Categorized | Educatie

Sute de elevi din toată ţara participă la Olimpiada de Istorie, la Oradea!

Teatrul „Regina Maria” a fost luni, 6 aprilie, de la ora 15.00, gazda festivităţii de deschidere a etapei naţionale a Olimpiadei de istorie. Participă 220 de elevi și 43 de profesori însoțitori, din toată țara, de la clasele VIII-XII, care studiază disciplina istorie.

Evenimentul a început cu imnul naţional intonat de Corul Ariston al Liceului de Arte din Oradea, dirijat de profesorul Arnold Schneider. Au urmat apoi mai multe cuvântări ale invitaţilor.

„Ne simţim mândri să vă avem oaspeţi într-o zonă istorică atât de importantă. Regiunea care l-a dat ţării pe voievodul Menumorut şi în care se află Peştera Coliboaia în care au fost găsite urme ale omului preistoric și picturi ale acestuia vechi de 35.000 de ani. Istoria a consemnat aici evenimente importante şi mai merită notat că vă aflaţi într-un spaţiu care a învăţat ce înseamnă convieţuirea şi multiculturalitatea”

a spus, printre altele, Lizeta Roşu, inspector școlar pentru istorie, geografie şi științe socio-umane la Inspectoratul Şcolar Judeţean (IŞJ) Bihor.

Alături de ea, au mai participat şeful IŞJ Bihor, Nicolae-Ioan Avram, prefectul Claudiu Pop, preşedintele Consiliului Judeţean Bihor – Cornel Popa, universitarii Simona Trip, Ioan Horga şi Sorin Şipoş şi Doru Dumitrescu, reprezentant al Ministerului Educaţiei.

„Să ajungi la etapa naţională a unei olimpiade este o mare performanţă care necesită muncă şi ambiţie. Felicit elevii care au ajuns până aici şi cred că această competiţie va avea un impact pozitiv asupra lor”

a spus, printre altele, şeful IŞJ Bihor Nicolae Avram care şi-a încheiat discursul cu un proverb japonez: „O zi cu un profesor bun face mai mult decât 1000 de zile de studiu sârguincios”.

Olimpiada se desfăşoară în perioada 06 – 10 aprilie 2015 şi se adresează elevilor din toată țara, de la clasele VIII-XII, care studiază disciplina istorie. Participă, din fiecare județ, câte un reprezentant pe nivel de clasă, care la etapa județeană a ocupat locul I și a obținut cel puțin 90 de puncte. În total, 220 de elevi, care sunt însoţiţi de 43 de profesori.

Proba scrisă a concursului se desfășoară astăzi, de la ora 10.00 la Colegiul Național „Emanuil Gojdu” Oradea.

În perioada petrecută la Oradea, elevii vor vizita mai multe obiective istorice, religioase, culturale și turistice.

Festivitatea de premiere a câştigătorilor va avea loc vineri, 10 aprilie 2015, la ora 10.00, în sala de spectacole a Filarmonicii din Oradea.

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4131 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

  • Definiția incompetenței: săracii Europei, cu cea mai mare creștere economică din UE!

    Avem o creștere a PIB-ului cu 8%. Economia duduie chiar dacă unii spun că, bazată pe consum, creșterea nu este sustenabilă. Cu toate acestea citesc că, în 2017 nu s-a dat în folosință niciun kilometru de autostradă, că am avut cel mai mic buget de investiții din ultimii ani, că organizațiile patronale sunt nemulțumite, că sinducatele vor continua să scoată oameni în stradă, că benzina s-a scumpit de 4 ori și încă mai crește, alimentele s-au scumpit și ele, ROBOR-ul a ajuns la cifre istorice, Euro este de nerecunoscut, utilitățile se vor scumpi în continuare, primăriilor li se confiscă peste noapte banii de investiții. Cum se poate să ai o asemenea creștere economică și țara să se prăbușească în mod vizibil, lucru confirmat și de statisticile (creșterea inflației sau a deficitului bugetar) și ingrijorările europene? Așa cum scria, pe 13 noiembrie, Oxford Analytica nu există decât o singură explicație: incompetența. Rezolvarea? Exact cum au făcut comuniștii, guvernanții au inventat un inamic imaginar: statul paralel. El este de vină pentru toate. Pentru că cei care fură sunt anchetați și băgați în pușcării, pentru prețul oului, pentru scumpirea benzinei, pentru oamenii care ies în stradă, pentru creșterea Euro, ROBOR și, probabil, și pentru confiscarea peste noapte a banilor din vistieriile primăriilor din toată țara. Trebuie să ai probleme serioase în a face diferența între realitate și povești ca să crezi că toate aceste entități diferite (naționale și internaționale, de stat și private, cu domenii atât de variate) au o singură treabă: să zădărnicească „râul de lapte cu maluri de mămăligă” al guvernului. Că tanti din colț, de la ABC, care dă mai scump oul ca luna trecută, este pe o mână cu Isărescu care „a mărit” Euro și ROBOR și că benzinarul din cartier se trage de bretele cu liderul sindicatului magistraților care scoate oamenii la proteste.

    Citește mai mult