Categorized | Sanatate

Testări gratuite pentru depistarea cancerului de col uterin la Judeţean şi Pelican!

Ministerul Sănătăţii a alocat pentru judeţul Bihor 80.000 lei în cadrul Programului Naţional de depistare precoce activă a cancerului de col uterin, în trimestrul I al anului 2015. Din fondurile alocate vor putea beneficia de testare citologică Babeş-Papanicolau în jur de o mie de femei.

Programul se desfăşoară prin reţelele de screening organizate de cele două spitale: Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea şi Spitalul Pelican Oradea, fiecare având alocat un buget de 40.000 lei pentru această perioadă.

Buna desfăşurare a depistării active a cancerului de col uterin depinde cel mai mult de medicii de familie care trebuie să asigure în continuare consilierea şi informarea femeilor eligibile din lista proprie pentru îndrumarea la recoltare în cadrul cabinetelor de obstetrică-ginecologie din reţeaua proprie.

„Sunt fonduri suficiente pentru screening şi invităm populaţia feminină eligibilă să se adreseze medicilor de familie pentru îndrumare la examinarea citologică gratuită în vederea depistării cancerului de col uterin”

se afirmă într-un comunicat semnat de directorul executiv al Direcţiei de Sănătate Publică Bihor, Daniela Rahotă.

Prin Programul Naţional de depistare precoce activă a cancerului de col uterin în anul 2014 au beneficiat de testare citologică Babeş-Papanicolau 1.624 femei din judeţul Bihor (din care 264 au avut rezultat pozitiv), mai puţin decât în anul 2013 când au fost testate 4453 femei.

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4411 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Iranul, butoiul cu pulbere al Orientului!

Modul de acțiune al Iranului pare a fi copiat după cel rusesc. Deși știau clar că au încălcat legea încercând să livreze petrol unui stat care se afla în embargou, au reacționat violent sechestrând o navă britanică și punând în pericol întreaga securitate a strâmtorii Ormuz pe unde tranzitează o treime din petrolul transportat pe cale maritimă în toată lumea. Atacul cu drone s-a făcut prin intermediari, neasumat, la fel cum a făcut Putin când a anexat Crimeea, utilizând militari „anonimi” fără însemnele țării. Retorica internațională a ministrului Iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, și a președintelui Hassan Rouhani pare a fi copiată după cea utilizată de Vladimir Putin și Sergey Lavrov.

Citește mai mult