Categorized | Sanatate

Oameni cu suflete mari. Aparate care salvează vieţi, donate Spitalului Municipal din Oradea!

În ultimii ani, în Oradea, tot mai multe ONG-uri, fundaţii şi asociaţiile se implică în viaţa comunităţii punând umărul la tot mai multe proiecte sociale. Un exemplu îl reprezintă Clubul Rotary care, din 2000, sprijină aproape anual spitalele din judeţ. Ultima donaţie, aparatură în valoare de 86.000 de lei, a fost făcută Spitalului Municipal „Dr. Gavril Curteanu”.

Clubul Rotary a adunat banii necesari prin organizarea a două evenimente caritabile, la care s-a adăugat şi o donaţie substanţială primită din partea firmei Benvenuti. Primul proiect, în cadrul căruia s-au strâns 11.000 de lei, a fost concertul de caritate organizat în colaborare cu Filarmonica din Oradea. Cu ei s-a renovat, modernizat şi dotat spaţiul destinat şcolarizării şi recreerii copiilor internaţi pe o perioadă mai îndelungată, la secţia de neuropsihiatrie a Spitalului Municipal.

„În recuperarea neuropsihiatrică nu ajunge doar terapia medicamentoasă, aşa că avem trei colegi pe secţie, psiho-pedagogi, care fac zilnic diferite activităţi cu copiii. Era mare nevoie de dotarea acestui spaţiu poentru că avem 70-100 de internări pe lună, iar volumul de muncă este foarte mare”

a spus, în cadrul unei conferinţe de presă care a avut loc ieri, la Spitalul Municipal, Delia-Ioana Tegzeş de la compartimentul de neurologie şi psihiatrie pediatrică.

Microscop Leica de 45.000 de lei!

Al doilea proiect important finanţat de Rotary a fost achiziţionarea unui Microscop Leica dotat cu set de obiective, cameră foto digitală şi soft aferent. Banii necesari, 45.000 de lei, au fost strânşi prin intermediul Balului de caritate, organizat pe 13 decembrie 2014.

„Impactul acestui microscop este foarte mare pentru laboratorul nostru. Se poate face o captare a imaginilor şi o analizare pe monitor, de către mai mulţi specialişti, ceea ce duce la un diagnostic mai precis. Contează şi impactul pedagogic fiind un suport direct pentru cei care vor să înveţe”

a spus Florin Nicoriciu, medic la Laboratorul de Analize Medicale.

„Ne bucurăm mult că s-a gândit cineva şi la dotările din laborator, care sunt extrem de importante. Până acum lucram cu lamele pe care, după ce le analizam, le puneam la păstrare. Dacă voiam să vedem cum a evoluat situaţia trebuia să căutăm din nou acele lamele şi să le reanalizăm. Ele erau reanalizate pe rând, de mai mulţi specialişti. Acum lamela e vizualizată pe un ecran şi trei colegi o analizează în acelaşi timp.

Mai mult, imaginea poate fi trimisă direct la colgii de pe secţii şi poate fi stocată pentru viitoarele comparaţii. Dacă e un caz mai dificil poate fi trimis la alţi specialişti în alt spital sau în altă ţară. Am scăpat de acele zeci de kilograme de sticle, de lamele, pe care trebuia să le depozităm. Beneficiarii acestui microscop nu suntem doar noi, medicii, ci şi pacienţii noştri”.

a declarat dr. Gabriela Miculschi de la Secţia Clinică de Pediatrie a Spitalului Municipal.

Aparat ultraperformant de ventilaţie asistată

Şi medicii care lucrează la secţia Pneumologie – TBC au un motiv de bucurie. Cu ajutorul unei sponsorizări de 30.000 de lei, făcută de firma Benvenuti, Clubul Rotary a achiziţionat şi a donat Spitalului un aparat ultraperformant de ventilaţie asistată, de ultimă generaţie.

„Suntem printre primele spitale din ţară care beneficiază de un astfel de aparat. Bolnavul nu mai este intubat ca înainte ci este ventilat cu ajutorul unei simple măşti. Astfel, pacientul nu mai ajunge la terapie intensivă reducându-se mult riscul de complicaţii. Sunt situaţii în care secţiile de terapie sunt pline iar un aparat de acest fel salvează vieţile celor cu insuficienţă respiratorie. De el vor beneficia minim 150 de persoane pe lună”

a spus dr. Andrada Diana Florian, specialist în pneumologie.

Clubul Rotary speră ca în următoarea perioadă să strângă bani pentru un al doilea aparat, întrucât este nevoie de mai multe.

Managerul Spitalului Municipal, Elena Moldoveanu, le-a mulţumit, la rândul ei, reprezentanţilor Rotary.

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4363 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Cum să iei de proști 200.000 de orădeni!

Un oraș de proști. Asta cred despre orădeni atât miticii de la Tarom cât și conducerea Aeroportului, incompetenți puși acolo pe un singur criteriu, carnetul de membru de partid! Un oraș de proști pe care poți să îi duci de nas distribuind presei un fake news pe care să-l rostogolească în ziarele lor și pe rețelele de socializare.
Aeroportul din Oradea este la un pas de a deveni un fânaț pe care să mai pască doar vitele și oile țăranilor din zonă. Din marea realizare a alianței UDMR-PSD-ALDE care conduce județul a mai rămas doar o rută de zbor spre București pe care cei de la Tarom au scumpit-o atât de tare încât nu va mai zbura nici dracu din Oradea. În acest context, cei vinovați, atât marionetele politice cât și cei care le-au pus acolo, în loc să explice cum s-a ajuns la situația de față și ce fac pentru a schimba lucrurile, trimit presei fake-news-uri în care se ceartă cu primarul Ilie Bolojan.

Citește mai mult