Categorized | Oradea

Piaţa Rogerius va fi gata la finalul lunii septembrie!

Noua Piață Rogerius, care devine în urma lucrărilor de modernizare Centrul de Afaceri cu Produse Agroalimentare Oradea, este finalizată în proporție de 80%. Noua locaţie va fi conectată, printr-un pasaj, de parcarea subterană care se va construi lângă Spitalul Municipal.

Lucrările sunt executate de firma SC TIM SA iar suprafața totală supusă investiției este de puţin peste 8.216 mp – suprafața utilă totală și puţin peste 13.071 mp – suprafața desfașurată.

„Ne apropiem de finalizarea unui important proiect cu finanțare transfrontalieră, în care Primăriei Oradea ca lider de proiect i-a revenit bugetul de 6,7 milioane euro, din care aproape 3 milioane sunt fonduri nerambursabile, iar diferența a fost asigurată din bugetul propriu.

La nivelul superior al tronsoanelor II și III s-a folosit o placă suprabetonată, pentru că spațiul respectiv a fost astfel gândit, încât să fie accesibil publicului și să ofere o zonă publică de recreere prin spațiile verzi care se vor amenaja aici.

Apele pluviale vor fi colectate printr-un sistem inovativ și prin colectarea lor într-un rezervor vor asigura irigarea spațiilor verzi aferente zonei de recreere”

a spus viceprimarul Mircea Mălan în cadrul unei conferinţe de presă desfăşurate joi, 21 mai.

Organizarea funcțională a Centrului de Afaceri cu Produse Agroalimentare în Oradea se va realiza pe sectoare, astfel încât spaţiile să fie optimizate în funcţie de necesitatea beneficiarilor din cadrul Centrului: sector legume-fructe, sector carne-pește, sector lactate-ouă, sector panificație, sector produse bio și apicole, sector produse împachetate și tradiționale, sector flori, sector produse nealimentare, zona alimentație publică, zona administrativă, subsolul tehnic, platforma pentru deșeuri.

Pasaj subteran, din faţa Spitalului Municipal, spre Piaţa Rogerius!

Directorul Administrației Domeniului Public, Liviu Andrica a afirmat:

„Apreciem faptul că la finalizarea proiectului, toți cei care își desfășoară activitatea aici vor avea un spațiu adecvat de lucru. În acest moment avem 390 de mese în sectorul de legume-fructe, dar în momentul în care se finalizează lucrările complete, toți comercianți vor primi numărul de mese pe care l-au avut în vechea piață, respectiv 450 de mese.

Cel târziu până la 1 iunie, toți comercianți vor fi mutați din cort în noul amplasament al pieței. De menționat că prețurile la mese rămân aceleași, iar odată ce comercianții se vor muta în noua piață, vom dezafecta cortul din fața Spitalului Municipal.”

Tronsonul I a fost dat spre folosință beneficiarului final, respectiv Administrația Domeniului Public în luna octombrie 2014, iar tronsonul II (partea din mijloc a fostei Pieţe Rogerius, flancat de tronsonul I şi III, respectiv de străzile Predeal şi Sadoveanu) urmează să fie luat în folosință săptămâna aceasta. Acest tronson curpinde sectoarele legume-fructe, carne-pește și panificație.

În Tronsonul III, partea dinspre strada Corneliu Coposu (partea din faţă a fostei Pieţe Rogerius), tronson care cuprinde sectorul produse bio şi apicole, sectorul produse împachetate şi tradiţionale şi sectorul flori, lucrările se suprapun cu realizarea unei porțiuni dintr-un pasaj subteran care va conecta Centrul de Afaceri cu Produse Agroalimentare de viitoarea parcare subterană, care se va construi de cealaltă parte a străzii Corneliu Coposu, respectiv în fața Spitalului Municipal.

Lucrările aferente pasajului subteran presupun realizarea a 27 m de pasaj aferent amplasamentului Centrului de Afaceri, pasaj ce va avea lățimea de 4 m și înălțimea de 2,7 m și va conecta casa scării din Tronsonul 3 cu pasajul subteran care se va construi dinspre parcarea subterană și va subtraversa strada Corneliu Coposu până la limita amplasamentului Centrului de Afaceri. Acest pasaj va facilita accesul comercianților și al cumpărătorilor la Centrul de Afaceri cu Produse Agroalimentare. Durata lucrărilor aferente realizării porțiunii de pasaj subteran este de 2 luni.

Modernizarea Pieței Rogerius se realizează în cadrul programului „Cooperare Transfrontalieră pentru Dezvoltarea unui Centru de Afaceri cu Produse Agroalimentare în Oradea şi a unui Centru pentru Educaţie Antreprenorială în municipiul Debrecen”.

Proiectul este finanţat în cadrul Programului de Cooperare Transfrontalieră Ungaria-România 2007-2013 și este derulat de către Primăria Oradea, în calitate de lider de proiect, în colaborare cu Camera de Comerţ şi Industrie Hajdu-Bihar, în calitate de partener al proiectului.

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4397 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Iranul, butoiul cu pulbere al Orientului!

Modul de acțiune al Iranului pare a fi copiat după cel rusesc. Deși știau clar că au încălcat legea încercând să livreze petrol unui stat care se afla în embargou, au reacționat violent sechestrând o navă britanică și punând în pericol întreaga securitate a strâmtorii Ormuz pe unde tranzitează o treime din petrolul transportat pe cale maritimă în toată lumea. Atacul cu drone s-a făcut prin intermediari, neasumat, la fel cum a făcut Putin când a anexat Crimeea, utilizând militari „anonimi” fără însemnele țării. Retorica internațională a ministrului Iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, și a președintelui Hassan Rouhani pare a fi copiată după cea utilizată de Vladimir Putin și Sergey Lavrov.

Citește mai mult