Categorized | Opinie/Pamflet

Asistăm la amurgul libertății în SUA și Europa?

Răposatul Osama bin Laden i-a făcut pe americani să se îndoiască de propriile principii. Să calce în picioare unul dintre pilonii democrației, libertatea. După evenimentele din 9/11, atât conducătorii americani cât și oamenii de rând au refuzat deliberat să îl asculte pe cel care a întemeiat Statele Unite, Thomas Jefferson, dovedind că nu merită nici libertatea și nici securitatea de care dispun. Mutată în Europa, limitarea, de bună voie, a libertăților umane ar putea duce la sfârșitul progresului.

Unul dintre cei care au semnat Declarația de independență a Statelor Unite, Thomas Jefferson, spunea:

„Dacă ești gata să sacrifici puțin din libertatea ta pentru a te simți în siguranță, tu nu meriți nici una, nici alta.”

Dacă urmăriți cu atenție ce s-a întâmplat în SUA după 9/11, cu supravegherea excesivă, apoi cu scandalul NSA și Edward Snowden veți concluziona negreșit că USA a sacrificat deliberat o parte din libertate pentru a se simți în siguranță.

De altfel, modelul începe să fie preluat și în Europa, unde, părerea lui Jean Jacques Rousseau, se potrivește ca o mănușă

„Când fiecare face ce-i place, se face adesea ceea ce nu place altora. Aceasta nu înseamnă libertate. Libertatea înseamnă mai puțin a face ce vrem, cât a nu fi supuși altuia”.

Și, cine suntem noi, să ne opunem unor genii precum Jean-Jacques Rousseau?!

În acest context însă, așa cum bine spune John Stuart Mill în „Despre libertate”, progresul ar putea deveni o himeră.

„Un stat care face din cetățenii săi niște pitici, pentru ca ei să fie instrumente mai docile în mâinile sale, chiar dacă o face în scopuri benefice – un asemenea stat va constata că niciun lucru mare nu se poate realiza cu oameni mici (…)”.

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4363 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Cum să iei de proști 200.000 de orădeni!

Un oraș de proști. Asta cred despre orădeni atât miticii de la Tarom cât și conducerea Aeroportului, incompetenți puși acolo pe un singur criteriu, carnetul de membru de partid! Un oraș de proști pe care poți să îi duci de nas distribuind presei un fake news pe care să-l rostogolească în ziarele lor și pe rețelele de socializare.
Aeroportul din Oradea este la un pas de a deveni un fânaț pe care să mai pască doar vitele și oile țăranilor din zonă. Din marea realizare a alianței UDMR-PSD-ALDE care conduce județul a mai rămas doar o rută de zbor spre București pe care cei de la Tarom au scumpit-o atât de tare încât nu va mai zbura nici dracu din Oradea. În acest context, cei vinovați, atât marionetele politice cât și cei care le-au pus acolo, în loc să explice cum s-a ajuns la situația de față și ce fac pentru a schimba lucrurile, trimit presei fake-news-uri în care se ceartă cu primarul Ilie Bolojan.

Citește mai mult