Categorized | Sanatate

Tratament „cu pipeta” pentru orădenii bolnavi, de sărbători: Ori la urgenţe, ori în 2015!

Orădenii care, în preajma Crăciunului, au avut ghinionul să se îmbolnăvească, au fost nevoiţi să sufere până în 2015. O parte dintre medicii din Policlinica Spitalului Judeţean şi-au luat concedii prelungite, pacienţii fiind reprogramaţi. Conducerea spitalului şi-a cerut scuze de la pacienţi şi a susţinut că are puţini medici angajaţi şi că activitatea s-a concentrat de sărbători pe partea de urgenţe.

„Durerea nu mai este un argument, nici măcar pentru medici”, susţineau luni, 29 decembrie, câţiva pacienţi, nemulţumiţi că au fost programaţi la cabinetele medicale de la Policlinică, abia în 2015.

„Am fost trimisă de medicul de familie la ORL. La Policlinică, mi s-a spus că doctorul de la cabinet este în concediu şi am fost programată pentru prima luni din 2015. Dacă medicii îşi iau liber în această perioadă, măcar să ştie unii despre alţii, de aceste măsuri.

Medicul de familie mi-a spus că, ba din contră, fiind imediat după Crăciun, nu vor fi atât de mulţi pacienţi şi mă va putea vedea mai repede ORL-istul”

a spus o pacientă care a refuzat să-şi decline identitatea.

Luni, la ora 12.00, din patru cabinete verificate de noi: ORL, oftalmologie, cardiologie şi dermatologie, doar la două se aflau medici. La ORL şi Cardiologie, aceştia erau în concediu.

Condamnaţi să sufere!

Directorul medical al Spitalului Judeţean, Lucia Daina, cea care are în atribuţie directă Ambulatorul (Policlinica), a susţinut că numărul mic de medici a forţat unitatea medicală să se axeze pe urgenţe.

„Din păcate avem medici puţini. Pe ORL, spre exemplu, urmează să scoatem două posturi la concurs în următoarea perioadă. Nu sunt foarte mulţi medici în Policlinică pentru că am preferat să ne concentrăm activitatea pe urgenţe în aceste zile. Este adevărat că unii sunt liberi dar, chiar dacă sunt puţini, au şi ei dreptul la concedii. Ne cerem scuze pacienţilor dar în această perioadă nu putem face mai mult”

a spus, Lucia Daina.

O altă explicaţie a fost oferită de secretara directorului medical:

„Problema o reprezintă şi faptul că programările se fac anticipat, în funcţie de numărul de consultaţii pe care-l poate face zilnic fiecare medic, conform deciziei Casei de Asigurări de Sănătate. Pacienţii sunt programaţi în aşa fel încât nici ei să nu aştepte şi nici medicii să nu-şi depăşească norma”.

Aşadar, conform reglementărilor în vigoare, în spitalele din întreaga ţară, nu doar în Bihor, pacienţii sunt trataţi doar dacă sunt la un pas de moarte, adică doar dacă afecţiunile lor sunt suficient de grave încât să ajungă la Urgenţe. Dacă problema nu este suficient de gravă, ajung la policlinici unde sunt programaţi în funcţie de câţi pacienţi poate consulta zilnic medicul (conform decizieie CAS).

În concluzie, cei care nu mor sau nu sunt grav bolnavi, plătitori de CAS sau nu, sunt condamnaţi la zile bune de suferinţă.

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4410 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Iranul, butoiul cu pulbere al Orientului!

Modul de acțiune al Iranului pare a fi copiat după cel rusesc. Deși știau clar că au încălcat legea încercând să livreze petrol unui stat care se afla în embargou, au reacționat violent sechestrând o navă britanică și punând în pericol întreaga securitate a strâmtorii Ormuz pe unde tranzitează o treime din petrolul transportat pe cale maritimă în toată lumea. Atacul cu drone s-a făcut prin intermediari, neasumat, la fel cum a făcut Putin când a anexat Crimeea, utilizând militari „anonimi” fără însemnele țării. Retorica internațională a ministrului Iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, și a președintelui Hassan Rouhani pare a fi copiată după cea utilizată de Vladimir Putin și Sergey Lavrov.

Citește mai mult