Categorized | Eveniment

Povestea procurorului Cristian Panait, filmată la Oradea, ajunge la Berlin!

„De ce eu?”, în regia lui Tudor Giurgiu, va avea premiera mondială în cadrul Festivalului de la Berlin, în perioada 5-15 februarie, iar în România va rula începând cu 27 februarie. Povestea filmului este inspirată din anchetarea procurorului orădean Alexandru Lele şi îl are în prim plan pe Cristian Panait, procurorul trimis la Oradea să se ocupe de caz.

O echipă de la Libra Film, alături de producătorul Oana Giurgiu şi regizorul Tudor Giurgiu, a transformat, în vara anului trecut, o parte din zona centrală a Oradiei în platou de filmare. La vremea respectivă, producătoarea povestea pentru presa locală că se lucrează la drama politică „Cristian” a cărei premieră era aşteptată la finele lui 2014. Între timp, „Cristian” a devenit „De ce eu?”, iar premiera a fost stabilită pentru februarie 2015. Povestea însă a rămas aceeaşi.

Filmul porneşte de la un caz real, ancheta deschisă în cazul procurorului orădean Alexandru Lele, iar acţiunea se petrece în Oradea. Deşi se porneşte de la acest caz, filmul se vrea o ficţiune, una care are însă o mare încărcătură emoţională. Acţiunea îl are în prim plan pe Cristian Panait, procurorul trimis din Bucureşti la Oradea pentru a rezolva cazul. Procuror care, la doar 29 de ani, se sinucide (anul 2002). Presa a speculat intens, la acea vreme, că gestul său ar fi fost determinat de presiunile exercitate asupra sa, într-un sistem de justiție puternic influențat de politică, iar pelicula scoate în evidenţă parcursul psihologic al personajului.

Aşa cum se subliniază în sinopsis, „Cristian este un tanăr procuror idealist, care încearcă să rezolve un complicat caz de corupție în tumultuosul context social-politic din România anilor 2000. El investighează cazul unui coleg procuror suspectat de luare de mită, fals şi uz de fals, sustragere de documente. Ancheta are însă implicaţii la nivel extrem de înalt și îi spulberă tânărului magistrat încrederea în justiţie. Încercând să descopere adevărul, Cristian intră într-o zonă periculoasă și se expune unor revelații dureroase și neașteptate”.

„De ce eu?” reprezintă cea de-a doua selecție a regizorului Tudor Giurgiu la Festivalul de la Berlin (prima fiind „Legături bolnăvicioase” în anul 2006) şi va fi proiectat în secţiunea Panorama Special. Scenariul este semnat de Loredana Novak și Tudor Giurgiu. Din distribuţie fac parte actorii: Emilian Oprea (în rolul lui Cristian Panait), alături de Mihai Constantin, Andreea Vasile, Dan Condurache, Liviu Pintileasa, Mihai Smarandache, Alin Florea, Lucreția Mandric, Sore Mihalache, Ionuț Caras şi Virgil Ogășanu.

„De ce eu?” este produs de Libra Film, cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei, Bulgarian National Film Center, Eurimages, Programul MEDIA și SEE Cinema Network, cu participarea HBO România. Co-producători: Hai-Hui Entertainment, Chouchkov Brothers, Cor Leonis Films. În cinematografele din România filmul va rula din 27 februarie.

Andreea Costea

This post was written by:

- who has written 4345 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Cum să iei de proști 200.000 de orădeni!

Un oraș de proști. Asta cred despre orădeni atât miticii de la Tarom cât și conducerea Aeroportului, incompetenți puși acolo pe un singur criteriu, carnetul de membru de partid! Un oraș de proști pe care poți să îi duci de nas distribuind presei un fake news pe care să-l rostogolească în ziarele lor și pe rețelele de socializare.
Aeroportul din Oradea este la un pas de a deveni un fânaț pe care să mai pască doar vitele și oile țăranilor din zonă. Din marea realizare a alianței UDMR-PSD-ALDE care conduce județul a mai rămas doar o rută de zbor spre București pe care cei de la Tarom au scumpit-o atât de tare încât nu va mai zbura nici dracu din Oradea. În acest context, cei vinovați, atât marionetele politice cât și cei care le-au pus acolo, în loc să explice cum s-a ajuns la situația de față și ce fac pentru a schimba lucrurile, trimit presei fake-news-uri în care se ceartă cu primarul Ilie Bolojan.

Citește mai mult