Categorized | Social

Haine şi alimente pentru nevoiaşi, împărţite la fosta groapă de gunoi din Episcopia Bihor!

Mai multe familii care trăiesc într-o sărăcie lucie, la fosta groapă de gunoi din Episcopia Bihor, au fost vizitate miercuri, 21 ianuarie 2015, de reprezentanţi ai Asociaţiei Caritas Catolica şi ai Centrului Don Orione din Oradea. În frunte cu episcopul romano-catolic Böcskei László, aceştia le-au împărţit pachete cu mâncare în valoare de aproape 1.700 de lei.

Puţin după ora 15.00, într-un peisaj dezolant, cu peturi, borcane, pungi de plastic şi câini comunitari, în jur de 20 de tineri de la Internatul Sfântul Ladislau şi mai mulţi reprezentanţi ai Bisericii Catolice şi Greco-Catolice au împărţit ieri pachete cu ulei, zahăr, orez, paste, margarină, salam, caşcaval, pate şi pâine celor 15 familii nevoiaşe care trăiesc la fosta groapă de gunoi din Episcopia Bihor.

Printre locuinţele improvizate din covoare, cartoane şi bucăţi mari de plastic, puteau fi zărite fete tinere cu bebeluşi în braţe sau copii mici alergând de colo-colo. Cei în vârstă vorbeau despre bărbaţi care trecuseră prin zonă şi le luaseră date promiţându-le că îi vor ajuta să îşi facă buletine, conştienţi că un act de identitate i-ar putea ajuta să îşi găsească ceva de lucru.

„Ce să facem, şefu? Trăim şi noi cum putem. Adunăm ce găsim pe la containere în oraş ca să ne creştem copiii. Nimeni nu ne bagă în seamă, nimeni nu ne ajută”

spunea o femeie în vârstă, aprobată din priviri de ceilalţi.

Cu fonduri din Germania

În acest timp, oaspeţii stăteau de vorbă cu alte grupuri încercând să afle câte familii au venit sau au plecat de la fosta groapă de gunoi. În jurul episcopului Böcskei László se adunaseră mai mulţi copii care primeau bomboane de pom.

„Acţiunea aceasta o facem de 2-3 ori pe an şi am început-o în 2010 când zona aceasta a fost vizitată de un referent din Germania.

Acesta a fost impresionat de ce a văzut aici şi trimite anual fonduri, prin Caritasverband Passau, pentru aceşti oameni”

a spus directorul general al Caritas Catolica, Rajna József.

După ce au primit pachetele cu alimente, prin intermediul Centrului Don Orione din Oradea, nevoiaşii au primit şi haine.

La acţiune au mai participat, alături de episcopul Böcskei László, directorul executiv al Caritas Catolica – Kiss Carol, secretarul episcopului – Vakon Zsolt, parohul din Episcopia Bihor – Anton Jitaru şi preotul Mihai Fechetă, directorul Centrului Don Orione din Oradea.

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4360 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Cum să iei de proști 200.000 de orădeni!

Un oraș de proști. Asta cred despre orădeni atât miticii de la Tarom cât și conducerea Aeroportului, incompetenți puși acolo pe un singur criteriu, carnetul de membru de partid! Un oraș de proști pe care poți să îi duci de nas distribuind presei un fake news pe care să-l rostogolească în ziarele lor și pe rețelele de socializare.
Aeroportul din Oradea este la un pas de a deveni un fânaț pe care să mai pască doar vitele și oile țăranilor din zonă. Din marea realizare a alianței UDMR-PSD-ALDE care conduce județul a mai rămas doar o rută de zbor spre București pe care cei de la Tarom au scumpit-o atât de tare încât nu va mai zbura nici dracu din Oradea. În acest context, cei vinovați, atât marionetele politice cât și cei care le-au pus acolo, în loc să explice cum s-a ajuns la situația de față și ce fac pentru a schimba lucrurile, trimit presei fake-news-uri în care se ceartă cu primarul Ilie Bolojan.

Citește mai mult