Categorized | Oradea

(Foto) Cum va arăta pietonala prelungită pe Vasile Alecsandri!

Așa cum anunță de câțiva ani, Primăria Oradea va prelungi pietonala, aceasta urmând a se întinde de la magazinul Crișul până la Cetate. Pentru aceasta urmează să se reabiliteze Piața Ferdinand, Piața Unirii iar strada Vasile Alecsandri, cea care trece pe lângă pasajul Vulturul Negru spre Parcul 1 Decembrie, trebuie transformată în pietonală. Proiectul pentru strada Alecsandri a fost deja aprobat de Consiliul Local, urmând a se depune cerere de finanțare la ADR Nord-Vest.

Valoare proiectului „Reabilitare, modernizare strada Vasile Alecsandri, inclusiv prin refacerea rețelei de iluminat public și dotarea cu mobilier urban” este de peste 19,7 milioane de lei cu TVA.

„Chiar astăzi vom depune la Agenția de Dezvoltare Regională Nord-Vest cererea de finanțare pentru reabilitarea străzii Vasile Alecsandri și Pieței Ferdinand. Vom vedea, în funcție de răspunsul primit, dacă vom începe sau nu lucrările la Vasile Alecsandri.

Dacă vom primi finanțare, va trebui să executăm lucrările în acest an, iar dacă nu vom primi finanțare, vom depune o nouă cerere pe sesiunea 2014 – 2020. În ceea ce privește consolidarea Podului Ferdinand, am dat drumul la licitație, pentru că dacă nu vom obține finanțare europeană, vom realiza lucrările din bugetul local”

a spus viceprimarul Mircea Mălan.

Fără cabluri suspendate!

Pe strada Vasile Alecsandri se va realiza o canalizație tehnică de 1,5/1,5 m. pe mijlocul străzii, canalizație în care se vor introduce toate cablurile deținătorilor de cablu, inclusiv Electrica.

S-a optat pentru această variantă pentru că un canal tehnic vizitabil oferă posibilitatea de a interveni ori de câte ori este nevoie, fără a compromite pavajul. Rațiunea realizării acestui canal este atât una de ordin practic, cât și estetic.

Astfel, pe strada Vasile Alecsandri va exista un spațiu pietonal, care va oferi posibilitatea celor care trec pe acolo să admire arhitectura clădirilor.

„În cadrul acestui proiect, aproximativ 300.000 euro sunt prevăzuți pentru achiziția marchizelor cu dublă destinație. La fiecare din aceste marchize, în subteran sunt prevăzute canalele tehnice, astfel încât administratorul terasei se poate folosi de apă curentă sau de curent electric. E important de știut, că aceste marchize se vor monta doar în funcție de cerere.

Astfel, pe perioada sezonului nefavorabil, strada Vasile Alecsandri va fi complet pietonală. Nu se vor mai folosi, așa cum de multe ori se putea vedea pe str. Republicii – pietonal, acele contragreutăți inestetice din beton care asigurau echilibrul umbrelelor.

Strada are 13 m lățime, care vor fi împărțiți astfel: pe partea stângă înspre Pasajul Vulturul Negru – 2 m. sunt destinați zonei pietonale, apoi 4 m sunt prevăzuți pentru amplasarea marchizelor, după care vine un spațiu de 4 m care va fi folosit pentru alimentarea teraselor, dar și pentru acces Salvare, Pompieri, apoi iar 2, 5 m de zonă pietonală. În final strada va avea un aspect urban de calitate”

a completat viceprimarul Mircea Mălan.

La intrarea pe strada Vasile Alecsandri – intersecție cu Pasajul Vulturul Negru se va amenaja un curs de apă circular, care va fi realizat din piatră.

Pe strada Vasile Alecsandri se va lucra totodată la cele 11 racorduri de termoficare.

Inițial, au existat trei variante de amenajare a străzii. Acestea au fost analizate de subcomisiile din cadrul Comisiei de urbanism, care în final au votat în unanimitate această ultimă variantă descrisă mai sus.

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4363 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Cum să iei de proști 200.000 de orădeni!

Un oraș de proști. Asta cred despre orădeni atât miticii de la Tarom cât și conducerea Aeroportului, incompetenți puși acolo pe un singur criteriu, carnetul de membru de partid! Un oraș de proști pe care poți să îi duci de nas distribuind presei un fake news pe care să-l rostogolească în ziarele lor și pe rețelele de socializare.
Aeroportul din Oradea este la un pas de a deveni un fânaț pe care să mai pască doar vitele și oile țăranilor din zonă. Din marea realizare a alianței UDMR-PSD-ALDE care conduce județul a mai rămas doar o rută de zbor spre București pe care cei de la Tarom au scumpit-o atât de tare încât nu va mai zbura nici dracu din Oradea. În acest context, cei vinovați, atât marionetele politice cât și cei care le-au pus acolo, în loc să explice cum s-a ajuns la situația de față și ce fac pentru a schimba lucrurile, trimit presei fake-news-uri în care se ceartă cu primarul Ilie Bolojan.

Citește mai mult