Categorized | Social

Haine şi alimente pentru nevoiaşi, împărţite la fosta groapă de gunoi din Episcopia Bihor!

Mai multe familii care trăiesc într-o sărăcie lucie, la fosta groapă de gunoi din Episcopia Bihor, au fost vizitate miercuri, 21 ianuarie 2015, de reprezentanţi ai Asociaţiei Caritas Catolica şi ai Centrului Don Orione din Oradea. În frunte cu episcopul romano-catolic Böcskei László, aceştia le-au împărţit pachete cu mâncare în valoare de aproape 1.700 de lei.

Puţin după ora 15.00, într-un peisaj dezolant, cu peturi, borcane, pungi de plastic şi câini comunitari, în jur de 20 de tineri de la Internatul Sfântul Ladislau şi mai mulţi reprezentanţi ai Bisericii Catolice şi Greco-Catolice au împărţit ieri pachete cu ulei, zahăr, orez, paste, margarină, salam, caşcaval, pate şi pâine celor 15 familii nevoiaşe care trăiesc la fosta groapă de gunoi din Episcopia Bihor.

Printre locuinţele improvizate din covoare, cartoane şi bucăţi mari de plastic, puteau fi zărite fete tinere cu bebeluşi în braţe sau copii mici alergând de colo-colo. Cei în vârstă vorbeau despre bărbaţi care trecuseră prin zonă şi le luaseră date promiţându-le că îi vor ajuta să îşi facă buletine, conştienţi că un act de identitate i-ar putea ajuta să îşi găsească ceva de lucru.

„Ce să facem, şefu? Trăim şi noi cum putem. Adunăm ce găsim pe la containere în oraş ca să ne creştem copiii. Nimeni nu ne bagă în seamă, nimeni nu ne ajută”

spunea o femeie în vârstă, aprobată din priviri de ceilalţi.

Cu fonduri din Germania

În acest timp, oaspeţii stăteau de vorbă cu alte grupuri încercând să afle câte familii au venit sau au plecat de la fosta groapă de gunoi. În jurul episcopului Böcskei László se adunaseră mai mulţi copii care primeau bomboane de pom.

„Acţiunea aceasta o facem de 2-3 ori pe an şi am început-o în 2010 când zona aceasta a fost vizitată de un referent din Germania.

Acesta a fost impresionat de ce a văzut aici şi trimite anual fonduri, prin Caritasverband Passau, pentru aceşti oameni”

a spus directorul general al Caritas Catolica, Rajna József.

După ce au primit pachetele cu alimente, prin intermediul Centrului Don Orione din Oradea, nevoiaşii au primit şi haine.

La acţiune au mai participat, alături de episcopul Böcskei László, directorul executiv al Caritas Catolica – Kiss Carol, secretarul episcopului – Vakon Zsolt, parohul din Episcopia Bihor – Anton Jitaru şi preotul Mihai Fechetă, directorul Centrului Don Orione din Oradea.

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4410 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Iranul, butoiul cu pulbere al Orientului!

Modul de acțiune al Iranului pare a fi copiat după cel rusesc. Deși știau clar că au încălcat legea încercând să livreze petrol unui stat care se afla în embargou, au reacționat violent sechestrând o navă britanică și punând în pericol întreaga securitate a strâmtorii Ormuz pe unde tranzitează o treime din petrolul transportat pe cale maritimă în toată lumea. Atacul cu drone s-a făcut prin intermediari, neasumat, la fel cum a făcut Putin când a anexat Crimeea, utilizând militari „anonimi” fără însemnele țării. Retorica internațională a ministrului Iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, și a președintelui Hassan Rouhani pare a fi copiată după cea utilizată de Vladimir Putin și Sergey Lavrov.

Citește mai mult