Categorized | Cultură

Lumea prin ochii a trei slovaci, într-o expoziție inedită la Oradea!

Galeria „Euro Foto Art” din Oradea va găzdui din 25 aprilie o expoziţie de grup realizat din lucrările a trei artişti fotografi talentaţi din Komarno – Slovacia, intitulată „Lumea în ochii celor trei…”. Cu această ocazie vor fi expuse 103 fotografii alb-negru şi color realizate din lucrările artiştilor Kopják Angelika, Sedliak Pál şi Virágh Mária.

Vernisajul expoziţiei va avea loc sâmbătă, 25 aprilie, la ora 11:00, în prezenţa celor trei autori. Momentele muzicale vor fi susţinute de artistul Thurzó Sándor József iar expoziţia va fi deschisă oficial de artistul fotograf Ştefan Tóth, preşedintele Asociaţiei „Euro Foto Art”.

Kopják Angelika s-a nasut in anul 1974 la Komarno. A inceput sa insuseasca tainele fotografiei sub forma de autodidacta. Subiectele ei preferate sunt portretul, fotografia documentara, reportaj, dar nu refuza realizarea si a altor subiecte. Din anul 2014 este membru al Fotoclubului Helios din Komarno

Sedliak Pál s-a născut în anul 1981 în Komarno (Slovacia). Deoarece tatăl său a fost un fotograf amator devotat a avut posibilitatea de mic copil să cunaoscă tainele fotografiei de analog. A invăţat ceramică de artă în localitatea Penzinok.

În perioada liceului a vizitat un Fotoclub unde a însuşit tainele fotografiei. În anul 2001 s-a dotat cu un aparat de fotografiat digital. În anul 2008 s-a prezentat în faţa publicului cu o expoziţie. Folosind tehnicile digitale fotografiază cu plăcere subiecte de reportaj, portret şi de nuntă.

Virágh Mária locuieşte în Sokolce şi în Komarno. A absolvit liceul la Academia Comercială din Veľký Meder (Nagymegyer), şi absolvă Facultatea de Medicină a Universităţii „Filozoful Konstantin” Nitra (Nyitra) În prezent este asistentul rectorului Facultăţii „Selye János” din Komaro (Komárom) şi este redactor-fotoreporter al Revistei „Veľkomederský Hlásnik” („Nagymegyeri Hírmondó”).

A intrat în contact cu fotografia prin bunicul ei, care a fost preot în armată în perioada celui de al doilea război mondial şi care a devenit un cronicar de război. A început să fotografieze în anul 2010, după ce s-a documentat în prealabil cu probleme legate de fotografia artistică cum ar fi compoziţia imaginii, iluminarea etc.

În anul 2011 a avut onoarea să fie solicitată din partea CEDAMOK din Veľký Meder (Nagymegyer) să infiinţeze un Fotoclub cu scopul de a sprijini şi îndruma persoanele iubitoare de fotografie. De la infiinţare membrii Fotoclubului au participat la o serie de consursuri şi au organizat o serie de deplasări de creaţie.

Expoziţia artiştilor fotografi din Slovacia organizată în preambulul ediţiei a IV-a a Festivalului Fotografiei Europene şi a Festivalului „Varadinum”, organizată în parteneriat cu Biblioteca Judeţeană „Gheorghe Şincai”, sub patronajul Consiliului Judeţean Bihor va rămâne la dispoziţia publicului vizitator până la data de 08 mai 2015, în zilele de lucru între orele 08:00 – 19:00, la care intrarea este gratuită.

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4270 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Mai crezi și acum că votul tău nu contează?

Acum, când niște „oameni în alb” au venit la tine în curte și ți-au omorât porcul promițându-ți bani la sfântu’ așteaptă, când ai văzut cu ochii tăi, oameni nevinovați, loviți cu bestialitate și gazați de jandarmi aflați în subordinea oamenilor din PSD, acum, mai crezi că votul tău nu contează?
Cum s-a ajuns la asta, cu un guvern care a mărit salarii și pensii (este drept, înghițite într-o bună parte de creșterea prețurilor, de mărirea ratelor la bancă) care are o creștere economică istorică, etc? Să fi ajuns românii la un nivel la care nu mai pot fi cumpărați atât de simplu și nu acceptă marea mită națională. „Vă dăm niște bani în plus, dar lăsați-ne și pe noi să ne scoatem hoții din pușcării, să furăm în continuare”. Toate astea s-ar mai fi întâmplat dacă ați fi ieșit la vot? Iar cei care ați votat PSD, ați votat pentru ca vouă sau celorlalți, oameni simpli și cinstiți, să li se ia porcul din curte sau copiii, părinții, nepoții, plecați în pribegie pentru o bucată de pâine mai bună, să fie bătuți cu bestialitate pentru simplul fapt că vor să aibă unde se întoarce, când tot exilul ăsta economic se va trermina? Ați votat pentru asta? Dacă da, înseamnă că meritați tot ce vi se întâmplă!

Citește mai mult