Categorized | Educatie

Staţiunile de Cercetare ale Universităţii ar putea intra sub tutela Academiei!

Săptămâna trecută (vineri, 27 martie), cu ocazia sărbătoririi a 80 de ani de la înfiinţarea Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România (AOSR), eveniment care a avut loc la Bucureşti, universitarii orădeni Cornel Domuţa şi Radu Brejea au înaintat Academiei o adresă prin care solicită înfiinţarea unui „Centru de Cercetări pentru Agricultură şi Protecţia Mediului Crişana”, sub tutela acesteia.

Gazda aniversării celor 80 de ani de la înfiinţarea AOSR a fost Biblioteca Centrală Universitară „Carol I” din Bucureşti.

În cadrul evenimentului, prof. dr. ing. Cornel Domuţa şi conf. dr. ing. Radu Brejea au înaintat conducerii Academiei o adresă semnată de rectorul Universităţii din Oradea, Constantin Bungău, prin care se solicita ca, în cadrul acesteia, să funcţioneze „Centru de Cercetări pentru Agricultură şi Protecţia Mediului Crişana”. Acesta se va realiza în cadrul Facultăţii de Protecţia Mediului a Universităţii din Oradea şi va fi condus de Cornel Domuţa – director şi Radu Brejea – secretar ştiinţific.

Membrii centrului vor fi cadre didactice orădene cu activitate de cercetare în agricultură şi protecţia mediului: Ioan Chereji – decanul Facultăţii de Protecţia Mediului, Gheorghe Bandici – director al departamentului de Agricultură şi Horticultură, Viorel Şcheau, Maria Şandor, Nicolae Csep, Elena Bucurean, Gheorghe Sarca, Daniel Mierliţă, Cristian Domuţa, Ioana Borza, Alina Samuel, Manuel Gîtea, Mihai Cărbunar, Eugen Jude, Mariana Bei, Marius Oşvat şi Adrian Vuşcan. Din centru va mai face parte şi prof. dr. ing. Pepo Peter de la Universitatea din Debrecen, care a fost ales de curând membru de onoare al AOSR.

Obiectivele centrului de cercetare vor fi: elaborarea de tehnologii de ameliorare a solurilor poluate antropic din nord-vestul României, studiul relaţiilor din sistemul sol-apă-plantă-atmosferă şi elaborarea de noi tehnologii adaptate schimbărilor climatice pentru o dezvoltare durabilă a zonei de nord-vest a României, elaborarea de tehnologii durabile în zootehnie, ameliorarea migdalului şi extinderea culturii în zone nespecifice în condiţiile încălzirii globale şi reconstrucţia landşaftului pe terenurile poluate.

Planul de activităţi al centrului de cercetare cuprinde 23 de teme de cercetare şi 4 simpozioane şi workshopuri pe an.

Acordul secretarului ştiinţific al AOSR, dr.ing. Doru Delion reflectă faptul că deplasarea celor 2 universitari la Bucureşti a fost una fructuoasă, întrucât existenţa unui centru de cercetare al Universităţii din Oradea în cadrul Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România înseamnă recunoaşterea valorii cercetării agricole şi de mediu din Facultatea de Protecţia Mediului, dar şi din Staţiunea de Cercetare Dezvoltare Agricolă Oradea (fosta SCAZ) şi din Staţiunea Pomicolă Oradea.

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4383 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Iranul, butoiul cu pulbere al Orientului!

Modul de acțiune al Iranului pare a fi copiat după cel rusesc. Deși știau clar că au încălcat legea încercând să livreze petrol unui stat care se afla în embargou, au reacționat violent sechestrând o navă britanică și punând în pericol întreaga securitate a strâmtorii Ormuz pe unde tranzitează o treime din petrolul transportat pe cale maritimă în toată lumea. Atacul cu drone s-a făcut prin intermediari, neasumat, la fel cum a făcut Putin când a anexat Crimeea, utilizând militari „anonimi” fără însemnele țării. Retorica internațională a ministrului Iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, și a președintelui Hassan Rouhani pare a fi copiată după cea utilizată de Vladimir Putin și Sergey Lavrov.

Citește mai mult