Categorized | Cultură

O nouă premieră la Teatrul Regina Maria: „Uciderea ritualică a lui Gorge Mastromas”

A opta premieră a trupei „Iosif Vulcan”, spectacolul „Uciderea ritualică a lui Gorge Mastromas” va avea loc duminică, 1 martie, de la ora 19.00, în Sala Mare a Teatrului Regina Maria. Bine ancorată în realităţile lumii în care trăim, piesa se va rejuca pe 13 martie.

„Uciderea ritualică a lui Gorge Mastromas” este o piesă prin care trupa „Iosif Vulcan” îşi propune să ofere ceva nou şi inedit pe plan naţional.

„Deşi este prima colaborare cu această echipă artistică, cred că ea reprezintă cel mai mare câştig al acestei stagiuni. Regizorul Bobi Pricop este cunoscut la Oradea pentru că a participat la ultimele trei ediţii ale Festivalului de Teatru Scurt dar atât el cât şi scenograful Irina Moscu se află la prima colaborare cu Teatrul Regina Maria. Sunt tineri şi pe val amândoi şi sper că vom avea colaborări şi în următorii ani”

a spus, directorul artistic al Teatrului Regina Maria, Victoria Balint.

Punere în scenă a piesei nu a fost tocmai uşoară.

„Scris în 2013, textul are o structură dramatică deosebită care ne-a forţat să căutăm rezolvări scenice inedite. Este povestea unui om integru care se transformă într-un oligarh corupt într-o lume în care bunătatea este tot mai mult percepută ca laşitate”

a spus Bobi Pricop, regizorul piesei, într-o conferinţă de presă care a avut loc vineri, 27 februarie, la Teatrul Regina Maria.

Încărcată de simboluri şi cu o distribuţie de excepţie

Un alt aspect care ţine tot de structura piesei este modul în care au fost „comprimaţi” anii în care se desfăşoară povestea.

„Pentru acest lucru am încercat să apelăm la simboluri prin care să putem urmări evoluţia personajului din stare embrionară. Sperăm ca orădenii să fie deschişi”

a declarat şi Irina Moscu, cea care a asigurat scenografia piesei.

Deşi pare un spectacol abstract, echipa care s-a ocupat de el susţine contrariul.

„Spectacolul este ca un proces din care lipsesc judecătorii. M-aş bucura ca spectatorii să tragă cât mai multe concluzii în urma acestei piese”

a mai spus Bobi Pricop care s-a declarat încântat de colaborarea cu actorii orădeni.

Din distribuţie fac parte: Ioana Dragoş Gajdo, Mihaela Gherdan, Richard Balint, Pavel Sîrghi, Sorin Ionescu, Eugen Neag şi Alin Stanciu.

„Uciderea ritualică a lui Gorge Mastromas” este lucrarea dramaturgului şi scenaristului englez Dennis Kelly, fiind scrisă în 2013 şi jucată pentru prima dată în acelaşi an, la Royal Court Theatre din Londra, în regia lui Vicky Featherstone.

Pentru spectacolul de duminică, vineri, 27 martie, mai erau în vânzare doar 15 bilete din cele 120. Preţul biletului (unic) este de 30 de lei iar următoarea reprezentaţie va fi pe 13 martie.

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4408 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Iranul, butoiul cu pulbere al Orientului!

Modul de acțiune al Iranului pare a fi copiat după cel rusesc. Deși știau clar că au încălcat legea încercând să livreze petrol unui stat care se afla în embargou, au reacționat violent sechestrând o navă britanică și punând în pericol întreaga securitate a strâmtorii Ormuz pe unde tranzitează o treime din petrolul transportat pe cale maritimă în toată lumea. Atacul cu drone s-a făcut prin intermediari, neasumat, la fel cum a făcut Putin când a anexat Crimeea, utilizând militari „anonimi” fără însemnele țării. Retorica internațională a ministrului Iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, și a președintelui Hassan Rouhani pare a fi copiată după cea utilizată de Vladimir Putin și Sergey Lavrov.

Citește mai mult