Categorized | Oradea

Dacă nu apar surprize, parcarea subterană de pe Independenței va fi gata anul viitor, în august!

Aflată în lucru, parcarea subterană de pe malul Crişului, lângă Palatul Vulturul Negru, va fi construită pe trei nivele subterane și va avea în total 448 de locuri. La final, Primăria Oradea intenţionează să amenajeze deasupra parcării o zonă verde.

Primarul Ilie Bolojan a susținut miercuri, 13 mai 2015, o conferință de presă în teren, în cadrul căreia a prezentat, alături de inginerii constructori, stadiul lucrărilor la parcarea subterană de pe strada Independenței.

În acest moment se lucrează la realizarea unei incinte din pereți mulați, a cărei suprafață de execuție este de 4.500 mp. Prin procedurile folosite se urmărește ca acestă incintă să fie executată cât mai etanș. Săpăturile se realizează la adâncime mare (max. 15 m) în funcție de nivelul pânzei freatice. Această incintă va fi finalizată până la mijlocul lunii iunie. După realizarea pereților mulați se va trece la construirea unor ancore între Criș și strada Independenței.

Inginerul constructor Iulian Corboveanu, reprezentant al firmei Terratest Geotehnic S.A., a prezentat în detaliu stadiul actual al procesului tehologic în această prima fază:

„În acest moment se realizează grinda de ghidaj pentru săpătură. Apoi, se începe efectiv săpătura în urma unui panotaj realizat prin proiect. O dată cu înaintarea excavației, se introduce și lichidul bentonitic, care are rolul de a susține pereții excavației, pentru ca aceștia să nu se surpe, să nu creeze caverne.

Apoi, în urma atingerii cotei de realizare a pereților mulați prevăzuți în proiect, se trece la introducerea în foraj a două carcase. Aici avem carcasă tip C4. După aceea, se introduce tubul de betonare până în fundul forajului și se începe betonarea de jos în sus. Bentonita, prin presiunea creată de beton, este trimisă în denisipator și apoi e recuperată într-un alt bazin.

Deja se poate vedea cum se betonează cu pâlnia. Întărirea betonului se realizează în 4-6 ore, apoi se reia aceeași execuție la un alt panou, întreaga procedură fiind secvențională.

Pentru cei care nu știu, bentonita este un liant de argilă foarte fină amestecată cu apă, care creează o suspensie cu o densitate mai mare decât densitatea apei, astfel încât introducerea în foraj creează o presiune hidrostatică asupra peretelui, ceea ce înseamnă că infiltrațiile de apă în timpul forajului sunt foarte mici, astfel încât se pot estompa în funcție de dozajul densității bentonitei.”

Parcarea va fi construită pe trei nivele subterane și va avea în total 448 de locuri. La final, Primăria Oradea dorește să amenajeze deasupra parcării o zonă verde. Termenul de execuție a întregii parcări este august 2016.

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4385 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Iranul, butoiul cu pulbere al Orientului!

Modul de acțiune al Iranului pare a fi copiat după cel rusesc. Deși știau clar că au încălcat legea încercând să livreze petrol unui stat care se afla în embargou, au reacționat violent sechestrând o navă britanică și punând în pericol întreaga securitate a strâmtorii Ormuz pe unde tranzitează o treime din petrolul transportat pe cale maritimă în toată lumea. Atacul cu drone s-a făcut prin intermediari, neasumat, la fel cum a făcut Putin când a anexat Crimeea, utilizând militari „anonimi” fără însemnele țării. Retorica internațională a ministrului Iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, și a președintelui Hassan Rouhani pare a fi copiată după cea utilizată de Vladimir Putin și Sergey Lavrov.

Citește mai mult