Categorized | Cultură

O nouă premieră la Teatrul Regina Maria: „Uciderea ritualică a lui Gorge Mastromas”

A opta premieră a trupei „Iosif Vulcan”, spectacolul „Uciderea ritualică a lui Gorge Mastromas” va avea loc duminică, 1 martie, de la ora 19.00, în Sala Mare a Teatrului Regina Maria. Bine ancorată în realităţile lumii în care trăim, piesa se va rejuca pe 13 martie.

„Uciderea ritualică a lui Gorge Mastromas” este o piesă prin care trupa „Iosif Vulcan” îşi propune să ofere ceva nou şi inedit pe plan naţional.

„Deşi este prima colaborare cu această echipă artistică, cred că ea reprezintă cel mai mare câştig al acestei stagiuni. Regizorul Bobi Pricop este cunoscut la Oradea pentru că a participat la ultimele trei ediţii ale Festivalului de Teatru Scurt dar atât el cât şi scenograful Irina Moscu se află la prima colaborare cu Teatrul Regina Maria. Sunt tineri şi pe val amândoi şi sper că vom avea colaborări şi în următorii ani”

a spus, directorul artistic al Teatrului Regina Maria, Victoria Balint.

Punere în scenă a piesei nu a fost tocmai uşoară.

„Scris în 2013, textul are o structură dramatică deosebită care ne-a forţat să căutăm rezolvări scenice inedite. Este povestea unui om integru care se transformă într-un oligarh corupt într-o lume în care bunătatea este tot mai mult percepută ca laşitate”

a spus Bobi Pricop, regizorul piesei, într-o conferinţă de presă care a avut loc vineri, 27 februarie, la Teatrul Regina Maria.

Încărcată de simboluri şi cu o distribuţie de excepţie

Un alt aspect care ţine tot de structura piesei este modul în care au fost „comprimaţi” anii în care se desfăşoară povestea.

„Pentru acest lucru am încercat să apelăm la simboluri prin care să putem urmări evoluţia personajului din stare embrionară. Sperăm ca orădenii să fie deschişi”

a declarat şi Irina Moscu, cea care a asigurat scenografia piesei.

Deşi pare un spectacol abstract, echipa care s-a ocupat de el susţine contrariul.

„Spectacolul este ca un proces din care lipsesc judecătorii. M-aş bucura ca spectatorii să tragă cât mai multe concluzii în urma acestei piese”

a mai spus Bobi Pricop care s-a declarat încântat de colaborarea cu actorii orădeni.

Din distribuţie fac parte: Ioana Dragoş Gajdo, Mihaela Gherdan, Richard Balint, Pavel Sîrghi, Sorin Ionescu, Eugen Neag şi Alin Stanciu.

„Uciderea ritualică a lui Gorge Mastromas” este lucrarea dramaturgului şi scenaristului englez Dennis Kelly, fiind scrisă în 2013 şi jucată pentru prima dată în acelaşi an, la Royal Court Theatre din Londra, în regia lui Vicky Featherstone.

Pentru spectacolul de duminică, vineri, 27 martie, mai erau în vânzare doar 15 bilete din cele 120. Preţul biletului (unic) este de 30 de lei iar următoarea reprezentaţie va fi pe 13 martie.

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4326 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Cum să iei de proști 200.000 de orădeni!

Un oraș de proști. Asta cred despre orădeni atât miticii de la Tarom cât și conducerea Aeroportului, incompetenți puși acolo pe un singur criteriu, carnetul de membru de partid! Un oraș de proști pe care poți să îi duci de nas distribuind presei un fake news pe care să-l rostogolească în ziarele lor și pe rețelele de socializare.
Aeroportul din Oradea este la un pas de a deveni un fânaț pe care să mai pască doar vitele și oile țăranilor din zonă. Din marea realizare a alianței UDMR-PSD-ALDE care conduce județul a mai rămas doar o rută de zbor spre București pe care cei de la Tarom au scumpit-o atât de tare încât nu va mai zbura nici dracu din Oradea. În acest context, cei vinovați, atât marionetele politice cât și cei care le-au pus acolo, în loc să explice cum s-a ajuns la situația de față și ce fac pentru a schimba lucrurile, trimit presei fake-news-uri în care se ceartă cu primarul Ilie Bolojan.

Citește mai mult