Categorized | Oradea

Oradea şi Sînmartin vor să fuzioneze pentru prosperitate!

Anul trecut, Municipiul Oradea și comuna Sînmartin au inițiat procedura de fuziune a celor două localități. Pentru realizarea ei este nevoie de un referendum care va avea loc în data de 10 mai 2015, atât în Oradea, cât și în comuna Sînmartin. La baza deciziei luate de către cele două administrații stă faptul că se doreşte o dezvoltare mult mai rapidă și mai eficientă a zonei.

Detalii legate de organizarea referendumului, respectiv importanța acestuia, au fost prezentate de primarul Ilie Bolojan și primarul comunei Sînmartin în cadrul unei conferințe de presă la Primăria Oradea.

„În mod evident, fuziunea va aduce mari avantaje în anii următori locuitorilor din ambele localități și va fi un model, iar dacă va fi un model de succes, sunt sigur că, în următoarele cicluri electorale, orașul Oradea se poate dezvolta coordonat, în așa fel încât să realizăm fuziuni cu localitățile care au granițe cu Oradea în scopul creșterii prosperității locuitorilor din această regiune, pentru că altfel, în competiția globală în care suntem, separaţi vom fi mai slabi, iar uniți în mod clar vom fi mai puternici”

a declarat primarul Ilie Bolojan.

Avantajele fuziunii

Conform explicațiilor edilului, elementele obligatorii care conduc la dezvoltarea unei comunități, respectiv pilonii care stau la baza acestei fuziuni sunt: atragerea de investitori și investiții, punerea în valoare a atractivităților locale și punerea în valoare a forței de muncă, o infrastructură bună precum și servicii publice mai bune.

Primarul Ilie Bolojan a menționat că nicio localitate nu s-a dezvoltat cu o viteză mai mare decât alte localități dacă nu a oferit terenuri pentru dezvoltare industrială, comercială sau locativă. Municipiul Oradea a ajuns la o oarecare limită de dezvoltare și va consuma practic în următorii ani aproape toate terenurile pe care le are la dispoziție. De aceea, fuziunea cu Sînmartinul oferă terenuri suplimentare, pe care le deține atât Primăria, cât și locuitorii din Sînmartin și care vor fi puse la dispoziția celor care doresc să investească sau doresc să se dezvolte în Oradea, Sânmartin și județul Bihor.

Totodată, primarul din Oradea a explicat că fuziunea cu Sînmartinul va genera o populație mai mare, din care se va putea recruta forța de muncă, iar un alt element important pentru dezvoltare îl reprezintă infrastructura dezvoltată, precum și serviciile publice bune. Transportul integrat, în pregătire, între Oradea și Sînmartin va permite circulația oamenilor din Oradea către stațiuni, dinspre localitățile din comuna Sînmartin către locurile de muncă din Oradea, la școlile din Oradea, la costuri mult mai mici și în condiții mult mai bune.

Organizarea referendumului

Primarul comunei Sânmartin, Lucian Popuş, a prezentat detalii legate de organizarea referendumului, respectiv condițiile pe care ambele referendumuri trebuie să le îndeplinească pentru a putea fi validate.

Astfel, el a precizat că în data de 10 mai va avea loc referendumul, iar campania de informare a cetățenilor se va organiza în două etape: în perioada 9 martie – 15 aprilie se va derula campania de informare, iar în perioada 15 aprilie – 8 mai va avea loc campania de mobilizare la vot, urmând ca la ședințele consiliilor locale de la sfârșitul lunii martie să aibă loc votul pentru aprobarea calendarului de organizare a referendumului.

În această perioadă se vor constitui, în ambele unităţi administrativ teritoriale, birouri electorale de circumscripție, se vor organiza secții de votare, așa cum s-au organizat și la ultimele alegeri: 143 de secții în Oradea și 8 în Sînmartin, partidele care au reprezentanți în Consiliile Locale vor avea reprezentanți în birourile de circumscripție și în secțiile de votare. Totodată se va colabora cu Prefectura Bihor în vederea organizării, iar Tribunalul Bihor va numi președinții birourilor de circumscripție.

În cazul unui rezultat favorabil al referendumului, se va înainta Parlamentului României un proiect de lege privind fuziunea celor două localităţi, iar din 1 ianuarie 2016 va putea avea loc fuziunea prin absorbție cu Oradea.

Validate cu 30% prezenţă şi 25% pentru fuziune!

Lucian Popuș a prezentat și condițiile pe care ambele referendumuri trebuie să le îndeplinească pentru a putea fi validate.

Astfel, pentru ca referendumul să fie valid, trebuie ca minimum 30% din cetățenii cu drept de vot să se prezinte la vot. La nivelul municipiului Oradea, unde vorbim de un număr de 189.951 alegători, 30% înseamnă 56.985 persoane, iar la Sînmartin, unde sunt 8.171 alegători, 30% este 2.451 de persoane.

Cea de-a doua condiţie pentru ca referendumul să poată fi validat este ca 25% din cei înscriși în liste să voteze pentru fuziune. Aceasta înseamnă în Oradea 47.488, iar în Sînmartin 2.043 de voturi.

Lucian Popuș a arătat că cetățenii municipiului Oradea, respectiv cetățenii din comunele Sînmartin nu pot să se opună dezvoltării acestor localități, iar cetățenii din comună trebuie să fie conștienţi că fără municipiul Oradea proiectele de viitor nu vor putea fi realizate.

Primarul Ilie Bolojan a relatat că la nivelul celor două administrații locale au fost montate prismele informative, care se găsesc atât în Oradea cât și în comuna Sînmartin, în intersecțiile mai mari. Aceste prisme vor rămâne amplasate pe toată durata campaniei de informare.

Totodată, a fost realizat și un sondaj de opinie, atât în Oradea, cât și în Sînmartin. Sondajul a fost realizat la sfârșitul lunii februarie, iar centralizarea rezultatelor este în curs. Datele preliminare arată însă faptul că la nivelul municipiului Oradea referendumul nu este încă suficient cunoscut, dar intenția de vot este favorabilă în rândul celor care au auzit de referendum.

În ceea ce privește comuna Sînmartin, aici referendumul este cunoscut într-o proporție mai mare, de 2/3 din cetățeni doresc să se prezinte la vot, însă părerile sunt împărțite. Rezultatele în detaliu ale sondajului vor fi făcute publice săptămâna viitoare.

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4385 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Iranul, butoiul cu pulbere al Orientului!

Modul de acțiune al Iranului pare a fi copiat după cel rusesc. Deși știau clar că au încălcat legea încercând să livreze petrol unui stat care se afla în embargou, au reacționat violent sechestrând o navă britanică și punând în pericol întreaga securitate a strâmtorii Ormuz pe unde tranzitează o treime din petrolul transportat pe cale maritimă în toată lumea. Atacul cu drone s-a făcut prin intermediari, neasumat, la fel cum a făcut Putin când a anexat Crimeea, utilizând militari „anonimi” fără însemnele țării. Retorica internațională a ministrului Iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, și a președintelui Hassan Rouhani pare a fi copiată după cea utilizată de Vladimir Putin și Sergey Lavrov.

Citește mai mult