Categorized | Opinie/Pamflet

Asistăm la amurgul libertății în SUA și Europa?

Răposatul Osama bin Laden i-a făcut pe americani să se îndoiască de propriile principii. Să calce în picioare unul dintre pilonii democrației, libertatea. După evenimentele din 9/11, atât conducătorii americani cât și oamenii de rând au refuzat deliberat să îl asculte pe cel care a întemeiat Statele Unite, Thomas Jefferson, dovedind că nu merită nici libertatea și nici securitatea de care dispun. Mutată în Europa, limitarea, de bună voie, a libertăților umane ar putea duce la sfârșitul progresului.

Unul dintre cei care au semnat Declarația de independență a Statelor Unite, Thomas Jefferson, spunea:

„Dacă ești gata să sacrifici puțin din libertatea ta pentru a te simți în siguranță, tu nu meriți nici una, nici alta.”

Dacă urmăriți cu atenție ce s-a întâmplat în SUA după 9/11, cu supravegherea excesivă, apoi cu scandalul NSA și Edward Snowden veți concluziona negreșit că USA a sacrificat deliberat o parte din libertate pentru a se simți în siguranță.

De altfel, modelul începe să fie preluat și în Europa, unde, părerea lui Jean Jacques Rousseau, se potrivește ca o mănușă

„Când fiecare face ce-i place, se face adesea ceea ce nu place altora. Aceasta nu înseamnă libertate. Libertatea înseamnă mai puțin a face ce vrem, cât a nu fi supuși altuia”.

Și, cine suntem noi, să ne opunem unor genii precum Jean-Jacques Rousseau?!

În acest context însă, așa cum bine spune John Stuart Mill în „Despre libertate”, progresul ar putea deveni o himeră.

„Un stat care face din cetățenii săi niște pitici, pentru ca ei să fie instrumente mai docile în mâinile sale, chiar dacă o face în scopuri benefice – un asemenea stat va constata că niciun lucru mare nu se poate realiza cu oameni mici (…)”.

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4398 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Iranul, butoiul cu pulbere al Orientului!

Modul de acțiune al Iranului pare a fi copiat după cel rusesc. Deși știau clar că au încălcat legea încercând să livreze petrol unui stat care se afla în embargou, au reacționat violent sechestrând o navă britanică și punând în pericol întreaga securitate a strâmtorii Ormuz pe unde tranzitează o treime din petrolul transportat pe cale maritimă în toată lumea. Atacul cu drone s-a făcut prin intermediari, neasumat, la fel cum a făcut Putin când a anexat Crimeea, utilizând militari „anonimi” fără însemnele țării. Retorica internațională a ministrului Iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, și a președintelui Hassan Rouhani pare a fi copiată după cea utilizată de Vladimir Putin și Sergey Lavrov.

Citește mai mult