Categorized | Oradea

Biserica cu Lună va fi renovată până la sfârșitul lui iunie!

biserica patratPentru că dorește reabilitarea, restaurarea şi introducerea în circuitul turistic a Bisericii cu Lună, a Bisericii Romano-Catolice din Cetatea Oradea și a Bisericii Reformate de pe strada Primăriei, municipalitatea desfășoară, în colaborare cu Parohia ortodoxă din Korosszegapati și mai multe biserici din Ungaria proiectul „Punți Crișene”.

Despre proiect au vorbit marți, 10 februarie, într-o conferință de presă care s-a ținut la Biserica cu Lună, viceprimarul Mircea Mălan, și reprezentanții Direcției de Management Proiecte cu Finanțare Internațională (DMPFI), Marius Moș, manager de proiect – Ioan Ciorba, expert tehnic al proiectului pentru toate cele 5 lucrări – Eugen Bauer, responsabil financiar – Eugen Negruţiu, preot paroh Biserica cu Luna – Teodor Cristea, preot reformat – Herdean Gyongyi, reprezentant constructor – inginer-şef Ionuţ Bota.

Obiectivele părții române în cadrul proiectului „Punți Crișene – Proiect de promovare a ecumenismului regional în Bihor Hajdu-Bihar” sunt reabilitarea, restaurarea şi introducerea în circuitul turistic a Bisericii cu Lună (inclusiv a Bisericilor Buna Vestire și Sf. Duh Mângâietorul), a Bisericii Romano-Catolice din Cetatea Oradea și a Bisericii Reformate de pe strada Primăriei (Oraşul Nou).

În deschiderea conferinței, viceprimarul Mircea Mălan a spus:

„Avem în desfășurare un proiect foarte important, ale cărui beneficii se vor răsfrânge atât asupra enoriașilor care participă la slujba religioasă, dar ele se vor reflecta și în modul de valorificare a potențialului turistic pe care îl are orașul.

Realizarea acestui proiect este în sine o dovadă de ecumenism confesional, unde toleranța și respectul reciproc sunt acasă. În urma discuțiilor purtate cu constructorul, avem certitudinea că lucrările se vor finaliza până la data de 30 iunie 2015, chiar mai repede de acest termen”.

În ceea ce privește Biserica cu Lună, lucrările vizează, pe lângă înlocuirea vitraliilor, și lucrări de rezistenţă şi consolidare, precum şi o serie de intervenţii pentru realizarea unui drenaj subteran perimetral al bisericii, reabilitarea sistemului de canalizare pluvială de-a lungul perimetrului clădirii, desfacerea mobilierului istoric al bisericii şi pregătirea lui pentru conservare şi restaurare, realizarea unei porți de acces dinspre str. Traian Moşoiu, dar și amenajarea în Corpul C a unui muzeu memorial dedicat episcopului Roman Ciorogariu.

Vitralii din 18.000 de piese

Întrucât se urmăreşte deschiderea corului şi turnului bisericii accesului vizitatorilor şi turiştilor, aici s-au început lucrări de desfacere tencuieli, pardoseli, curăţare ziduri. Acestea vor fi continuate cu operaţiuni de schimbare a scărilor de lemn care permit urcarea în turn şi cu montarea unui perete de sticlă în jurul mecanismului care indică fazele lunii.

Partenerii din Ungaria ai Municipiului Oradea în cadrul acestui proiect sunt: Korosszegapati Roman Ortodox Parokia (Parohia ortodoxă din Korosszegapati – Apateu), Hajdúböszörmény-Kálvin téri Református Egyházközség (Biserica Reformată – Calvină din Hajdúböszörmény) și Orosházi Római Katolikus templom Jesus Szive Plebania (Biserica romano-catolică din Oroshaza).

„Un lucru pozitiv este că am identificat unele economii realizate în cadrul acestui proiect, este vorba de aproximativ 200.000 euro, bani pe care îi vom îndrepta către un alt proiect care are nevoie de fonduri.”

a spus directorul DMPFI, Marius Moș.

Unele dintre cele mai frumoase părți ale Bisericii cu Lună, cele mai sensibile și grele lucrări, vitraliile, sunt realizate de expertul Amalia Verzea în Italia. Potrivit preotului paroh Teodor Cristea, expert Amalia Verzea este la origine o orădeancă, căsătorită chiar la Biserica cu Lună. Trebuie precizat că un singur vitraliu, cu o dimensiune de 4/1,30 m, se compune din cca 18.000 de piese, a căror îmbinare este o muncă foarte specială și migăloasă.

Din cele 15 vitralii cuprinse în proiect, au fost montate până în prezent două (în partea frontală a bisericii), un număr de alte patru fiind în momentul de faţă în lucru, urmând a se monta în cel mai scurt timp.

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4410 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Iranul, butoiul cu pulbere al Orientului!

Modul de acțiune al Iranului pare a fi copiat după cel rusesc. Deși știau clar că au încălcat legea încercând să livreze petrol unui stat care se afla în embargou, au reacționat violent sechestrând o navă britanică și punând în pericol întreaga securitate a strâmtorii Ormuz pe unde tranzitează o treime din petrolul transportat pe cale maritimă în toată lumea. Atacul cu drone s-a făcut prin intermediari, neasumat, la fel cum a făcut Putin când a anexat Crimeea, utilizând militari „anonimi” fără însemnele țării. Retorica internațională a ministrului Iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, și a președintelui Hassan Rouhani pare a fi copiată după cea utilizată de Vladimir Putin și Sergey Lavrov.

Citește mai mult