Categorized | Oradea

(Foto) Cum va arăta pietonala prelungită pe Vasile Alecsandri!

Așa cum anunță de câțiva ani, Primăria Oradea va prelungi pietonala, aceasta urmând a se întinde de la magazinul Crișul până la Cetate. Pentru aceasta urmează să se reabiliteze Piața Ferdinand, Piața Unirii iar strada Vasile Alecsandri, cea care trece pe lângă pasajul Vulturul Negru spre Parcul 1 Decembrie, trebuie transformată în pietonală. Proiectul pentru strada Alecsandri a fost deja aprobat de Consiliul Local, urmând a se depune cerere de finanțare la ADR Nord-Vest.

Valoare proiectului „Reabilitare, modernizare strada Vasile Alecsandri, inclusiv prin refacerea rețelei de iluminat public și dotarea cu mobilier urban” este de peste 19,7 milioane de lei cu TVA.

„Chiar astăzi vom depune la Agenția de Dezvoltare Regională Nord-Vest cererea de finanțare pentru reabilitarea străzii Vasile Alecsandri și Pieței Ferdinand. Vom vedea, în funcție de răspunsul primit, dacă vom începe sau nu lucrările la Vasile Alecsandri.

Dacă vom primi finanțare, va trebui să executăm lucrările în acest an, iar dacă nu vom primi finanțare, vom depune o nouă cerere pe sesiunea 2014 – 2020. În ceea ce privește consolidarea Podului Ferdinand, am dat drumul la licitație, pentru că dacă nu vom obține finanțare europeană, vom realiza lucrările din bugetul local”

a spus viceprimarul Mircea Mălan.

Fără cabluri suspendate!

Pe strada Vasile Alecsandri se va realiza o canalizație tehnică de 1,5/1,5 m. pe mijlocul străzii, canalizație în care se vor introduce toate cablurile deținătorilor de cablu, inclusiv Electrica.

S-a optat pentru această variantă pentru că un canal tehnic vizitabil oferă posibilitatea de a interveni ori de câte ori este nevoie, fără a compromite pavajul. Rațiunea realizării acestui canal este atât una de ordin practic, cât și estetic.

Astfel, pe strada Vasile Alecsandri va exista un spațiu pietonal, care va oferi posibilitatea celor care trec pe acolo să admire arhitectura clădirilor.

„În cadrul acestui proiect, aproximativ 300.000 euro sunt prevăzuți pentru achiziția marchizelor cu dublă destinație. La fiecare din aceste marchize, în subteran sunt prevăzute canalele tehnice, astfel încât administratorul terasei se poate folosi de apă curentă sau de curent electric. E important de știut, că aceste marchize se vor monta doar în funcție de cerere.

Astfel, pe perioada sezonului nefavorabil, strada Vasile Alecsandri va fi complet pietonală. Nu se vor mai folosi, așa cum de multe ori se putea vedea pe str. Republicii – pietonal, acele contragreutăți inestetice din beton care asigurau echilibrul umbrelelor.

Strada are 13 m lățime, care vor fi împărțiți astfel: pe partea stângă înspre Pasajul Vulturul Negru – 2 m. sunt destinați zonei pietonale, apoi 4 m sunt prevăzuți pentru amplasarea marchizelor, după care vine un spațiu de 4 m care va fi folosit pentru alimentarea teraselor, dar și pentru acces Salvare, Pompieri, apoi iar 2, 5 m de zonă pietonală. În final strada va avea un aspect urban de calitate”

a completat viceprimarul Mircea Mălan.

La intrarea pe strada Vasile Alecsandri – intersecție cu Pasajul Vulturul Negru se va amenaja un curs de apă circular, care va fi realizat din piatră.

Pe strada Vasile Alecsandri se va lucra totodată la cele 11 racorduri de termoficare.

Inițial, au existat trei variante de amenajare a străzii. Acestea au fost analizate de subcomisiile din cadrul Comisiei de urbanism, care în final au votat în unanimitate această ultimă variantă descrisă mai sus.

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4385 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Iranul, butoiul cu pulbere al Orientului!

Modul de acțiune al Iranului pare a fi copiat după cel rusesc. Deși știau clar că au încălcat legea încercând să livreze petrol unui stat care se afla în embargou, au reacționat violent sechestrând o navă britanică și punând în pericol întreaga securitate a strâmtorii Ormuz pe unde tranzitează o treime din petrolul transportat pe cale maritimă în toată lumea. Atacul cu drone s-a făcut prin intermediari, neasumat, la fel cum a făcut Putin când a anexat Crimeea, utilizând militari „anonimi” fără însemnele țării. Retorica internațională a ministrului Iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, și a președintelui Hassan Rouhani pare a fi copiată după cea utilizată de Vladimir Putin și Sergey Lavrov.

Citește mai mult