Categorized | Eveniment

„Sufletul satului românesc” în imagini la Euro Foto Art!

Din 25 februarie, Galeria „Euro Foto Art” va găzdui o valoroasă expoziţie de artă fotografică care cuprinde lucrările artiştilor Constantin Dancoglu şi Gheorghe Petrila. Vor fi expuse 105 fotografii alb-negru şi color, care prezintă într-un mod inedit frumuseţea satului românesc.

Imaginile au fost fotografiate în diferite zone etnografice renumite ale României, cu ocazia unor deplasări de creaţie şi a unor tabere de creaţie etnografice.

În pofida transformărilor socio-economice şi spirituale, survenite în a doua jumătate a secolului XX, satul românesc a trecut pragul mileniului III păstrând încă o buna parte din valorile etice şi estetice care i-au prelungit existenţa de-a lungul secolelor.

Cei doi autori ai expoziţiei, fascinaţi de lumea satului, fără a avea pretenţia realizării unui documentar etnografic, au surprins, în ultimii ani, în câteva zone etno-folclorice (Bihor, Maramureş, Bistriţa-Năsăud, Vâlcea) chipuri de oameni, bătrâni, copii şi adolescenţi, privitori în trecut, prezent ori viitor, îmbrăcaţi în veşminte de lucru sau de sărbătoare, întru respect pentru tradiţiile înaintaşilor.

Au surprins biserici de lemn şi troiţe reprezentând repere spirituale ale crediţtei creştine precum şi ocupaţii agro-pastorale şi meşteşuguri tradiţionale.

Nu lipsesc din expoziţie simboluri ale ceremonialului de nuntă, secvenţe din obiceiurile de Crăciun şi Anul Nou, precum şi din sărbătoarea de vară „Sânzienele”.

Vernisajul va avea loc miercuri, 25 februarie de la ora 18:00. Lucrările vor fi prezentate de Ramona Novicov şi Crăciun Parasca iar momentele muzicale vor fi oferite de soliştii de muzică populară Ioana Urs şi Adrian Ştiube.

Expoziţia, organizată în parteneriat cu Biblioteca Judeţeană „Gheorghe Şincai”, sub patronajul Consiliului Judeţean Bihor, va rămâne la dispoziţia publicului vizitator până la data de 07 martie. Intrarea este liberă.

Andreea Costea

This post was written by:

- who has written 4337 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Cum să iei de proști 200.000 de orădeni!

Un oraș de proști. Asta cred despre orădeni atât miticii de la Tarom cât și conducerea Aeroportului, incompetenți puși acolo pe un singur criteriu, carnetul de membru de partid! Un oraș de proști pe care poți să îi duci de nas distribuind presei un fake news pe care să-l rostogolească în ziarele lor și pe rețelele de socializare.
Aeroportul din Oradea este la un pas de a deveni un fânaț pe care să mai pască doar vitele și oile țăranilor din zonă. Din marea realizare a alianței UDMR-PSD-ALDE care conduce județul a mai rămas doar o rută de zbor spre București pe care cei de la Tarom au scumpit-o atât de tare încât nu va mai zbura nici dracu din Oradea. În acest context, cei vinovați, atât marionetele politice cât și cei care le-au pus acolo, în loc să explice cum s-a ajuns la situația de față și ce fac pentru a schimba lucrurile, trimit presei fake-news-uri în care se ceartă cu primarul Ilie Bolojan.

Citește mai mult