Categorized | Eveniment

Povestea procurorului Cristian Panait, filmată la Oradea, ajunge la Berlin!

„De ce eu?”, în regia lui Tudor Giurgiu, va avea premiera mondială în cadrul Festivalului de la Berlin, în perioada 5-15 februarie, iar în România va rula începând cu 27 februarie. Povestea filmului este inspirată din anchetarea procurorului orădean Alexandru Lele şi îl are în prim plan pe Cristian Panait, procurorul trimis la Oradea să se ocupe de caz.

O echipă de la Libra Film, alături de producătorul Oana Giurgiu şi regizorul Tudor Giurgiu, a transformat, în vara anului trecut, o parte din zona centrală a Oradiei în platou de filmare. La vremea respectivă, producătoarea povestea pentru presa locală că se lucrează la drama politică „Cristian” a cărei premieră era aşteptată la finele lui 2014. Între timp, „Cristian” a devenit „De ce eu?”, iar premiera a fost stabilită pentru februarie 2015. Povestea însă a rămas aceeaşi.

Filmul porneşte de la un caz real, ancheta deschisă în cazul procurorului orădean Alexandru Lele, iar acţiunea se petrece în Oradea. Deşi se porneşte de la acest caz, filmul se vrea o ficţiune, una care are însă o mare încărcătură emoţională. Acţiunea îl are în prim plan pe Cristian Panait, procurorul trimis din Bucureşti la Oradea pentru a rezolva cazul. Procuror care, la doar 29 de ani, se sinucide (anul 2002). Presa a speculat intens, la acea vreme, că gestul său ar fi fost determinat de presiunile exercitate asupra sa, într-un sistem de justiție puternic influențat de politică, iar pelicula scoate în evidenţă parcursul psihologic al personajului.

Aşa cum se subliniază în sinopsis, „Cristian este un tanăr procuror idealist, care încearcă să rezolve un complicat caz de corupție în tumultuosul context social-politic din România anilor 2000. El investighează cazul unui coleg procuror suspectat de luare de mită, fals şi uz de fals, sustragere de documente. Ancheta are însă implicaţii la nivel extrem de înalt și îi spulberă tânărului magistrat încrederea în justiţie. Încercând să descopere adevărul, Cristian intră într-o zonă periculoasă și se expune unor revelații dureroase și neașteptate”.

„De ce eu?” reprezintă cea de-a doua selecție a regizorului Tudor Giurgiu la Festivalul de la Berlin (prima fiind „Legături bolnăvicioase” în anul 2006) şi va fi proiectat în secţiunea Panorama Special. Scenariul este semnat de Loredana Novak și Tudor Giurgiu. Din distribuţie fac parte actorii: Emilian Oprea (în rolul lui Cristian Panait), alături de Mihai Constantin, Andreea Vasile, Dan Condurache, Liviu Pintileasa, Mihai Smarandache, Alin Florea, Lucreția Mandric, Sore Mihalache, Ionuț Caras şi Virgil Ogășanu.

„De ce eu?” este produs de Libra Film, cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei, Bulgarian National Film Center, Eurimages, Programul MEDIA și SEE Cinema Network, cu participarea HBO România. Co-producători: Hai-Hui Entertainment, Chouchkov Brothers, Cor Leonis Films. În cinematografele din România filmul va rula din 27 februarie.

Andreea Costea

This post was written by:

- who has written 4247 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Mai crezi și acum că votul tău nu contează?

Acum, când niște „oameni în alb” au venit la tine în curte și ți-au omorât porcul promițându-ți bani la sfântu’ așteaptă, când ai văzut cu ochii tăi, oameni nevinovați, loviți cu bestialitate și gazați de jandarmi aflați în subordinea oamenilor din PSD, acum, mai crezi că votul tău nu contează?
Cum s-a ajuns la asta, cu un guvern care a mărit salarii și pensii (este drept, înghițite într-o bună parte de creșterea prețurilor, de mărirea ratelor la bancă) care are o creștere economică istorică, etc? Să fi ajuns românii la un nivel la care nu mai pot fi cumpărați atât de simplu și nu acceptă marea mită națională. „Vă dăm niște bani în plus, dar lăsați-ne și pe noi să ne scoatem hoții din pușcării, să furăm în continuare”. Toate astea s-ar mai fi întâmplat dacă ați fi ieșit la vot? Iar cei care ați votat PSD, ați votat pentru ca vouă sau celorlalți, oameni simpli și cinstiți, să li se ia porcul din curte sau copiii, părinții, nepoții, plecați în pribegie pentru o bucată de pâine mai bună, să fie bătuți cu bestialitate pentru simplul fapt că vor să aibă unde se întoarce, când tot exilul ăsta economic se va trermina? Ați votat pentru asta? Dacă da, înseamnă că meritați tot ce vi se întâmplă!

Citește mai mult