Categorized | Anchetă/Poliţie

Şpăgari de Salonta. Poliţişti anchetaţi penal pentru că luau mită ca să închidă ochii la nereguli în trafic!

Cinci agenţi de poliţie din Salonta au fost reţinuţi luni, 18 mai, sub acuzaţia că ar fi luat mită pentru a trece cu vederea nereguli în trafic. Pentru a nu fi prinşi că luau şpagă, poliţiştii obişnuiau să oprească şoferi străini. Procurorii au reuşit să dovedească 16 cazuri de luare de mită, sumele încasate pe fiecare pretinsă neregulă fiind între 100 de lei şi 300 de euro.

Procurorii Secţiei de urmărire penală din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Oradea au dispus, în data de 18.05.2015, punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore a inculpaţilor Crăciun Dorel, Kovacs Cristian Szilard, Isai Milan Valentin, Pojega Marian Dorin şi Rus Nicolae Sorin, agenţi de poliţie, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de luare de mită.

În aceeaşi zi, în baza mandatului emis de judecător, lucrători de poliţie judiciară ai Direcţiei Generale Anticorupţie – Serviciul Judeţean Bihor şi Serviciul Judeţean Arad –, cu sprijinul unei echipe a Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Bihor, sub coordonarea procurorului, au efectuat percheziţii domiciliare la sediul unei instituţii publice din mun. Salonta şi la domiciliile celor 5 inculpaţi.

„Din actele de urmărire penală, a reieşit faptul că, în perioada 2012 – martie 2015, inculpaţii (agenţi de poliţie), au pretins şi primit diferite sume de bani în legătură cu îndeplinirea unor acte ce intrau în îndatoririle lor de serviciu.

De asemenea, a rezultat existenţa unei practici a inculpaţilor, agenţi de poliţie, în sensul pretinderii şi primirii de bani de la unii conducători auto ce tranzitau municipiul Salonta, în special de la cetăţeni străini, pentru a nu constata diverse contravenţii de la normele rutiere, respectiv depăşirea vitezei legale, neoprirea la trecerea la nivel de cale ferată etc. Sumele percepute de agenţii de poliţie erau între 100 lei-300 euro”

se afirmă într-un comunicat al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Oradea, semnat de procurorul general Aurel Mascaş.

Ajutaţi de SRI!

În documentarea activităţii infracţionale, lucrătorii Serviciului Judeţean Anticorupţie Bihor au efectuat activităţi de cercetare penală, cu sprijinul S.J.A. Bacău, S.J.A. Cluj, S.J.A. Harghita, S.J.A. Sibiu şi S.J.A. Suceava. De asemenea, procurorii au beneficiat de suportul tehnic şi informativ al Serviciului Român de Informaţii şi al Serviciului de Informaţii şi Protecţie Internă Bihor.

Luni 18 mai, inculpaţii au fost prezentaţi judecătorului de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Bihor cu propunere de arestare preventivă, cerere care a fost admisă pentru inculpaţii Crăciun Dorel, Kovacs Cristian Szilard, Isai Milan Valentin şi Rus Nicolae Sorin, pe numele cărora a fost emis mandat de arestare pentru o perioadă de 30 de zile. Faţă de inculpatul Pojega Marian Dorin a fost dispusă măsura controlului judiciar.

„Precizăm că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate în nicio situaţie să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie”

se mai afirmă în comunicat în care se mai precizează că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță, spre judecare, situație care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4326 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Cum să iei de proști 200.000 de orădeni!

Un oraș de proști. Asta cred despre orădeni atât miticii de la Tarom cât și conducerea Aeroportului, incompetenți puși acolo pe un singur criteriu, carnetul de membru de partid! Un oraș de proști pe care poți să îi duci de nas distribuind presei un fake news pe care să-l rostogolească în ziarele lor și pe rețelele de socializare.
Aeroportul din Oradea este la un pas de a deveni un fânaț pe care să mai pască doar vitele și oile țăranilor din zonă. Din marea realizare a alianței UDMR-PSD-ALDE care conduce județul a mai rămas doar o rută de zbor spre București pe care cei de la Tarom au scumpit-o atât de tare încât nu va mai zbura nici dracu din Oradea. În acest context, cei vinovați, atât marionetele politice cât și cei care le-au pus acolo, în loc să explice cum s-a ajuns la situația de față și ce fac pentru a schimba lucrurile, trimit presei fake-news-uri în care se ceartă cu primarul Ilie Bolojan.

Citește mai mult