Categorized | Eveniment

Revoluţia din 1989 la Oradea, într-o expoziţie inedită!

Cu ocazia aniversării a 25 de ani de la Revoluţia din România, Asociaţia „Euro Foto Art” în parteneriat cu Revista „Nagyvárad” din Oradea, organizează miercuri, 25 martie, de la ora 18.00 expoziţia de fotografie „1989-1990 în alb şi negru”. Vor fi expuse 100 de fotografii alb-negru realizate de fotoreporterul orădean Marian Antal.

O parte din fotografiile expuse au fost realizate înaintea evenimentelor din decembrie 1989. Publicul vizitator va avea posibilitatea să descopere fotografiile realizate pentru ziarul „Fáklya” la diferite evenimente politice din perioada respectivă. Realizate în urmă cu un sfert de veac, imaginile prezintă fidel modul de viaţă al bihorenilor.

În expoziţie pot fi văzute fotografii inedite de la adunarea populară spontană din faţa clădirii Primăriei din 1989, şi fotografii cu cetăţenii care serveau cu ceai fierbinte militarii în termen aflaţi la datorie.

La fel de interesante sunt fotografiile care au surprins evenimentele din primele zile de după Revoluţie, convoaiele cu ajutoare sosite din diferite ţări ale Europei sau oamenii stând la rând pentru a cumpăra primele ziare „libere” locale, apărute în Oradea. Sunt expuse şi fotografii realizate despre primele evenimentele politice organizate în municipiul Oradea şi judeţul Bihor.

Vernisajul expoziţiei va avea loc miercuri, 25 martie 2015, la ora 18:00, la sediul Asociaţiei Euro Foto Art (Piaţa 1 Decembrie nr. 12). Vor rosti alocaţiuni scriitorul Gábor Varga şi Szücs László, directorul Revistei „Várad” şi iniţiatorul expoziţiei.

Momentele muzicale vor fi oferite de artiştii Thurzó Sándor József (violă) şi Lucian Maliţa (vioară). Expoziţia va fi deschisă oficial de către artistul fotograf Ştefan Tóth, preşedintele Asociaţiei „Euro Foto Art”.

Organizată în parteneriat cu Biblioteca Judeţeană „Gheorghe Şincai”, sub patronajul Consiliului Judeţean Bihor, expoziţia va rămâne gartuit la dispoziţia publicului vizitator până pe 07 aprilie 2015, în zilele de lucru între orele 08:00 – 19:00.

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4408 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Iranul, butoiul cu pulbere al Orientului!

Modul de acțiune al Iranului pare a fi copiat după cel rusesc. Deși știau clar că au încălcat legea încercând să livreze petrol unui stat care se afla în embargou, au reacționat violent sechestrând o navă britanică și punând în pericol întreaga securitate a strâmtorii Ormuz pe unde tranzitează o treime din petrolul transportat pe cale maritimă în toată lumea. Atacul cu drone s-a făcut prin intermediari, neasumat, la fel cum a făcut Putin când a anexat Crimeea, utilizând militari „anonimi” fără însemnele țării. Retorica internațională a ministrului Iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, și a președintelui Hassan Rouhani pare a fi copiată după cea utilizată de Vladimir Putin și Sergey Lavrov.

Citește mai mult