Categorized | Oradea

(FOTO) Grădina Publică Dealul Ciuperca ar putea fi gata în luna octombrie!

Lucrările la Grădina Publică ce va fi amenajată pe Dealul Ciuperca, şi care se cifrează la aproape două milioane de euro, ar fi trebuit finalizate pe 30 iunie 2015, dar, din cauza complexităţii, termenul a fost prelungit cu aproximativ 4 luni. În amenajarea zonei se va folosi piatră naturală și elemente din lemn, iar aleile vor fi realizate dintr-un amestec de pietriș tratat cu rășină specială, astfel încât, la final, întreaga amenajare să aibă un aspect estetic și să fie cât mai accesibilă publicului.

Pentru ca întreaga zonă să fie cât mai agreabilă pentru vizitatori, dealul va fi accesibil prin amenajarea unor alei dotate cu mobilier urban, de la băncuţe, coşuri de gunoi, până la corpuri de iluminat, toate integrate perfect în ambientalul specific. Va fi amenajată și o zonă verde după conceptul de „Grădină botanică” în aer liber.

Proiectul mai cuprinde amenajarea zonei aflate la baza versantului pe partea opusă a dealului față de calea ferată Oradea – Cluj Napoca și a aleii de acces din strada Olteniei. Legătura dintre acesată zonă și baza versantului amenajat se face prin pasarela metalică existentă, ce traversează liniile de cale ferată, care urmează să fie și ea reabilitată.

Proiectul cuprinde lucrări de stabilizare a terenului prin realizarea unor ziduri de sprijin din gabioane cu piatră naturală, realizarea unei infrastructuri cât mai facile pentru circulația pietonală, realizarea punctelor panoramice asupra habitatului creat și împrejurimilor, punctul principal fiind cel de alimentație publică și informare, și construirea în zona vestică a terenului a unui amfiteatru în aer liber.

Grădină botanică şi zonă de agrement

În ceea ce privește vegetația propusă, Grădina Publică – Dealul Ciuperca va cuprinde importante arii plantate cu arbori, arbuști, plante perene și din flora spontană, precum și viță de vie. Alegerea speciilor s-a făcut ținând cont de specificul amplasamentului și de cerințele acestora față de factorii naturali geomorfologici.

În urma studiului terenului propus pentru amenajare au fost localizate cinci puncte care reprezintă cele mai avantajoase panorame asupra habitatului creat şi împrejurimilor, punctul principal fiind cel de alimentaţie publică şi informare.

În final, realizarea acestei investiții va duce la conservarea unor speci protejate din fauna locală, transformarea locului într-o zonă de agrement pentru turiști și toți locuitorii orașului, dar și la igienizarea zonei și îmbunătățirea calității mediului înconjurător.

„Dealul Ciuperca devenise o zonă mai puțin atractivă, cu un aspect vechi și cu multe alunecări de teren. Prin felul în care arăta se cerea o intervenție. La finalul lucrărilor locul va arăta cu totul altfel, iar suprafața amenajată va crește de la 1,8 ha la aproximativ 3,9 ha.

În amenajarea zonei se va folosi piatră naturală și elemente din lemn, iar aleile vor fi realizate dintr-un amestec de pietriș tratat cu rășină specială, astfel încât la final întreaga amenajare să aibă un aspect estetic și să fie cât mai accesibilă publicului”

a spus viceprimarul municipiului Oradea, Mircea Mălan.

Proiectul este finanțat prin Programul de Cooperare Transfrontalieră Ungaria – România. Lucrările au început la finele anului 2014, iar termenul de execuție este 30 iunie 2015. Acesta va fi însă prelungit cu aproximativ 4 luni din cauza complexității lucrărilor.

Valoarea totală a investiției este de 1.942.304 euro, din care liderului de proiect, respectiv municipiului Oradea, îi revine 1.722.253 euro (contribuția proprie fiind de 931.301 euro), iar partenerului maghiar, respectiv Parohia Ortodoxă din Korosszegapati îi revine 220.051 euro (contribuția proprie fiind de 11.002 euro).

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4363 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Cum să iei de proști 200.000 de orădeni!

Un oraș de proști. Asta cred despre orădeni atât miticii de la Tarom cât și conducerea Aeroportului, incompetenți puși acolo pe un singur criteriu, carnetul de membru de partid! Un oraș de proști pe care poți să îi duci de nas distribuind presei un fake news pe care să-l rostogolească în ziarele lor și pe rețelele de socializare.
Aeroportul din Oradea este la un pas de a deveni un fânaț pe care să mai pască doar vitele și oile țăranilor din zonă. Din marea realizare a alianței UDMR-PSD-ALDE care conduce județul a mai rămas doar o rută de zbor spre București pe care cei de la Tarom au scumpit-o atât de tare încât nu va mai zbura nici dracu din Oradea. În acest context, cei vinovați, atât marionetele politice cât și cei care le-au pus acolo, în loc să explice cum s-a ajuns la situația de față și ce fac pentru a schimba lucrurile, trimit presei fake-news-uri în care se ceartă cu primarul Ilie Bolojan.

Citește mai mult