Categorized | Internaţional

Justiţia, lăudată în presa internaţională. România pare, în sfârşit, serioasă în stârpirea corupţiei!

Săptămâna trecută două publicaţii importante, citate de Mediafax, au abordat problema corupţiei în România din perspective diferite dar, ambele, pozitive. Reuters a citat-o pe şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi, care a spus că deşi presiunea politicienilor asupra procurorilor este mai mare şi rezistenţa acestora a crescut iar BBC a scris că România pare să devină, în sfârşit, serioasă în combaterea crimei organizate, la opt ani de la aderarea la UE şi la 13 ani de la înfiinţarea DNA.

Fosta jucătoare de baschet, în vârstă de 41 de ani, nu pare îngrijorată, de atacurile politicienilor, notează Reuters. „Rezistenţa procurorilor la asemenea presiuni a crescut”, a declarat cel mai tânăr procuror general din istoria României şi prima femeie care a deţinut acest post, anterior. „Presiunea va continua atât timp cât investgăm asemenea cazuri”, a spus ea.

În opinia sa, „este important ca membrii clasei politice să ajungă la o anumită maturitate politică şi să înţeleagă că tot ceea ce vor procurorii este adevărul, în cazuri, şi că nu avem alte interese”, a subliniat Kovesi.

Reuters mai scrie că DNA se bucură de un succes atât de mare în ţară, încât echipaje de televiziune sunt staţionate permanent în faţa instituţiei, aşteptând următorul politician, om de afaceri sau judecător vizat.

Încrederea în DNA de două ori mai mare decât în Guvern!

DNA a obţinut 1.138 de de condamnări anul trecut, investigând şi obţinând condamnarea unor oameni despre care cândva se credea că erau de neatins.

România a început să implementeze reforme în sistemul său judiciar în 2004 – când independenţa magistraţilor a fost garantată pentru prima dată -, pe când aspira să adere la Uniunea Europeană (UE). Procurorii au câştigat experienţă, în timp ce politicienii se plângeau în presă de „vânătoare de vrăjitoare”. În prezent, DNA se bucură de un adevărat cult în rândul tinerilor şi are un nivel de încredere de două ori mai mare decât Guvernul, scrie Reuters.

Ultimul raport prezentat de către Comisia Europeană (CE) în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV) a lăudat sistemul judiciar al României, însă a notat existenţa unor probleme în special în Parlament, care încuviinţează investigarea membrilor săi. Luna aceasta, Legisativul a blocat investigarea lui Varujan Vosganian, fost ministru al Economiei.

Legile sunt modificate constant şi există unele îngrijorări că unele modificări ar putea afecta sau chiar bloca reforma judiciară”, a declarat Kovesi pe această temă pentru Reuters, referindu-se la încercări de consolidare a imunităţii parlamentare sau de slăbire a sistemului judiciar.

România este pe calea cea bună şi trebuie să o continue

România pare să devină, în sfârşit, serioasă în combaterea crimei organizate, la opt ani de la aderarea la UE şi la 13 ani de la înfiinţarea DNA, comentează şi BBC News Online.

România este pe calea cea bună şi trebuie să o continue”, a declarat prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans luna trecută, comentând ultimele informaţii din România cu privire la combaterea corupţiei. „Combaterea corupţiei rămâne cea mai mare provocare şi principala pioritate”, a adăugat el.

Mecanismul de Cooperare şi Verificare a fost înfiinţat în 2007 pentru monitorizarea reformei judiciare şi a luptei împotriva corupţiei în Românie şi Bulgaria. Informaţiile pozitive sunt cruciale pentru ca România să fie primită în Schengen.

„În doar trei ani, ambele partide mari – Portocaliii (democrat-liberalii) şi Roşii (social-democraţii) – au fost înfrânte în alegeri”, afirmă analistul Alina Mungiu-Pippidi. Rezultatul este că ceea ce ea numeşte „mafia transpartinică” ce conducea ţara, distribuia contracte ce implicau sume uriaşe de bani europeni, evita taxele şi cumpăra procurori şi judecători, este dezorganizată.

La fel de important, afirmă ea, este caracterul lui Klaus Iohannis, preşedintele ales în noiembrie. Ca un outsider în politică, el nu este un girant al înţelegerilor secrete între marile partide, care au dominat politica românească timp de 25 de ani.

BBC face şi o scurtă trecere în revistă a ultimelor cazuri anchetate de DNA. O condamnare tipică a fost cea a Monicăi Ridzi, în vârstă de 37 de ani, fost ministru al Sporturilor şi Tineretului. Chiar şi favorita fostului preşedinte Traian Băsescu, Elena Udrea – supranumită „blonda preşedintelui” – , se află sub investigaţie. Ultimele ţinte ale DNA includ rudele premierului social-democrat Victor Ponta – mama, sora şi cumnatul acestuia, Iulian Herţanu.

This post was written by:

- who has written 4394 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Iranul, butoiul cu pulbere al Orientului!

Modul de acțiune al Iranului pare a fi copiat după cel rusesc. Deși știau clar că au încălcat legea încercând să livreze petrol unui stat care se afla în embargou, au reacționat violent sechestrând o navă britanică și punând în pericol întreaga securitate a strâmtorii Ormuz pe unde tranzitează o treime din petrolul transportat pe cale maritimă în toată lumea. Atacul cu drone s-a făcut prin intermediari, neasumat, la fel cum a făcut Putin când a anexat Crimeea, utilizând militari „anonimi” fără însemnele țării. Retorica internațională a ministrului Iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, și a președintelui Hassan Rouhani pare a fi copiată după cea utilizată de Vladimir Putin și Sergey Lavrov.

Citește mai mult