Categorized | Cultură

„De ce eu?”, inspirat de cazul Panait și filmat la Oradea, va fi proiectat marţi la Filarmonică, în prezenţa echipei!

Unul dintre cele mai așteptate filme ale anului, „De ce eu?”, în regia lui Tudor Giurgiu, parțial filmat la Oradea, va avea două proiecții de gală pentru orădeni marți, 24 februarie, de la ora 19.00, la Filarmonica de Stat, iar de la 20.00, la Cinema Palace. Publicul va avea ocazia să-i întâlnească și să le pună întrebări regizorului Tudor Giurgiu și actorilor Emilian Oprea, Mihai Constantin, Andreea Vasile și Alin Florea. Invitat special la seara de gală va fi și fostul procuror Alexandru Lele, unul dintre protagoniștii cazului controversat care a inspirat filmul.

Biletele pentru proiecția de la Filarmonica de Stat pot fi cumpărate în avans, începând din 18 februarie, în rețeaua Bilet.ro, iar de la casieria instituției, doar în ziua galei, de la ora 16.00. „De ce eu?” a avut premiera mondială la Festivalul de la Berlin și rulează în cinematografe din 27 februarie. În Oradea, poate fi vizionat din 27 februarie la Cortina Digiplex și Cinema Palace – Lotus Center.

„De ce eu?” a fost parțial filmat la Oradea, orașul în care Alexandru Lele activa ca procuror când lui Cristian Panait i-a fost încredințat dosarul său, pentru presupuse fapte de corupție și sustragere de documente.

Lele dispusese arestarea lui Adrian Tarău, fiul prefectului de Bihor, sub acuzația de complicitate la contrabandă cu produse petroliere. Panait însă a refuzat să-l pună sub învinuire pe Lele, în lipsa unor probe concludente, iar la nici o lună de la primirea cazului s-a sinucis, la 29 de ani.

„Într-un astfel de climat, gestul lui Lele de a aresta pe cineva de la nivel înalt pentru contrabandă era absolut singular și trebuia pedepsit exemplar. „Sistemul” i-a pasat responsabilitatea tânărului procuror Panait care, în scurt timp, s-a văzut pus în fața unei alegeri morale esențiale”

declară Tudor Giurgiu. La Oradea, echipa filmului a refăcut minuțios scena percheziției în casa lui Alexandru Lele, după înregistrările difuzate atunci de o televiziune locală.

„E o scenă foarte puternică, pe care am ținut să o reconstitui fidel”

adaugă regizorul.

Kafka ajunge în România post-comunistă

Personajul inspirat de Panait este jucat de Emilian Oprea, actor la Teatrul „Maria Filotti” din Brăila, aflat la debut în rol principal într-un lungmetraj de cinema, iar cel inspirat de Lele, de actorul Alin Florea. Distribuția este completată de actorii Mihai Constantin, Andreea Vasile, Dan Condurache, Liviu Pintileasa, Mihai Smarandache, Alin Florea, Lucreția Mandric, Sore Mihalache, Ionuț Caras, Virgil Ogășanu. Loredana Novak și Tudor Giurgiu semnează scenariul filmului.

Cel de-al treilea lungmetraj al lui Tudor Giurgiu a fost apreciat de presa internațională la Berlin. „Kafka ajunge în România post-comunistă”, scrie publicația americană „The Hollywood Reporter”, descriind filmul ca fiind „atractiv vizual și solid realizat”. „Un thriller politic românesc rar”, titrează Cineuropa.org, considerând că De ce eu? va avea un impact asupra spectatorilor români și a celor din fostele țări comuniste, afectate de corupția generalizată.

„De ce eu?” este produs de Libra Film, cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei, Bulgarian National Film Center, Eurimages, Programul MEDIA și SEE Cinema Network, cu participarea HBO România. Co-producători: Hai-Hui Entertainment, Chouchkov Brothers, Cor Leonis Films.

În România, filmul este distribuit de RO Image 2000, în colaborare cu Transilvania Film. Eveniment organizat cu sprijinul Primăriei Municipiului Oradea.

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4348 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Cum să iei de proști 200.000 de orădeni!

Un oraș de proști. Asta cred despre orădeni atât miticii de la Tarom cât și conducerea Aeroportului, incompetenți puși acolo pe un singur criteriu, carnetul de membru de partid! Un oraș de proști pe care poți să îi duci de nas distribuind presei un fake news pe care să-l rostogolească în ziarele lor și pe rețelele de socializare.
Aeroportul din Oradea este la un pas de a deveni un fânaț pe care să mai pască doar vitele și oile țăranilor din zonă. Din marea realizare a alianței UDMR-PSD-ALDE care conduce județul a mai rămas doar o rută de zbor spre București pe care cei de la Tarom au scumpit-o atât de tare încât nu va mai zbura nici dracu din Oradea. În acest context, cei vinovați, atât marionetele politice cât și cei care le-au pus acolo, în loc să explice cum s-a ajuns la situația de față și ce fac pentru a schimba lucrurile, trimit presei fake-news-uri în care se ceartă cu primarul Ilie Bolojan.

Citește mai mult