Categorized | Oradea

Turbina de 48 de tone a noului CET a fost montată!

La sfârşitul săptămânii trecute, a fost montată în incinta CET de pe Calea Borșului turbina viitoarei centrale pe gaz a orașului. Greutatea totală a componentei este de aproximativ 48 tone, având dimensiunile de 9 m lungime, 5 m lățime și 4,5 m înălțime. Proiectul de reabilitare al CET are o valoare de 77,7 milioane de Euro, din care 50% fonduri europene nerambursabile, 45% de la bugetul de stat şi 5% de la bugetul local.

Turbina este acea piesă a centralei înăuntrul căreia se arde gazul natural cu ajutorul a încă două echipamente: generatorul electric și cazanul recuperator.

În cursul ăptămânii trecute, au început să sosească în șantier echipamentele principale, respectiv turbina și generatorul electric, produse de General Electric și furnizorii acestuia. Vineri, 15 mai, șasiul și cabina conținând turbina au fost poziționate pe amplasamentul final. Greutatea totală a componentei montate astăzi este de aproximativ 48 tone, având dimensiunile aproximative de 9 m lungime, 5 m lățime și 4,5 m înălțime. Pentru manipularea echipamentului a fost nevoie de o macara de 300 tone.

Transporturile speciale agabaritice s-au sincronizat cu lucrările executate, precum și cu sosirea macaralelor speciale, astfel încât s-au creat condiții pentru montajul echipamentelor direct pe poziția finală. Asocierea SC Elsaco Engineering SRL și SC STC SPA coordonează primirea și descărcarea a 20 camioane de transport special, manipularea și montajul componentelor, luând toate măsurile ca aceste activități să se desfășoare în deplină siguranță.

Este de menționat faptul că livrarea acestor echipamente, care valorează aproape o treime din totalul contractului de lucrări pentru noua centrală, s-a făcut în avans față de graficul stabilit.

Preţul total al contractului este de peste 242,5 milioane lei (fără TVA), noua sursă de producere a energiei termice fiind instalată în incinta curții actualei surse CET.

Proiectul „Reabilitarea sistemului de termoficare urbană la nivelul municipiului Oradea pentru perioada 2009-2028 în scopul conformării la legislaţia de mediu şi creşterii eficienţei energetice” are o valoare totală de peste 317,3 milioane de lei (77,7 milioane Euro) din care: 50% fonduri nerambursabile, din Fondul de Coeziune al Uniunii Europene, 45% de la bugetul de stat, 5% de la bugetul local.

Proiectul cuprinde: demolări, demontări magazii depozite şi ateliere din CET Oradea (lucrările a fost finalizate), implementare proiect la sursa CET Oradea, prin realizarea unei noi surse de producere a energiei termice (lucrările sunt în derulare), implementare proiect reabilitare reţele de termoficare pentru 17,5 km reţea reabilitată integral (lucrările sunt în derulare).

Conform contractului, lucrările la noul CET ar trebui finalizate până anul viitor în martie dar constructorul promite finalizarea centralei până la sfârştul acestui an.

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4423 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Iranul, butoiul cu pulbere al Orientului!

Modul de acțiune al Iranului pare a fi copiat după cel rusesc. Deși știau clar că au încălcat legea încercând să livreze petrol unui stat care se afla în embargou, au reacționat violent sechestrând o navă britanică și punând în pericol întreaga securitate a strâmtorii Ormuz pe unde tranzitează o treime din petrolul transportat pe cale maritimă în toată lumea. Atacul cu drone s-a făcut prin intermediari, neasumat, la fel cum a făcut Putin când a anexat Crimeea, utilizând militari „anonimi” fără însemnele țării. Retorica internațională a ministrului Iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, și a președintelui Hassan Rouhani pare a fi copiată după cea utilizată de Vladimir Putin și Sergey Lavrov.

Citește mai mult