Categorized | Cultură

Săptămâna viitoare, expoziţie inedită despre romi, la Oradea!

Organizat de Asociaţia Euro Foto Art, Salonul Naţional „Romii din România” s-a bucurat de peste 200 de fotografii alb-negru şi color, înscrise în concurs de artişti din România, Ungaria şi Ucraina. Orădenii pot viziona cele mai reuşite imagini, începând din 8 aprilie.

Încă din 2011 Asociaţia Euro Foto Art îşi propunea să organizeze acest proiect. La vremea respectivă s-a dorit un proiect naţional, cu organizarea unor saloane anuale de artă fotografică şi editarea unor albume de artă, în fiecare an urmând ca saloanele să fie dedicate unei alte naţionalităţi din ţara noastră.   În acest context au fost organizate saloanele naţionale şi editate albumele „Maghiarii din România” (2011), „Germanii din România” (2012), şi „Evreii din România” (2013).

„Romii din România” trebuia să fie organizat în anul 2014, dar acest lucru nu s-a realizat „din cauza unui parteneriat nereuşit cu Agenţia Naţională pentru Romi”, aşa cum a transmis Euro Foto Art. Pentru că nici parteneriatul cu Centrul Naţional de Cultură a Romilor din România nu s-a concretizat, asociaţia a decis să demareze salonul pe cont propriu.

Salonul s-a bucurat de popularitate, în concurs fiind înscrie 263 de imagini alb-negru şi color trimise de artişti din România, Ucraina şi Ungaria. Dintre acestea, 103 imagini, 57 monocolor şi 46 color, au fost acceptate.

Premiile acordate de juriu sunt: Medalia de aur „Carol Pop de Szathmári”, secţiunea monocolor: „Lăutarul”, de Nicoleta Cristina Păunaş (Târgovişte), iar la color: „Sfârşit de octombrie”, de Barcsa Sándor (Balc-Bihor). Medalia de argint, monocolor: „Urmele vieţii”, de Haragos Zoltán (Târgu Mureş) iar la color: „Ferestre”, de Bogdan Cristel (Bucureşti).

Medalia de bronz, la secţiunea monocolor: „Stăpânul calului”, de Cătălin Fudulu (Bucureşti), iar la color: „Ochi albaştri” de Gheorghe Petrila (Oradea).

Cele 6 plachete „Carol Pop de Szathmári” au fost acordate artiştilor: Nicoleta Cristina Păunaş (Târgovişte), Ovi D. Pop (Oradea), Both Gyula (Târgu Mureş), Magdó István, şi lui Mihail Moldován (Săcele) la secţiunea monocolor, respectiv Barcsa Sándor (Balc – Bihor), Gheorghe Petrila (Oradea), Bogdan Cristel (Bucureşti), Pósán Lajos (Marghita), Adela Lia Rusu, Ovidiu Gabor şi Bogdan George (Oradea) la secţiunea color.

Vernisajul expoziţiei va avea loc miercuri 8 aprilie, ora 18:00 în Galeria „Euro Foto Art”. Intrarea este liberă.

Andreea Costea

This post was written by:

- who has written 4408 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Iranul, butoiul cu pulbere al Orientului!

Modul de acțiune al Iranului pare a fi copiat după cel rusesc. Deși știau clar că au încălcat legea încercând să livreze petrol unui stat care se afla în embargou, au reacționat violent sechestrând o navă britanică și punând în pericol întreaga securitate a strâmtorii Ormuz pe unde tranzitează o treime din petrolul transportat pe cale maritimă în toată lumea. Atacul cu drone s-a făcut prin intermediari, neasumat, la fel cum a făcut Putin când a anexat Crimeea, utilizând militari „anonimi” fără însemnele țării. Retorica internațională a ministrului Iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, și a președintelui Hassan Rouhani pare a fi copiată după cea utilizată de Vladimir Putin și Sergey Lavrov.

Citește mai mult