Categorized | Religie/Culte

Lansare de carte la Librăria Gutenberg. În memoria fostului mitropolit al Banatului, Nicolae Corneanu

Librăria Gutenberg din Oradea a găzduit joi, 26 februarie, de la ora 17.00, o seară dedicată fostului mitropolit al Banatului, Nicolae Corneanu. Cu această ocazie a fost lansată şi cartea Ramonei Băluţescu – „Cazul Corneanu”, Banatul lui, Ecumenism ratat? Deşi evenimentul a fost dedicat unei feţe bisericeşti ortodoxe, printre cei prezenţi s-au numărat episcopul romano-catolic Böcskei László şi cel greco-catolic Virgil Bercea.

Lucrarea adună mai multe articole de presă, scrise pe portalul Oradea Press care fac referire la întâmplări din viaţa fostului mitropolit al Banatului, printre care şi episodul din 2008 când Nicolae Corneanu a fost la un pas de a fi dat afară din biserică pentru că se împărtăşise alături de reprezentanţi ai bisericilor din alte culte.

„Povestea din această carte este cea a jurnalistului care pune mâna pe lucruri. Noi nu avem pagini pe wikipedia, dar cei care au pagini acolo au linkuri spre materialele noastre şi tocmai de aceea cred că este important ca cineva să consemneze istoria.

Mi s-a reproşat că pentru a publica această carte nu am cerut binecuvântarea Bisericii ortodoxe. Vreau să vă spun că n-o să cer niciodată binecuvântarea vreunei biserici pentru a publica o carte”

a spus Ramona Băluţescu.

Printre cei care au vorbit despre carte s-a numărat şi Ioan Moldovan, directorul Revistei Familia.

„Citind cartea, ne vom da seama că ne întâlnim cu o conştiinţă trează. Dincolo de calităţile de publicist, Ramona are o anumită verticalitate a conştiinţei şi un important spirit justiţiar. Are curajul de a spune unor lucruri pe nume”

a spus Moldovan, care a fost apoi completat de Böcskei László.

„Şi eu m-am împărtăşit cu borş de urzici?”

Episcopul romano-catolic a vorbit despre ceea ce e perceput ca anormalitate de unii, dar care ar trebui să devină normalitate.

„Suntem aici, catolici, reformaţi, şi nu numai, să îl cinstim pe un ortodox. Mulţi ar spune că asta e o anormalitate, dar cred că această anormalitate este de fapt normalitatea care trebuie dusă mai departe”

a spus Böcskei László.

Episcopul greco-catolic Virgil Bercea, cel care a scris cuvântul înainte al cărţii, a povestit un episod pe care l-a trăit în 2008, când Nicolae Corneanu a fost pus la zid pentru că „s-a împărtăşit cu ereticii”.

„Bartolomeu Anania se întreba într-un material apărut în presă, „Cu ce s-a împărtăşit Corneanu, cu borş de urzici?”. Eu mă împărtăşisem cu Bartolomeu Anania chiar dacă eram greco-catolic şi pentru că îl cunoşteam bine i-am pus aceeaşi întrebare. „Şi eu m-am împărtăşit cu borş de urzici?”. A spus însă că a fost doar o metaforă”

a povestit Virgil Bercea.

Cartea poate fi cumpărată de la Biserica Franciscană Greco-Catolică din Oradea.

Evenimentul a fost organizat de Episcopia Română Unită cu Roma, Greco – Catolică, Oradea, publicaţia Oradea Press şi Asociaţia Caritas Eparhial Oradea.

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4327 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Cum să iei de proști 200.000 de orădeni!

Un oraș de proști. Asta cred despre orădeni atât miticii de la Tarom cât și conducerea Aeroportului, incompetenți puși acolo pe un singur criteriu, carnetul de membru de partid! Un oraș de proști pe care poți să îi duci de nas distribuind presei un fake news pe care să-l rostogolească în ziarele lor și pe rețelele de socializare.
Aeroportul din Oradea este la un pas de a deveni un fânaț pe care să mai pască doar vitele și oile țăranilor din zonă. Din marea realizare a alianței UDMR-PSD-ALDE care conduce județul a mai rămas doar o rută de zbor spre București pe care cei de la Tarom au scumpit-o atât de tare încât nu va mai zbura nici dracu din Oradea. În acest context, cei vinovați, atât marionetele politice cât și cei care le-au pus acolo, în loc să explice cum s-a ajuns la situația de față și ce fac pentru a schimba lucrurile, trimit presei fake-news-uri în care se ceartă cu primarul Ilie Bolojan.

Citește mai mult