Categorized | Cultură

Despre „România şi crizele Europei”, la Oradea, cu Emil Hurezeanu

Continuănd şirul de evenimente care l-au avut în prim plan pe universitarul Mihai Maci, Academia Civică şi Primăria Oradea va organiza joi, 5 martie, conferinţa ,,România şi crizele Europei”, susţinută de cunoscutul jurnalist Emil Hurezeanu.

Analist politic, scriitor și publicist român, Emil Hurezeanu a lucrat ca jurnalist în secția română a Radio Europa Liberă între 1983 şi 1994. După reîntoarcerea în România, s-a remarcat ca realizator de televiziune și comentator pe subiecte politice.

Activitatea sa în afara țării a avut rolul de a irita Securitatea. Familia sa a fost supravegheată ani la rând. Fratele său a fost bătut în închisoare sub pretextul că nu avea buletin, fiind eliberat abia după o săptămână, timp în care familia îl declarase decedat.

Mama sa a fost trimisă de două ori în Germania pentru a-l convinge să se întoarcă în țară sau, cel puțin, să nu mai scrie împotriva regimului, sfat pe care Hurezeanu nu îl va asculta, semnând în aprilie 1989 un apel colectiv pentru liberalizarea vieții culturale din România.

După terminarea facultății, în 1979, își adună poeziile în volumul „Lecția de anatomie”, apărut la Editura Dacia din Cluj și distins un an mai târziu cu Premiul de Debut al Uniunii Scriitorilor. În 1996 şi 1997 a publicat două volume de eseuri politice, „Între câine și lup” şi „Cutia Neagră”, pentru cel din urmă primind Premiul pentru Publicistică al Uniunii Scriitorilor din România.

Orădenii care vor să îl cunoască mai bine sunt invitaţi joi, 5 martie, de la ora 19.00, în sala mare a Primăriei Oradea unde scriitorul va susţine conferinţa ,,România şi crizele Europei”. Intrarea va fi gratruită.

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4361 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Cum să iei de proști 200.000 de orădeni!

Un oraș de proști. Asta cred despre orădeni atât miticii de la Tarom cât și conducerea Aeroportului, incompetenți puși acolo pe un singur criteriu, carnetul de membru de partid! Un oraș de proști pe care poți să îi duci de nas distribuind presei un fake news pe care să-l rostogolească în ziarele lor și pe rețelele de socializare.
Aeroportul din Oradea este la un pas de a deveni un fânaț pe care să mai pască doar vitele și oile țăranilor din zonă. Din marea realizare a alianței UDMR-PSD-ALDE care conduce județul a mai rămas doar o rută de zbor spre București pe care cei de la Tarom au scumpit-o atât de tare încât nu va mai zbura nici dracu din Oradea. În acest context, cei vinovați, atât marionetele politice cât și cei care le-au pus acolo, în loc să explice cum s-a ajuns la situația de față și ce fac pentru a schimba lucrurile, trimit presei fake-news-uri în care se ceartă cu primarul Ilie Bolojan.

Citește mai mult