Categorized | Cultură

Despre „România şi crizele Europei”, la Oradea, cu Emil Hurezeanu

Continuănd şirul de evenimente care l-au avut în prim plan pe universitarul Mihai Maci, Academia Civică şi Primăria Oradea va organiza joi, 5 martie, conferinţa ,,România şi crizele Europei”, susţinută de cunoscutul jurnalist Emil Hurezeanu.

Analist politic, scriitor și publicist român, Emil Hurezeanu a lucrat ca jurnalist în secția română a Radio Europa Liberă între 1983 şi 1994. După reîntoarcerea în România, s-a remarcat ca realizator de televiziune și comentator pe subiecte politice.

Activitatea sa în afara țării a avut rolul de a irita Securitatea. Familia sa a fost supravegheată ani la rând. Fratele său a fost bătut în închisoare sub pretextul că nu avea buletin, fiind eliberat abia după o săptămână, timp în care familia îl declarase decedat.

Mama sa a fost trimisă de două ori în Germania pentru a-l convinge să se întoarcă în țară sau, cel puțin, să nu mai scrie împotriva regimului, sfat pe care Hurezeanu nu îl va asculta, semnând în aprilie 1989 un apel colectiv pentru liberalizarea vieții culturale din România.

După terminarea facultății, în 1979, își adună poeziile în volumul „Lecția de anatomie”, apărut la Editura Dacia din Cluj și distins un an mai târziu cu Premiul de Debut al Uniunii Scriitorilor. În 1996 şi 1997 a publicat două volume de eseuri politice, „Între câine și lup” şi „Cutia Neagră”, pentru cel din urmă primind Premiul pentru Publicistică al Uniunii Scriitorilor din România.

Orădenii care vor să îl cunoască mai bine sunt invitaţi joi, 5 martie, de la ora 19.00, în sala mare a Primăriei Oradea unde scriitorul va susţine conferinţa ,,România şi crizele Europei”. Intrarea va fi gratruită.

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4410 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Iranul, butoiul cu pulbere al Orientului!

Modul de acțiune al Iranului pare a fi copiat după cel rusesc. Deși știau clar că au încălcat legea încercând să livreze petrol unui stat care se afla în embargou, au reacționat violent sechestrând o navă britanică și punând în pericol întreaga securitate a strâmtorii Ormuz pe unde tranzitează o treime din petrolul transportat pe cale maritimă în toată lumea. Atacul cu drone s-a făcut prin intermediari, neasumat, la fel cum a făcut Putin când a anexat Crimeea, utilizând militari „anonimi” fără însemnele țării. Retorica internațională a ministrului Iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, și a președintelui Hassan Rouhani pare a fi copiată după cea utilizată de Vladimir Putin și Sergey Lavrov.

Citește mai mult