Categorized | Internaţional

Merkel l-a criticat pe faţă pe Orban pentru felul în care tratează opoziţia, societatea civilă şi presa!

Cancelarul german, Angela Merkel, l-a criticat pe premierul ungar, Viktor Orban, din cauza modului în care Guvernul său tratează opoziţia, societatea civilă şi presa şi l-a înfruntat pe tema definiţiei democraţiei, în cadrul vizitei efectuate luni la Budapesta, conform EUObserver.com.

Într-o conferinţă de presă comună adesea tensionată, Merkel şi-a exprimat îndoiala cu privire la interpretarea dată de Orban democraţiei.

„Sincer, nu înţeleg ce înseamnă iliberal atunci când este vorba despre democraţie”

a declarat ea, referindu-se la discursul lui Orban de anul trecut în care spunea că va face din Ungaria un stat „iliberal” şi oferea ca exemplu Rusia şi Turcia.

Orban i-a răspuns că

„nu toate democraţiile trebuie să fie liberale. Cei care afirmă că democraţia este neapărat liberală încearcă să pună o şcoală de gândire deasupra alteia şi nu putem admite asta”.

Merkel a criticat de asemenea felul în care premierul ungar îi tratează pe cei care au opinii diferite, afirmând că societăţile se dezvoltă prin dialog. „Este foarte important într-o democraţie, inclusiv când cineva are o mare majoritate, să se recunoască rolul opoziţiei, societăţii civile şi presei”, a subliniat cancelarul german.

Vizita lui Merkel este considerată un efort de a consolida relaţiile cu Ungaria, pe fondul încercărilor lui Orban de a se apropia de preşedintele rus Vladimir Putin, care urmează să vină la Budapesta la 17 februarie.

De altfel, Merkel a făcut presiuni asupra lui Orban pe tema Rusiei, pentru a se asigura că Ungaria susţine în continuare sancţiunile Uniunii Europene împotriva Moscovei din cauza conflictului din Ucraina. Ea a amintit că Ungaria nu este singurul stat UE care depinde de gazul rusesc.

Cu o zi înainte de vizita cancelarului german, duminică după-amiaza, în apropierea clădirii Parlamentului de la Budapesta, câteva mii de persoane s-au adunat pentru a manifesta în favoarea unei Ungarii europene.

Manifestanţii, reuniţi la apelul grupului „Sute de mii împotriva taxei pe Internet”, au fluturat steaguri ale Uniunii Europene şi ungare, pentru a cere, o Ungarie europeană. De asemenea, ei au fluturat pancarte cu mesaje împotriva premierului Viktor Orban.

Balazs Gulyas, un membru al acestui grup înfiinţat pe Facebook, a declarat că, în contextul manifestaţiilor de la Budapesta, cei de la putere au închis mai multe domenii web.

This post was written by:

- who has written 4386 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Iranul, butoiul cu pulbere al Orientului!

Modul de acțiune al Iranului pare a fi copiat după cel rusesc. Deși știau clar că au încălcat legea încercând să livreze petrol unui stat care se afla în embargou, au reacționat violent sechestrând o navă britanică și punând în pericol întreaga securitate a strâmtorii Ormuz pe unde tranzitează o treime din petrolul transportat pe cale maritimă în toată lumea. Atacul cu drone s-a făcut prin intermediari, neasumat, la fel cum a făcut Putin când a anexat Crimeea, utilizând militari „anonimi” fără însemnele țării. Retorica internațională a ministrului Iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, și a președintelui Hassan Rouhani pare a fi copiată după cea utilizată de Vladimir Putin și Sergey Lavrov.

Citește mai mult