Categorized | Educatie

Sute de elevi din toată ţara participă la Olimpiada de Istorie, la Oradea!

Teatrul „Regina Maria” a fost luni, 6 aprilie, de la ora 15.00, gazda festivităţii de deschidere a etapei naţionale a Olimpiadei de istorie. Participă 220 de elevi și 43 de profesori însoțitori, din toată țara, de la clasele VIII-XII, care studiază disciplina istorie.

Evenimentul a început cu imnul naţional intonat de Corul Ariston al Liceului de Arte din Oradea, dirijat de profesorul Arnold Schneider. Au urmat apoi mai multe cuvântări ale invitaţilor.

„Ne simţim mândri să vă avem oaspeţi într-o zonă istorică atât de importantă. Regiunea care l-a dat ţării pe voievodul Menumorut şi în care se află Peştera Coliboaia în care au fost găsite urme ale omului preistoric și picturi ale acestuia vechi de 35.000 de ani. Istoria a consemnat aici evenimente importante şi mai merită notat că vă aflaţi într-un spaţiu care a învăţat ce înseamnă convieţuirea şi multiculturalitatea”

a spus, printre altele, Lizeta Roşu, inspector școlar pentru istorie, geografie şi științe socio-umane la Inspectoratul Şcolar Judeţean (IŞJ) Bihor.

Alături de ea, au mai participat şeful IŞJ Bihor, Nicolae-Ioan Avram, prefectul Claudiu Pop, preşedintele Consiliului Judeţean Bihor – Cornel Popa, universitarii Simona Trip, Ioan Horga şi Sorin Şipoş şi Doru Dumitrescu, reprezentant al Ministerului Educaţiei.

„Să ajungi la etapa naţională a unei olimpiade este o mare performanţă care necesită muncă şi ambiţie. Felicit elevii care au ajuns până aici şi cred că această competiţie va avea un impact pozitiv asupra lor”

a spus, printre altele, şeful IŞJ Bihor Nicolae Avram care şi-a încheiat discursul cu un proverb japonez: „O zi cu un profesor bun face mai mult decât 1000 de zile de studiu sârguincios”.

Olimpiada se desfăşoară în perioada 06 – 10 aprilie 2015 şi se adresează elevilor din toată țara, de la clasele VIII-XII, care studiază disciplina istorie. Participă, din fiecare județ, câte un reprezentant pe nivel de clasă, care la etapa județeană a ocupat locul I și a obținut cel puțin 90 de puncte. În total, 220 de elevi, care sunt însoţiţi de 43 de profesori.

Proba scrisă a concursului se desfășoară astăzi, de la ora 10.00 la Colegiul Național „Emanuil Gojdu” Oradea.

În perioada petrecută la Oradea, elevii vor vizita mai multe obiective istorice, religioase, culturale și turistice.

Festivitatea de premiere a câştigătorilor va avea loc vineri, 10 aprilie 2015, la ora 10.00, în sala de spectacole a Filarmonicii din Oradea.

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4205 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Jurnal de pe frontul neputinței

Indivizi lunecoși, cu cefe late, la costume, aleși pentru a-i reprezenta pe cei mulți și a duce cetatea spre bunăstare, sunt preocupați doar de propriul lor bine, caută modalități pentru a fura fără să fie prinși, iar dacă sunt prinși, să scape cât mai ieftin. Toate acestea în timp ce marea masă de manevră este ținută din bici, cât mai needucată cu putință pentru a nu cere socoteală, a nu se revolta, a nu deschide ochii.
Avari și inculți, incapabili să lege două vorbe, mint prostimea că România este o mașină de lux când, de fapt, e un hârb gata-gata să se dezmembreze la cea mai mică curbă. Cum să ai creștere economică de peste 5%, cea mai mare inflație din UE și să te împrumuți ca pe timpul crizei economice?
Ziua de mâine a celor, din ce în ce mai puțini, care țin în spate tot scheletul hidos al hienei numită stat, este amanetată de bișnițarii de moravuri ușoare puși în fruntea țării. Naționalizarea pensiilor private înseamnă de fapt confiscarea unui viitor ceva mai bun. Distrugerea și otrăvirea prezentului nu este suficientă, trebuie eradicată și șansa unui viitor mai bun.
Grupuri de oameni needucați dar cu influență, cu idei demne de evul mediu, vor să impună tuturor, ceea ce ei cred că este normalitate. Preocupați nu de rata mare de șomaj, de situația economică dezastruoasă, de mortalitatea infantilă, nu de familiile care au probleme sau de cauzele care îi fac pe tineri să nu mai întemieze familii, nu de copilele care devin mame în clasele primare, nu de copiii morți din fașă pentru că nu au fost vaccinați, ci de cine cu cine împarte cearceaful.
Rezultatul? Plecăm și nici nu mai vrem să știm unde e țara asta pe hartă. România este a doua țară, după Siria, ca număr de emigranți în Europa. Iar la noi nu este război.

Citește mai mult