Categorized | Educatie

De lăsat strămoşilor. Crişana şi Maramureşul, într-un Atlas complet!

Biblioteca Universităţii din Oradea a fost, în această săptămână, gazda lansării unei lucrări inedite. Este vorba despre un Atlas geografic al patrimoniului turistic „Crişana-Maramureş” care adună cercetările mai multor echipe de specialişti.

Atlasul a fost lansat marţi, 7 apriie, la aniversarea a 50 de ani de existenţă a domeniului Geografie şi a început cu păstrarea unui moment de reculegere în memoria unuia dintre întemeietorii şcolii geografice de la Oradea, Gheorghe Măhăra.

Alături de decanul Facultăţii de Georgrafie, Turism şi Sport, Alexandru Ilieş, la lansare a participat şi Nicolae Josan, un alt înetemeietor al şcolii geografice de la Oradea, Martin Olaru de la Universitatea de Vest din Timişoara şi Nicolae Fodor de la Universitatea Babes-Bolyai de la Cluj-Napoca.

Alexandru Ilieş a făcut o scurtă prezentare a lucrării explicând că ea suprapune cercetările mai multor specialişti:

„Însumează 302 pagini color cu sute de hărţi şi imagini, în limbile română şi engleză, fiind rezultatul cercetării şi activităţii de teren a unei echipe formate din 35 de autori”

La realizarea lucrării au contribuit personalităţi reprezentative în domeniu, precum Ioan Godea, Grigore Leşe, Peter Hurley, Jan Wendt, Barbu Ştefănescu, alături de actuali şi foşti directori ai muzeelor satului din regiune: Aurel Chiriac (Oradea), Janeta Ciocan (Baia Mare), Mihai Dăncuş (Sighetu Marmaţiei) şi Remus Vârnav (Negreşti-Oaş).

Document relevant pentru valorile regiunii

Lucrarea are 26 de capitole, în prima parte prezintă aspecte legate de istoric, cadru natural, administrativ şi antropic iar în a doua parte sunt detaliate elemente ale infrastructurii turistice, meşteri şi ateliere meşteşugăreşti, port popular contemporan, manifestări culturale, biserici de lemn şi zid, muzee etnografice, tezaure umane vii, staţiuni şi localităţi turistice etc.

Ultimele capitole sunt semnate Peter Hurley şi Grigore Leşe, susţinători ai lumii rurale româneşti. Surprinde profesionalismul cu care este scrisă, acurateţea şi calitatea cercetării şi, nu în ultimul rând, faptul că nimic din ce ar fi putut interesa nu a fost lăsat pe dinafară.

„Acest atlas spune foarte multe despre rolul pe care îl are geoograful în conturarea lumii. Fenomenul turistic pe care îl tratează este complex şi nu poate fi explicat unilateral. Este nevoie de specialişti în domenii variate. Turismul nu este doar un apanaj al economistului. Lucrurile nu se judecă doar în funcţie de profit, vin bani, păstrăm obiectivul, nu vin, îl închidem.

Geograful are aici un rol foarte important, pentru că el inventariază obiectivele şi le face astfel cunoscute. Acest atlas este un document care va arăta peste ani ce valori reale avea România, în general şi această regiune, în particular. O bună parte dintre porturile, obiceiurile, locaţiile din această carte vor dispărea în timp chiar dacă sunt parte a fiinţei românilor. Atlasul acesta le va duce însă mai departe”

a spus, printre altele, Nicolae Josan.

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4421 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Iranul, butoiul cu pulbere al Orientului!

Modul de acțiune al Iranului pare a fi copiat după cel rusesc. Deși știau clar că au încălcat legea încercând să livreze petrol unui stat care se afla în embargou, au reacționat violent sechestrând o navă britanică și punând în pericol întreaga securitate a strâmtorii Ormuz pe unde tranzitează o treime din petrolul transportat pe cale maritimă în toată lumea. Atacul cu drone s-a făcut prin intermediari, neasumat, la fel cum a făcut Putin când a anexat Crimeea, utilizând militari „anonimi” fără însemnele țării. Retorica internațională a ministrului Iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, și a președintelui Hassan Rouhani pare a fi copiată după cea utilizată de Vladimir Putin și Sergey Lavrov.

Citește mai mult