Categorized | Oradea

La începutul anului viitor, Oradea se va încălzi integral pe gaz!

Dacă nu vor apărea lucrări neprevăzute, conform reprezentanţilor Primăriei Oradea, la sfârşitul lui 2015 şi începutul lui 2016, încălzirea oraşului se va face integral pe gaz. Lucrările de înlocuire a magistralei au ajuns la 58%, fiind deja înlocuiţi 10 km din 18, iar din noiembrie noua centrală ar trebui să intre în probe.

Cu un an şi jumătate de întârzieri, din cauza contestaţiilor şi proceselor intentate de firmele de construcţii, lucrările la noua sursă de energie termică pe gaz sunt în derulare la CET. Firma Elsaco a semnat cu executivul orădean în august 2014 un contract de execuţie în valoare de peste 233 de milioane de lei, iar cele 18 luni asumate, expiră în martie 2016, cu trei luni peste termenul agreat de UE.

Cu toate încercările executivului de a negocia acest termen, reprezentanţii firmei nu au agreat modificarea lui, rămânând Primăriei Oradea să se bazeze pe buna credinţă a firmei Elsaco că va finaliza investiţia până la finele acestui an.

„Contractul este de 18 luni de la data emiterii ordinului de începere şi expiră la jumătatea lunii martie 2016.

Noi am agreat, prieteneşte, verbal, să facem tot omeneşte posibil să finalizăm până pe 31 decembrie. Dacă nu se respectă acest termen, firma va acoperi prejudiciul creat”

a declarat viceprimarul Oradiei, Mircea Mălan. Momentan, gradul de execuţie este de 6,84%.

Turbină de 85 de milioane de lei

Cea mai costisitoare investiţie din contract este turbina cu gaze, pentru care s-a dat deja comandă.

„Pe 19 mai, va fi gata de transport. Costă 85 de milioane de lei, reprezentând o treime din valoarea contractului”

a declarat Cătălin Ifrim, reprezentantul Elsaco. În noiembrie, centrala ar urma să fie funcţională, apoi va intra în faza de probe, iar spre finele anului 2015 şi început de an 2016, încălzirea oraşului va fi integral pe gaz.

Şi lucrările de înlocuire a magistralei sunt în grafic. Gradul de execuţie este de 58% (din 17 km de reţea, fiind deja înlocuiţi 10 km).

„Ne-au mai rămas lucrări de înlocuire a magistralei pe strada Podului, de la Muzeu până la Magazinul Crişul. De asemenea, mai avem o bretea spre Louis Pasteur, o porţiune de la Facultatea de Mediu spre Doja, de la intersecţia Dacia cu Decebal spre Agenţia de Protecţia Mediului, respectiv toată strada Menumorut”

a spus Ioan Maghiar, managerul proiectului. De asemenea, în acest an, va trebui implementat şi un sistem mixt de termoficare la câteva puncte termice din Nufărul. În lucru, mai este un proiect de înlocuire a altor opt km de magistrală.

Noile investiţii vor însemna, obligatoriu, şi o creştere minimă, până în 2018, cu 2-3 procente a tarifelor la gigacalorie. Însă, această creştere va fi influenţată şi de creşterea preţului la gaze, independentă de voinţa executivului.

This post was written by:

- who has written 4388 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Iranul, butoiul cu pulbere al Orientului!

Modul de acțiune al Iranului pare a fi copiat după cel rusesc. Deși știau clar că au încălcat legea încercând să livreze petrol unui stat care se afla în embargou, au reacționat violent sechestrând o navă britanică și punând în pericol întreaga securitate a strâmtorii Ormuz pe unde tranzitează o treime din petrolul transportat pe cale maritimă în toată lumea. Atacul cu drone s-a făcut prin intermediari, neasumat, la fel cum a făcut Putin când a anexat Crimeea, utilizând militari „anonimi” fără însemnele țării. Retorica internațională a ministrului Iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, și a președintelui Hassan Rouhani pare a fi copiată după cea utilizată de Vladimir Putin și Sergey Lavrov.

Citește mai mult