viceprimarului Mircea Mălan, a managerului Spitalului Judeţean Gheorghe Carp, a managerului Spitalului Municipal – Elena Moldoveanu, a şefului SMURD – Hadrian Borcea, a consilierului primarului Papp Laszlo din Debrecen – Papp Csaba precum şi a echipei care a muncit la proiect şi a numeroşi medici.

„Este o diferenţă mare faţă de cum arăta înainte. Meritele pentru acest proiect de aproape 2,8 milioane de euro sunt ale lui Marcel Boloş, Marius Moş, Cristian Delcea, ale medicului Gheorghe Carp care era viceprimar când a fost demarat şi ale primarului Ilie Bolojan. Aceste investiţii, plus priceperea şi competenţa medicilor de aici vor aduce calitate actului medical”

a spus viceprimarul Mircea Mălan.

„Proiectele acestea nu se fac peste noapte, acesta a început în 2009 şi a presupus foarte multă muncă şi implicare.

Îi mulţumim domnului Marcel Boloş pentru că el a găsit oportunitatea pentru acestă finanţare şi colegilor noştrii de la Universitatea şi Spitalul din Debrecen. Am avut mare noroc cu ei pentru că împreună am demarat 4 proiecte atrăgând în Oradea, pe spitale, nu mai puţin de 8 milioane de euro.

Am lucrat 16 ani în acest bloc operator şi vă rog să mă credeţi că era un adevărat muzeu medical al comunismului. După această investiţie, nu vom mai trimite pacienţii în alte spitale ci vor veni medici din alte spitale să opereze aici. Cred că odată cu încheierea acestui proiect, reconstruirea Spitalului Municipal s-a încheuiat şi ea”

a declarat, la rândul său, medicul Gheorghe Carp.

Se pregătesc de alte proiecte

Consilierul primarului din Debrecen, Papp Csaba a vorbit despre dezvoltarea pe care au adus-o aceste proiecte oraşului maghiar, a mulţumit şi el părţii române şi a spus că speră ca cele 25 de milioane de euro care vor fi alocate în perioada 2014-2020 pentru zona transfrontalieră, să le câştige tot împreună, pe proiecte de impact.

Intitulat „Prevenirea riscurilor din sănătate prin blocuri operatorii de înaltă performanţă în Debreţin şi Oradea”, proiectul a fost finanțat prin Programul de Cooperare Transfrontalieră Ungaria-România 2007-2013, implementat în parteneriat cu Universitatea din Debreţin şi manageriat de Cristian Delcea alături de Claudia Ardelean (asistent proiect) de la Direcţia management proiecte cu finanţare internaţională a Primăriei Municipiului Oradea.

Prin intermediul lui s-a realizat un bloc operator complet utilat și dotat cu aparatură medicală modernă, cu spaţii medicale (o sală de chirurgie computerizată, o sală de chirurgie oncologică generală, o sală de chirurgie pediatrică, o sală de chirurgie pediatrică ortopedică), spaţii gospodăreşti (pentru control şi filtrare accese) şi spaţii tehnice pentru instalaţiile aferente blocului operator.

Tot în cadrul proiectului s-au realizat şi achiziționat echipamente medicale pentru partenerul maghiar (sistem ecocardiografic) plus diferite activităţi menite să faciliteze transferul de know-how în domeniu, între Oradea şi Debrecen (două vizite de studiu în Oradea şi Debrecen ale personalului medical, cursuri pentru personalul medical pentru îmbunătăţirea cunoştinţelor de limbă engleză, maghiară şi română şi trei întâlniri a grupului transnaţional de lucru).

Pentru Oradea, investiţia în infrastructură a fost de 2.792.000 euro cu TVA, din care 1.441.250 de euro finanţare europeană nerambursabilă şi 1.350.750 contribuţie de la bugetul local.

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4408 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Iranul, butoiul cu pulbere al Orientului!

Modul de acțiune al Iranului pare a fi copiat după cel rusesc. Deși știau clar că au încălcat legea încercând să livreze petrol unui stat care se afla în embargou, au reacționat violent sechestrând o navă britanică și punând în pericol întreaga securitate a strâmtorii Ormuz pe unde tranzitează o treime din petrolul transportat pe cale maritimă în toată lumea. Atacul cu drone s-a făcut prin intermediari, neasumat, la fel cum a făcut Putin când a anexat Crimeea, utilizând militari „anonimi” fără însemnele țării. Retorica internațională a ministrului Iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, și a președintelui Hassan Rouhani pare a fi copiată după cea utilizată de Vladimir Putin și Sergey Lavrov.

Citește mai mult