Categorized | Cultură

Săptămâna viitoare, expoziţie inedită despre romi, la Oradea!

Organizat de Asociaţia Euro Foto Art, Salonul Naţional „Romii din România” s-a bucurat de peste 200 de fotografii alb-negru şi color, înscrise în concurs de artişti din România, Ungaria şi Ucraina. Orădenii pot viziona cele mai reuşite imagini, începând din 8 aprilie.

Încă din 2011 Asociaţia Euro Foto Art îşi propunea să organizeze acest proiect. La vremea respectivă s-a dorit un proiect naţional, cu organizarea unor saloane anuale de artă fotografică şi editarea unor albume de artă, în fiecare an urmând ca saloanele să fie dedicate unei alte naţionalităţi din ţara noastră.   În acest context au fost organizate saloanele naţionale şi editate albumele „Maghiarii din România” (2011), „Germanii din România” (2012), şi „Evreii din România” (2013).

„Romii din România” trebuia să fie organizat în anul 2014, dar acest lucru nu s-a realizat „din cauza unui parteneriat nereuşit cu Agenţia Naţională pentru Romi”, aşa cum a transmis Euro Foto Art. Pentru că nici parteneriatul cu Centrul Naţional de Cultură a Romilor din România nu s-a concretizat, asociaţia a decis să demareze salonul pe cont propriu.

Salonul s-a bucurat de popularitate, în concurs fiind înscrie 263 de imagini alb-negru şi color trimise de artişti din România, Ucraina şi Ungaria. Dintre acestea, 103 imagini, 57 monocolor şi 46 color, au fost acceptate.

Premiile acordate de juriu sunt: Medalia de aur „Carol Pop de Szathmári”, secţiunea monocolor: „Lăutarul”, de Nicoleta Cristina Păunaş (Târgovişte), iar la color: „Sfârşit de octombrie”, de Barcsa Sándor (Balc-Bihor). Medalia de argint, monocolor: „Urmele vieţii”, de Haragos Zoltán (Târgu Mureş) iar la color: „Ferestre”, de Bogdan Cristel (Bucureşti).

Medalia de bronz, la secţiunea monocolor: „Stăpânul calului”, de Cătălin Fudulu (Bucureşti), iar la color: „Ochi albaştri” de Gheorghe Petrila (Oradea).

Cele 6 plachete „Carol Pop de Szathmári” au fost acordate artiştilor: Nicoleta Cristina Păunaş (Târgovişte), Ovi D. Pop (Oradea), Both Gyula (Târgu Mureş), Magdó István, şi lui Mihail Moldován (Săcele) la secţiunea monocolor, respectiv Barcsa Sándor (Balc – Bihor), Gheorghe Petrila (Oradea), Bogdan Cristel (Bucureşti), Pósán Lajos (Marghita), Adela Lia Rusu, Ovidiu Gabor şi Bogdan George (Oradea) la secţiunea color.

Vernisajul expoziţiei va avea loc miercuri 8 aprilie, ora 18:00 în Galeria „Euro Foto Art”. Intrarea este liberă.

Andreea Costea

This post was written by:

- who has written 4324 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Cum să iei de proști 200.000 de orădeni!

Un oraș de proști. Asta cred despre orădeni atât miticii de la Tarom cât și conducerea Aeroportului, incompetenți puși acolo pe un singur criteriu, carnetul de membru de partid! Un oraș de proști pe care poți să îi duci de nas distribuind presei un fake news pe care să-l rostogolească în ziarele lor și pe rețelele de socializare.
Aeroportul din Oradea este la un pas de a deveni un fânaț pe care să mai pască doar vitele și oile țăranilor din zonă. Din marea realizare a alianței UDMR-PSD-ALDE care conduce județul a mai rămas doar o rută de zbor spre București pe care cei de la Tarom au scumpit-o atât de tare încât nu va mai zbura nici dracu din Oradea. În acest context, cei vinovați, atât marionetele politice cât și cei care le-au pus acolo, în loc să explice cum s-a ajuns la situația de față și ce fac pentru a schimba lucrurile, trimit presei fake-news-uri în care se ceartă cu primarul Ilie Bolojan.

Citește mai mult